Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Любиш кататися — люби і катайся

Ланчинська ОТГ: плюс одна сільська рада, 1300 мешканців, десятки ідей та проектів


2 Листопада 2018 p.

Децентралізація на Прикарпатті триває. Усе більше людей обирають життя саме в об’єднаній громаді. Так вирішили і мешканці Середньомайданської сільської ради, яка добровільно приєдналась до Ланчинської громади і тепер очікує на проведення виборів 23 грудня цього року. Чим саме привабила молода громада сусідів та що вдалось зробити мали можливість подивитись і прикарпатські медійники в рамках прес-туру, організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми U-LEAD.

Ланчинська ОТГ Івано-Франківської області усього 10 місяців живе у форматі об’єднання, проте працює настільки успішно, що з допомогою експертів Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування буквально за кілька зустрічей заагітувала приєднатись ще одну сільську раду – Середньомайданську.
«Успіхи реформи децентралізації у Ланчинській ОТГ помітні вже зараз. Саме завдяки передачі на місця повноважень і коштів, вдалось розпочати ремонти навчальних закладів, налагодити роботу із збору сміття, істотно покращити умови роботи місцевої пожежної команди та багато іншого. Оскільки зміни разючі, то із сусідньою Середньомайданською сільською радою вести діалог про приєднання було значно легше», - зазначає радник з питань децентралізації Івано-Франківського ЦРМС Максим Чопей.
Громада із середньою кількістю населення, всього у 10357 мешканців, вже з 1 січня 2019 року збільшиться за рахунок приєднання Середньомайданської сільської ради (три села - Середній Майдан, Вишнівці, Глинки) на 1300 мешканців. Зараз тут очікують на проведення додаткових виборів.
«Ми одна з не багатьох громад в області, яка має позитивну динаміку зростання населення, - з гордістю каже голова громади Володимир Попович, - це відбувається як за рахунок позитивної демографічної ситуації, так і за рахунок міграційних процесів. У громаду повертаються жити люди, які свого часу поїхали на заробітки закордон».
До речі, сам голова Ланчинської ОТГ, також повернувся жити і працювати у рідне село. Свого часу, у 1984 році тут він почав свою роботу у місцевому самоврядуванні як наймолодший в області сільський голова. Потім були різні досвіди роботи у державних структурах, а минулого року Володимир Попович, за його власним визначенням, «повернувся відбудовувати рідне село».
Сьогодні бюджет громади складає 44,3 млн грн. А своїм успіхам ОТГ завдячує злагодженій команді та швидкому реагуванню на проблемні питання. Тут і справді не бояться на повний голос озвучувати проблеми, а відповідно і шукати шляхи їх вирішення.
Завдяки фінансовій децентралізації і додатковим коштам, за досить короткий час тут розпочали ремонти у навчальних закладах, які зараз вийшли на фінішну пряму. У Ланчинському ліцеї завершують ремонт фасаду, який забезпечить ще й додаткове утеплення. А у Добротові гімназію ремонтують за кошти інфраструктурної субвенції, вже перекрили дах у двох корпусах, чого не робили останніх 50 років.
До речі, з опаленням бюджетних закладів у громаді усе гаразд. Одразу, як похолодало, запустили усі котельні, що працюють на дровах та вугіллі. Паливо також закупили завчасно на увесь опалювальний сезон наперед.
Хоча освіта, розповідає голова Ланчинської ОТГ, це близько 70% усіх видатків бюджету громади. З власних надходжень тут повністю фінансують комунальні послуги (освітлення і опалення закладів) і заробітну плату технічного персоналу. А це близько 14% власних коштів громади. Вимоги щодо впровадження нового освітнього стандарту у перших класах у Ланчинській ОТГ виконали. Проте, грошей все ж не вистачило. Класні кімнати змінились, але дофінасовувати закупівлю меблів і приладдя довелось додатково з власних коштів громади. А у всіх школах Ланчинської ОТГ цьогоріч набрали 6 перших класів.
Тоді як найбільшим джерелом доходів бюджету є податок з доходів фізичних осіб – 92%. Бюджетний кодекс, говорить Володимир Попович, передбачає зарахування податку з доходів фізичних осіб за місцем провадження діяльності. Але реально норма не працює. І наводить приклад, у громаді працює 12 аптечних закладів, які зареєстровані в обласному центрі, м. Коломия та сусідньому райцентрі, проте жодної копійки з них до місцевого бюджету не поступає. Той же податок з доходів фізичних осіб, місцевих мешканців, сплачується за місцем реєстрації бізнесу. Подібна ситуація із кількома іншими місцевими торговими закладами та виробництвами. На цьому і подібних прикладах, підрахували у громаді, бюджет втрачає близько 1,2 млн грн.
«Ми часто не можемо навіть знайти кінцевих власників, щоб вести переговори. Я вже навіть думаю, що може б закрити то все і тоді подивитись, хто до нас приїде», - додає жартома Володимир Попович.
Однією з особливостей Ланчинської громади є те, що її бюджетні заклади, зокрема деякі фельдшерсько-акушерські пункти і місцева пожежна команда обслуговують ще й населені пункти, які знаходяться за межами об’єднаної громади. До речі, відремонтоване приміщення місцевої пожежної частини також відвідали журналісти в рамках прес-туру.
«Наразі тут працює 14 чоловік у декілька змін. На виклики виїжджають по двоє. А їх з початку 2018 року було вже 34. Зокрема, 4 хибних виклики поступило з с. Саджавка, яке не входи до Ланчинської ОТГ, а приєдналось до міста Коломиї», - розповідає заступник Ланчинського селищного голови Михайло Гресько.
Він же додає, що утримання пожежної команди місцевому бюджету коштує 1,2 мільйони гривень на рік. А відмовити сусідам, які не входять у громаду, не можуть. Адже це надзвичайна ситуація. В обох випадках, говорить голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович, громада витрачає власні кошти. Тому зараз веде перемовини із сусідами щодо можливості компенсації витрат.
В одному приміщенні з пожежною частиною знаходиться і нещодавно створене комунальне підприємство Ланчинської громади, яке займається частково прибиранням центральних вулиць, обрізкою дерев, багатьма господарськими роботами у бюджетних закладах і збором твердих побутових відходів. Раніше сміття збирали трактором в міру накопичення, а зараз громада отримала новий спеціалізований автомобіль. Відходи тут, до речі, сортують на спеціальному майданчику, відбираючи те, що можна пустити на вторинну переробку.
Такі досягнення за неповний рік, експерти вважають показовими.
«Успішність громади визначається не лише фінансами, але й людьми, командою, яка вміє розпорядитись новими повноваженнями та фінансами. Ланчинська громада – це той приклад, коли за короткий час обличчя громади змінюється. Реформа децентралізації фактично відділяє нас від тієї системи, в якій ми були, від централізованої моделі, і веде нас до європейської. Безумовно, за короткий час вирішити усі проблеми не можливо, але прогрес вже помітний», - каже директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.
У громаді є ще чимало цікавих проектів та задумів. Так, у найближчих планах, будівництво централізованого водогону та каналізації, створення туристично-відпочинкової зони за договором міжмуніципального співробітництва із сусідньої Делятинською ОТГ.
 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 309
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців