Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Скільки віслюка не мий, все рівно коровою йому не стати

Павло Магочій презентував історію України


23 Вересня 2012 p.

В Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги відомого американсько-канадського історика українського походження Павла-Роберта Маґочія «Україна: Історія її земель та народів».

П.-Р. Маґочій народився в родині угорця та карпатської русинки в м. Енглвуд, Нью-Джерсі. Навчався в Ратґерському та Прінстонському університетах. Пізніше викладав у Гарвардському університеті та у Гебрейському університеті в Єрусалимі. Від 1996 року Маґочій належить до Королівського товариства Канади.

Павло-Роберт Маґочій відомий як дослідник історії України та, зокрема, Закарпаття (Підкарпатської Русі), етнічних груп сучасної Канади. Професор історії та політології Університету Торонто, керівник кафедри українознавства у цьому ж університеті, очолює Товариство мультикультурної історії провінції Онтаріо, президент Світового конгресу русинів. Автор численних книг і статей, присвячених історії України, а також країн Центральної та Східної Європи. Публікує роботи в галузях історії, соціолінгвістики, картографії.

Книга «Україна: історія її земель та народів» первісно не призначалася для читачів в Україні. Її перше (1996) та друге, суттєво доповнене та перероблене (2010), видання з'явилося англійською мовою з метою ознайомлення широкого загалу Північної Америки з багатим історичним минулим України.

Одночасно це дослідження вважається однією з трьох монографій з історії України, що були опубліковані на Заході (всі три у Канаді) з часу здобуття Україною незалежності. Окрім Павла Магочія, авторами двох інших досліджень є Орест Субтельний та Сергій Єкельчик.

Книгу Маґочія вважають справжньою революцією в історії України в розумінні того, що це історія України як певної території з історіями усіх народів, що традиційно її заселяли і заселяють.

Модератором та ініціатором зустрічі виступила Ганна Карась, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. В своєму передслові вона розповіла про першу зустріч з П.-Р. Магочієм на території Словаччини, про те, чим він її зацікавив, яке враження справила на неї презентоване видання та представила присутнім і надала слово для виступу безпосереднім учасникам заходу: автору книги п. П.-Р Маґочію та видавцю, директору ужгородського видавництва пану Валерію Падяку.

В. Падяк розповів присутнім про свою співпрацю з відомим істориком та про особливості презентаційного туру науковими центрами України зі сходу на захід, який проходив у травні цього року і у якому брали участь як автор, так і співробітники видавництва.

Розповідаючи про роботу над створенням книги, відмітив одну з цікавих особливостей цього 816-сторінкового видання - так зване «інтермеццо» - архівні документи й уривки мемуарів, які мають урізноманітнити науковий стиль видання, й 46 карт, створених п. Маґочієм власноруч. Важливим для видавців було створити «обличчя» книги. У результаті тривалого пошуку співробітники видавництва переглянули багато картин вітчизняних художників, де центральні жіночі персонажі могли б символізувати Україну. Вибір зупинився на знаменитій картині Тараса Шевченка «Катерина».

Також п. Падяк зазначив, що завдяки спонсорській допомозі відомих бізнесменів, українців за походженням - Джеймса Темертея та Алекса Ровта, які підтримали вихід україномовної версії історії України, вони можуть продавати цю книгу за чверть її фактичної ціни, як бонус додаючи при цьому матеріали симпозіуму, присвяченого науковій біографії П.-Р. Маґочія.

У видавництва існує традиція безкоштовно надавати примірники продукції обласним і науковим бібліотекам, і ця презентація не стала винятком: п. Падяк вручив заступнику директора ОУНБ ім. Івана Франка та директору наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету по 2 примірники вищезгаданих книг.

Під час свого виступу п. Павло-Роберт Маґочій розповів про те, що, на його думку, відрізняє цей підручник від решти наукових праць, присвячених історії нашої країни. Він зазначив, що хотів показати інші народи, що жили на території сучасної України в різні історичні періоди, не супротивниками етнічних українців, але й невід'ємною частиною українського народу, адже вони теж мали великий вплив на становлення нашої держави. Він підкреслив, що мультинаціональність, властива нашій країні, не є унікальним явищем, вона характерна для більшості країн.

Присутні на заході, а це викладачі Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника та читачі бібліотеки, змогли не лише почути від самого автора про його розуміння головної концепції «України: Історії її земель та народів», але й подискутувати та отримати відповіді на свої запитання.

У цікавій та змістовній дискусії взяли участь: Володимир Кафарський - український політик, народний депутат України 3-го та 4-го скликання, науковець, доктор філософських наук, професор; Володимир Великочий - директор Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктор історичних наук, професор; Іван Монолатій - викладач, доктор політичних наук, професор кафедри політології Інституту історії та політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника; Петро Арсенич - історик, доцент Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, відомий краєзнавець, етнограф, музеєзнавець, культурно-освітній діяч, колекціонер; Михайло Бігусяк - кандидат філологічних наук, директор наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Галина Горбань подякувала автору та видавцю за їхню працю та побажала нових наукових успіхів та нових творчих злетів.

Під час презентації присутні мали можливість придбати книгу з автографом автора.

Організатори та всі присутні на заході сподіваються, що презентоване видання знайде свого читача і зацікавить не тільки науковців, істориків, політологів, юристів, але й широкий загал. 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1575
Рекомендовані статті

Гість 10:43, 24.9.2012

Піаримо сепаратистів-русинів. Молодці!

Гість 11:59, 24.9.2012

Та багато хто з наших горе-патріотів, набагато більший сепаратист, можливо, не з усім можна погодитися з професором, але він, принаймні щось робить, навіть у Канаді, а що робите, скажімо, ви для України? Просторікуєте! Обзиваєте когось сепаратистами та пишаєтеся власною нікчемною величчю псевдоукраїнця?

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців