Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Діти — як квіти: поливай, то ростимуть

Володимир Лукашевський: “Ані за Юліанським, ані за Григоріанським календарем 14 лютого ніякого святого нема”


14 Лютого 2018 p.

Сьогодні українці активно святкують День Валентина, але чи є таке свято взагалі, взявся пояснити Володимир Лукашевський.

Цей день з великою охотою беруться святкувати геть усі: католики, протестанти, православні, атеїсти і т. д. Більше того, люди, які є номінальними християнами і знають що серед християнських свят є тільки Різдво і Паска, також беруться почитати святого. Ясна річ, кожен у свій спосіб. Цікавим є факт, що ані за Юліанським, ані за Григоріанським календарем в цей день ніякого такого святого нема.
Тож іменини якого святого ми святкуємо і взагалі, чи є щось святе в той день?
На сам перед, варто сказати, що згідно обох вищезгаданих календарів, кожного дня є пам’ять якого святого чи то святих, або ж якоїсь іншої визначної події, на кшталт Покладення поясу Пресвятої Богородиці чи Усікновення голови святого Йоана Хрестителя. Отож, кожного дня Свята Церква дає нам до спогаду якусь людину, котра в силу тих чи інших обставин є святою і котра молиться у Небі, заступаючись за усіма тими, хто просить про це у неї.

Чи є святий Валентин?
Ще зі школи, пригадую, мені розповідали історію про святого римського священнослужителя, котрий таємно вінчав вояків з їхніми нареченими, за що був страчений і вкінці став визначним покровителем саме усіх закоханих. А, була ще історія про іншого святого, який, попри присягу целібату (неодруженого священства), закохався в панянку і писав їй маленькі листівки, які трансформувались і сьогодні молодь їх називає «валентинками».

Що з цього всього правда?
Правдою є десь те, що святих Валентинів, пам’ять яких Церква згадує протягом року, є декілька! Найвідоміші з них це мученик Валентин Доростольський, що постраждав за віру в Христа в 228 році (пам'ять 7 травня); священномученик Валентин єпископ Італійський — убитий за те, що він християнин, в 273 році (пам'ять 12 серпня) та священномученик Валентин пресвітер Римлянин — замучений за проповідь про Бога в 269 році (пам'ять 19 липня). Їхню біографію можна знайти в Інтернеті, або ж прочитати в Житті Святих, про неї не слід детально зупинятись тут.

Як бачимо всіх цих святих ми спогадуємо в різні місяць, але аж явно не 14 і точно вже не лютого. Згідно Юліанського календаря, за яким живуть країни переважно пострадянського простору, в тому числі і Україна, 14 лютого є передсвяття великого торжества – Стрітення Господа нашого Ісуса Христа та мученика Трифона; згідно ж Григоріанського календаря, за яким живе Західна Європа, Північна та Південна Америка, Азія і т. д., цього дня є пам’ять великих просвітителів слов’янських народів, рівноапостольних Кирила і Методія.

Що ж насправді ми святкуємо?
Відповідь на це запитання знаходимо в переліку Міжнародних свят, зокрема 13-14 лютого, як пишуть деякі статті, по всіх континентах світу відзначають день презерватива. Цікаво, що святий, людина, якого Церква посмертно піднесла до такої гідності за моральне, благочестиве життя, має спільного до засобу контрацепції? Що є торжество цього дня, як не черговий удар по, і без того вразливій, психіці молодої людини?

Ось такі білборди можна побачити тепер у нашому місті. Питається, чи це і є життя?
Сьогодні так званий «День святого Валентина» перетворюється на справжнісіньку вакханалію розпусти та пропаганди вільного сексу. Більше того, прикриваючись святом, сотні, ба навіть тисячі, молодих дівчат вважають цей день прекрасною нагодою до початку статевого співжиття зі своїми партнерами, ясна річ, про шлюб мови ніякої й нема.

Самозрозуміло, що такий підхід до вияву своєї «любові» несе велику небезпеку, позаяк жоден контрацептив, як відомо, не дає 100% гарантії запобіганню вагітності. Це, в свою чергу, дозволяє гріху прогресувати настільки, що молода, розгублена дівчина, яка вже усвідомлює те, що, як кажуть серед молоді, вона «залетіла», кидається до першого-ліпшого (або й не ліпшого) лікаря з проханням аборту, що, знаємо, є вбивством.

"І не впивайтеся вином, яке призводить до розпусти" (Еф. 5, 18).
14 лютого – величезний комерційний ажіотаж. Прилавки магазинів переповнені різного розу «сердечками» та романтичними сувенірами. Реклама, фільми, музика, статті, Інтернет працюють над створенням великої-великої мильної бульбашки під назвою «Це день кохання!» І всі ці засоби поширення та продажу інформації ніколи не повідомлять правди, а чи правдивої статистики: скільки в це день продано презервативів, скільки продано алкоголю, скільки дівчат втратили невинність, скільки з них згодом вчинять аборт, скільки змушенні будуть одружитись і страждатимуть не один рік, бо ж побудували своє сімейне життя не на Любові, а на пристрасті; скільки з таких сімейних пар розлучаться, скільки венеричних захворювань так легко знайдуть нові тіла?..

Тож чи вартий це пропіарений фарс таких наслідків?
Особисто я десь згідний з тією думкою, що можна святкувати День закоханих, АЛЕ, закоханість – не передбачає гріха! Закоханість – це не пристрасть, це світлі і великі почуття, які покликанні перерости у любов, яка, в свою чергу, є відбитком Бог у людині, бо ж «Бог є любов» (І Івана 4, 8). Тому люди, котрі хочуть святкувати свою закоханість мають на це право, одначе закоханість немає нічого спільного з ницими тваринними інстинктами, до яких прагнуть молоді пари в той день, мабуть, самі того не усвідомлюючи.

Ясна річ, мало-хто зважиться визнати перед собою, що так воно і є. У кожного свої причини, можливо, вважати по-іншому, у кожного є право свобідного вибору. Тим не менше, маючи за спиною чималу історію всяких безглуздих вчинків в той день, чи не розумніше буде призадуматись, застановитись:

а чи є щось святе в цього дня?
Підсумовуючи, варто сказати, 14 лютого – черговий день календаря, в який, як завжди, хтось народжується, а хтось помирає. Хочете називати цей день «Днем закоханих» - вперед, але не називайте цей день в честь святого (який мабуть і сам в шоці від того, що його ім’я стало брендом), а тим більше, не брешіть своїм коханим про якусь любов, бо ж слова – це лише слова, а любов проявляється у вчинках, турботі, підтримці, молитві. А які вчинки ми бачимо в цей день?

"Цнотлива жінка - вінець для свого чоловіка, а безсоромна - немов гниль у його кістках" (Прип. 16, 4).
І якщо ви все ж збираєтесь відзначати свій день закоханості, пам’ятайте слова з книги Приповідок, адже кожна наша дія сьогодні – обов’язково знайде свій відбиток у майбутньому. «Ось чому у вас багато недужих та хворих, а чимало й умирають» - пише ап. Павло у першому листі до Коринтян (І Кор. 11, 30). Задумаймось, чи такого початку спільного сімейного життя, життя без Бога, життя в грісі, ви собі бажаєте. А Господь, у своєму безконечного милосерді, усім, хто вірний Йому, каже: «Я поблагословлю тебе вельми й дуже розмножу твоє потомство, як зорі на небі і як пісок, що на березі моря» (Буття 22, 17).

Володимир Лукашевський


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 368
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців