Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не можеш стояти, коли інші працюють, то піди полежи

Зміцнюючи громади: на Прикарпатті відкривають п’ять громадських просторів


24 Вересня 2019 p.

Тринадцять прикарпатців, які тиждень провели на сході та перейняли досвід створення громадських просторів Донецької області, зараз активно працюють над відкриттям власних. Реалізовують їх у Галицькому, Надвірнянському, Снятинському, Долинському та Рожнятівському районах. Облаштовують приміщення не тільки для різних видів дозвілля, а місце, яке б згуртувало громаду та сприяло притоку бізнесу у райони.
Створюють простори у рамках проєкту «Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну». Організовує його Івано-Франківська обласна організація «Молода Просвіта Прикарпаття» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Ми зустрілись з представниками майбутніх просторів і детально розпитали про ініціативи.

Вигодський «Вулик»

У Вигодській ОТГ команда активної молоді організовує простір «Вулик». Під час поїздки на схід дівчат надихнула робота «Халва Хаб», що у Дружківці, і вони вирішили реалізувати у своїй громаді схожий проєкт. За словами Наталії Футерко, вразила робота простору, який став інструментом для вирішення ряду проблем міста. До прикладу, команда хабу створила профіль громади, працює над доступністю Дружківки для маломобільного населення, займається просвітницькою діяльністю.

“Команда «Халва Хаб» молода і дуже професійна. Вони показали нам як почати справу і реальні результати роботи. Тепер ми готові до того, що працювати доведеться багато та інтенсивно”, - зазначила Софія Футерко.
Над відкриттям громадського простору у Вигодській ОТГ зараз працює п’ятнадцять людей, але ланують залучити ще й місцевих жителів і бізнес.

Джурівське «Джерело»

У Снятинському районі у селі Джурів «Джерело» відкривають на базі ліцею, бо хочуть зорганізувати молодь і разом не тільки дивитись кіно чи грати інтелектуальні ігри, а шукати шляхи боротьби з проблемами села. Діяльність простору спрямовуватимуть на вирішення екологічних питань. У планах прибрати та облаштувати пляж місцевої річки.
Джурів уже робить перші кроки у сортуванні сміття. Тому волонтери планують проводити просвітницьку діяльність у цьому напрямку.
Після поїздки на схід активістки тепло відгукуються про громадський простір «Друзі», що у Констянтинівці. Він найближчий до концепції джурівського проєкту.

За словами Галини Николюк, «Друзі» також спрямовують свою діяльність на просвітництво серед молоді. Жінку сильно вразили слова шістнадцятирічної Соні Дорохової з Констянтинівки. Дівчина розповіла, що у місті громадський простір став якісною і безпечною альтернативою відпочинку для місцевих підлітків, яких до його появи «Друзів» часто можна було побачити біля розвалених мостів та у закинутих будинках.

«Горизонт» Нижнього Струтина

У Рожнятівському районі село Нижній Струтинь відкриває «Горизонт». Перед поїздкою на схід активісти планували використати приміщення бібліотеки для втілення ідеї. Але досвід донецьких просторів вплинув на рішення представників громади Нижнього Струтеня. Зараз вони розглядають варіант облаштування старого будинку, який знаходиться на балансі сільської ради.

“Відремонтувати його зможемо своїми силами. Ми запросили сюди атовців, які уже почали прибирати сміття з території. Хочемо ще залучити людей з кожної хати, щоб і п’ятирічна дитина, і шістдесятирічна бабуся зробили якийсь внесок у відкриття «Горизонту»”, - підкреслила Ольга Клименко. 

За словами пані Ольги, під час спільної толоки і чаювання хочуть розповісти жителям села про досягнення громадських просторів Донеччини та запропонувати посприяти відкриттю власного.

Зазначимо, що Ольга Клименко жила на сході і є ветеранкою війни. Вона пам’ятає зруйновані міста і долі, але після цієї поїздки на Донеччину привезла тільки світлі спогади. Каже, деякі місця змінились кардинально. Люди все відбудовують. Ця поїздка надихнула її на створення не тільки громадського простору, але й музею і готелю.

Бурштинський «Шева hub»

У Бурштині ще з минулого року роздумували про облаштування простору для містян, але зважились тільки у 2019. Для реалізації задуму місцева влада готова виділити приміщення у Будинку культури імені Тараса Шевченка.
За словами Юлії Мірохи, у Бурштині нема такого місця, де б люди могли зібратись і просто почитати книгу, помалювати або ж провести заняття з танців. «Шева hub» має стати таким простором і не тільки. Тут планують працювати над соціалізацією дітей з реабілітаційних центрів. Також організовуватимуть заходи для сімей учасників АТО, людей похилого віку.

Делятинський «Імпульс»

Команда Делятинської ОТГ поки обирає напрям діяльності простору «Імпульс» та приміщення. Рішення невдовзі ухвалять, а поки допомагають проводити заходи, направлені на зміцнення туристичної привабливості громади. Так, до прикладу, ініціатори майбутнього простору стали активними учасниками ярмарки у Делятині.
 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 680
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців