Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Фінансові взлети - це ще не життєві крила

На Прикарпатті відроджують дитячий футбол


29 Січня 2019 p.

Президент Громадської спілки «Дитячо-юнацька футбольна ліга Івано-Франківської області» Юрій Соловей розповів про структуру змагань Ліги, пріоритетні напрямки у роботі Ліги та підвищення кваліфікації тренерів дитячо-юнацьких команд області.

- Як вибудована структура змагань під егідою ДЮФЛІФО?
- Під егідою ДЮФЛІФО в різних вікових категоріях змагаються 110 команд, а це 2380 юних футболістів. Наші змагання розділені на 5 вікових категорій, згідно вимог УЄФА та ФФУ, а саме: чемпіонати U-11, U-12, U-14, U-16, U-18 (перша ліга) та U-18 (друга ліга). Учасниками змагань є футбольні команди дитячо-юнацьких спортивних шкіл районів та міст області, приватні дитячо-юнацькі футбольні клуби та юнацькі склади футбольних клубів учасників обласних аматорських змагань.

- Які пріоритетні напрямки в роботі ДЮФЛІФО? 

- Перш за все хочу наголосити, що прикарпатський футбол має давні традиції. Школа футболу ще з радянських часів була одна з кращих в Україні. Ми маємо дуже багато відомих гравців, підготовлених на Івано-Франківщині. Відомих далеко поза межами Івано-Франківської області. Треба наголосити, що база і основа для підготовки цих гравців – це якраз і є дитячо-юнацькі спортивні школи. Якщо їх не буде – не буде і дорослого футболу на певному якісному рівні. Адже хороші футболісти беруться саме з тих дітей, які займаються в дитячо-юнацьких школах, які мають можливість тренуватися і змагатися саме на цьому низинному рівні. Сьогодні мені дуже приємно констатувати те, що ми є свідками такого собі ренесансу дитячого футболу Прикарпаття у всіх його аспектах.

Основним видом діяльності Ліги наразі є проведення систематичних чемпіонатів та інших змагань серед футбольних команд області, а також сприяння у підготовці футбольних команд до участі у змаганнях ДЮФЛ України. Дитяча ліга у співпраці з обласною федерацією футболу є активним учасником в організації та проведенні навчально- методичних семінарів для тренерів- учасників наших змагань. Одним із нововведень у цьому році планується проведення літніх футбольних таборів для учасників змагань ДЮФЛІФО.


- Вже третій сезон у Першій лізі ДЮФЛІФО U-18 змагання проходять у суботу за дзеркальним календарем дорослих складів. Настільки виправдане таке рішення, зважаючи на збільшення транспортних витрат для клубів обласного чемпіонату? 

- Таке рішення, з точки зору підготовки юних футболістів та поступового переходу до участі в змаганнях дорослих складів, безумовно виправдане, адже юний футболіст, проявивши себе в суботу за юнацький склад, має можливість зіграти в неділю за дорослий склад свого клубу. Тому таке рішення, в першу чергу, розраховане для зростання майстерності самого гравця та полегшує роботу тренеру, який має можливість кожного туру залучати юнаків до лав своєї дорослої команди.

Економія коштів клубу відбувається саме за рахунок залучення до дорослої команди юнаків, а відтак нема необхідності збільшувати склад команди за рахунок вікових гравців. Та й самі змагання серед команд U-18 Першої ліги набули якісно нового статусу та значення для юнаків.

- Наскільки я розумію, проведення такої системи змагань було зумовлене підготовкою кадрів і можливістю юних гравців брати участь у чемпіонаті серед дорослих. Як оціните дану систему розіграшу у розрізі підготовки гравців, адже поки лише «Ніка» та «Прикарпаття-Тепловик» на постійній основі залучає молодь до ігор дорослого чемпіонату?
- Насправді, аналізуючи минулий чемпіонат та перше коло цьогорічних змагань, ми помітили кількісне та якісне збільшення у змаганнях дорослих команд футболістів із U-18. Окрім згаданих Вами команд, дуже активно залучає молодих гравців «Карпати» Брошнів-Осада, «Вихор» Ямниця, НФК «Бурштин» та інші клуби чемпіонату. А це ще раз підтверджує правильність прийнятого нами рішення.


- Кожний клуб дорослих першості та чемпіонату області повинен мати у своїй структурі команду юнаків. Не будемо приховувати, але деякі клуби мають юнацькі команди лише «для галочки». На Вашу думку, як можна побороти подібне явище (з точки зору можливостей ДЮФЛІФО), коли клуби банально не зацікавлені у вихованні резерву? І чи у майбутньому можлива участь у змаганнях U-18 інших команд (не учасниць дорослих чемпіонатів)? 

- Досить складне питання. Адже футбол, як і інша діяльність, напряму залежить від економічно-фінансової ситуації в країні та в даному регіоні, а також від правильного управління футбольним клубом. На жаль, є ще окремі клуби, які не дивляться в майбутнє та приймають участь у змаганнях без чітких цілей, завдань та перспективних планів на майбутнє, але таких клубів стає все менше. Враховуючи, адміністративно-територіальну реформу, яка відбувається в нашій країні, саме за громадами є майбутнє розвитку клубного спорту, в тому числі і футболу. Адже кошти, які будуть виділятися в громадах, на нашу думку, будуть розприділені не тільки на участь в змаганнях дорослих команд, а також на підготовку власних вихованців.

Дитячо-юнацька футбольна ліга, враховуючи ті зміни, які відбуваються в адміністративному та юридичному полі, зобов’яже регламентними документами футбольні клуби вкладати кошти у розвиток власних юнацьких команд. В іншому разі участь в змаганнях ДЮФЛІФО буде неможлива. Ми розглядаємо можливість участі в змаганнях U-18 команд, які не представлені клубами-учасниками дорослих змагань, але ці команди обов’язково повинні мати юридичний статус.


- Протягом трьох сезонів роботи ДЮФЛІФО ми бачимо стабільний приріст команд-учасниць у молодших вікових категоріях (U-11, U-12, U-14, U-16) і це не може не тішити. Оцініть рівень цьогорічних змагань у даних вікових категоріях.
- Так, це правда. В даних вікових категоріях щорічно спостерігається збільшення кількості учасників, особливо в змаганнях наймолодших вікових груп (U-11, U-12). Чим це зумовлено? Перш за все, доброю організацією, продуманою у всіх аспектах вікових потреб дітей системою змагань. А також, завдяки створенню у новоутворених громадах своїх футбольних клубів та спортивних шкіл. Маємо яскраві приклади Коломиї, П’ядицької громади, Брошнів-Осадівської ОТГ та села Микуличин.

В подальшому ми передбачаємо збільшення учасників і у змаганнях U-14 та U-16. В цілому змагання проходять на достатньо високому рівні організації. У всіх вікових лігах, команди розділені на 3 територіальні зони, що дає змогу для економії коштів на транспортні витрати. По завершенню змагань в групах в травні-червні буде проведена фінальна частина змагань в м. Івано-Франківську на стадіоні «Хет-Трик Арена».

- В області є два «кити» дитячо-юнацького футболу – ДЮФК «Ніка-05» та СДЮСШОР «Прикарпаття». Наближаються до них ДЮСШ №3, ФК «Калуш» та Рогатинська і Надвірнянські ДЮСШ. Чи можливе створення однієї ліги для найсильніших (без поділу за територіальним принципом) у категоріях U-14, U-16? На кшталт, еліт-ліги, яку зараз активно впроваджує ДЮФЛ України.
- Поділ змагань U-14, U-16 за спортивним принципом не вважаю доцільним. І причин цьому є декілька, основна з них це те, що рівень виступів вищевказаних Вами команд, не є однаковим щорічно і лідери в даних змаганнях постійно змінюються. Інша причина – це фінансова складова, яка не дасть змогу розділити команди на ліги. А також кращі команди області приймають участь у змаганнях ДЮФЛ України.


- Що є пріоритетним в роботі Ліги – якість (в плані ігрових кондицій), чи масовість змагань у молодших вікових категоріях? І як можна поєднувати ці два головні критерії?
- Як було сказано раніше, основним пріоритетом в роботі дитячої ліги є якісна організація та проведення змагань у всіх вікових категоріях, незалежно від вікових груп. Зі збільшенням кількості команд якість організації та проведення змагань не знизиться, а навпаки зростатиме, адже якість гри футболістів залежить в першу чергу від тренувального процесу, який з кожним роком покращується, а наше завдання розприділити в територіальних групах так учасників змагань, щоб організаційно та фінансово було їм комфортно та вигідно.

- ДЮФЛІФО стала першою в Україні лігою, яка запровадила чемпіонство для всіх команд у віковій категорії U-11. Чим зумовлене таке рішення? Розкажіть детальніше про змагання наймолодших. 

- Перш за все, якісна організація проведення змагань можлива за наявності команди фахівців, яка працює в ДЮФЛІФО. Хотів би висловити подяку виконавчій дирекції Дитячої ліги та працівникам обласної федерації футболу за постійну допомогу в організації та проведенні заходів нашої спілки. Ідея створення змагань U-11 та U-12 виникла з першого дня роботи новоствореної ДЮФЛІФО і належить вона виконавчому директору Миколі Васильківу. Саме змагання U-11, їх формат та нагородження абсолютно усіх учасників цих змагань спершу була скептично сприйнята в футбольних колах краю.

Проте як показав час, ідея не просто прижилась, а й набула популярності і зараз змагання U-11 є наймасовішими серед усіх змагань ДЮФЛІФО. Нагородження усіх учасників даної вікової категорії зумовлено багатьма аспектами: 1) знято тиск відповідальності за результат на тренерів та юних футболістів. 2) це велика мотивація для подальших занять футболом. 3) участь в змаганнях не бояться брати команди з віддалених куточків області. 4) зрештою, це європейська практика залучення дітей до занять футболом.

- ДЮФЛІФО фокусується не лише на лігових змаганнях. Під егідою Ліги проходять різноманітні турніри для всіх вікових категорій, починаючи від зимового, весняного Кубка ДЮФЛІФО, закінчуючи турнірами пам’яті прикарпатських легенд футболу. Які турніри заплановані у 2019 році? 

- Так, насправді Ліга проводить крім офіційних чемпіонатів також змагання з метою підготовки наших команд до офіційних змагань. Крім Вами згаданих зимового та весняного Кубку ДЮФЛІФО ми спільно з іншими громадськими організаціями організовуємо та проводимо різноманітні турніри для всіх вікових груп. Хотів би відзначити деякі з них, зокрема, Кубок пам’яті М. Думанського для найстарших вікових груп, спільно з ДЮФК «Ніка-05» турнір з міні-футболу пам’яті Ю. Шулятицького та інші. Всі вищевказані змагання заплановані і у 2019 році. Просимо слідкувати за інформацією на офіційному сайті ДЮФЛІФО про терміни проведення змагань.

- Одним з проблемних (не лише для ліги) є питання арбітражу, адже не секрет, що арбітрів катастрофічно не вистачає. Чи можливо подолати таке явище?
- Таке явище і дійсно присутнє в обласному аматорському футболі, в тому числі і в змаганнях під егідою ДЮФЛІФО. Ми всіма силами намагаємось призначати по три арбітри на кожну календарну гру ДЮФЛІФО. Додаткова складність полягає ще й в тому, що більша кількість матчів ДЮФЛІФО відбувається в суботу, а саме в цей день проходять ще й змагання ДЮФЛУ, де також залучено чимало арбітрів обласної федерації футболу. Проте, станом на сьогодні, мушу підкреслити, що питання арбітражу на рівні змагань ДЮФЛІФО нам вдавалось вирішувати повністю.

- Наскільки тісна співпраця між лігою та школою футбольного арбітра ІФФФ?
- Чимало молодих людей, які є слухачами регіонального відділення Школи молодого арбітра, проводили у 2018 році матчі ДЮФЛІФО абсолютно різних вікових груп. І ми, вважаємо, що це правильно, адже таким чином вони можуть здобувати необхідні їм навички, проводячи арбітраж юних хлопчаків. Але разом з тим, наші матчі обслуговували і арбітри вже досвідчені, які, на прохання Адміністрації ДЮФЛІФО, були призначені Комітетом арбітрів ІФФФ.


- ДЮФЛІФО спільно з ІФФФ у 2018 році запровадила навчальні семінари для тренерів дитячо-юнацьких клубів та шкіл. Розкажіть про аспекти роботи та співпрацю в подальшому в даному напрямку. 

- Спільно з Технічним департаментом ІФФФ 5 грудня було проведено великий навчальний семінар для тренерів команд, які приймають участь в змаганнях ДЮФЛІФО. До участі в даному заході було залучено близько 60 тренерів, а також відомі футбольні лектори з усієї України. Хочу подякувати абсолютно усім хто долучився до проведення семінару, це і штатні працівники обласної федерації футболу і працівники ДЮФЛІФО. Плануємо, в найближчому майбутньому продовжити практику подібних семінарів для наших тренерів, хоча вже напевне з іншою тематикою.

- Розкажіть про плани роботи на 2019 рік та майбутню перспективу.

- У 2019 році ставимо перед собою завдання, перш за все, зберегти всі ті позитивні напрацювання, які маємо зараз, ну і будемо робити все від себе залежне, щоб ще збільшити кількість учасників наших змагань. Будемо також проводити роботу по залученню меценатів та спонсорів і вже згадувану вище навчально-методичну діяльність для тренерів.

- Ваші побажання нашим читачам.
- У 2019 році хочу побажати усім нашим читачам справжнього спортивного здоров’я, завзяття та зустрінемось на футбольних полях області.

Розмовляв Андрій МОКЛЯК 

Джерело


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 423
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців