Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не було б щастя, так нещастя допомогло

На Івано-Франківщині найбільше злочинів пов'язані з обігом наркотиків


15 Травня 2017 p.

Майже щотижня з’являється інформація про проведені обшуки прикарпатськими правоохоронцями, під час яких були виявлені наркотики чи затримані наркоторгівці. Для того, щоб дізнатися більш детальну інформацію про стан справ у цьому напрямку роботи журналісти Інтернет-видання 0342.ua поспілкувалися із керівником управління з протидії наркозлочинності ГУНП в Івано-Франківській області підполковником поліції Валерієм Рибаком.
Чи відомо вам щось про різні оголошення, які можна побачити на стінах житлових будинків на кшталт «соль.сс» чи «міх», де вказується адреса сайту або ж номер телефону за якими можна придати наркотики?
Проблематика обґрунтування таких злочинів справді існує, але подібні сайти чи адміністратори ресурсів можуть знаходитися в інших країнах та областях. Наприклад, на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Ми виявляли випадки, коли керівники сайтів працювали із Польщі. Проблема ширша, тому ми активно співпрацюємо із департаментом по боротьбі з кіберзлочинністю. Подібні Інтернет-ресурси є тимчасовими, працюють по кілька днів і закриваються. Тому в нас не було випадків, коли франківець відкривав сайт для продажу наркотиків, де запрошував клієнтів за певною адресою. Замовлені наркотики надходять за допомогою різних поштових сервісів.
У мережі є таке поняття як «глибокий інтернет», сайти якого можна відкрити за допомогою браузера «Тор». Там можна придбати порнографію, зброю, наркотики чи будь-які інші заборонені речі, а оплата проводиться за допомогою електронної валюти «біткойн». Як з таким бореться поліція?
Нерідко трапляються ситуації, коли «клієнтів» обманюють. Наприклад, у нас зафіксований випадок, коли людина хотіла купити наркотики. Був сайт, був номер телефону. Прибувши на певну адресу, дзвониш до «продавця», той каже, що неподалік знаходиться термінал для електронних платежів, за допомогою якого потрібно сплатити за «товар». Дилер обіцяє, що через деякий час замовлення прийде, проте нічого не відбувається. Насправді, це одна з найпоширеніших схем обману. Зрозуміло, що «жертва» не прийде скаржитися в поліцію на факт обману при купівлі наркотиків. Взагалі, Інтернет дав можливість для створення нових схем продажу наркотиків. З цим поки що складно боротися, проте зараз ми активно набираємо кадри, які працюватимуть у цьому напрямку.
У Росії поширена схема, коли продавець та покупець не зустрічаються наочно, а з допомогою посередників, які й роблять так звані «закладки». Чи були у нас такі факти в Івано-Франківську?
«Закладки» реально виявити і реально з цим боротися, адже є жива особа, яка їх ставить. Такі випадки були задокументовані, а особи затримані.
Скільки наркодилерів було затримано в Івано-Франківську та області протягом минулого року?
Варто розуміти, що зараз йде реформа департаменту по боротьбі з наркотиками. Раніше західні області підпорядковувалися Львову. Така практика, відверто, не давала результату. Наприклад, за минулий рік було затримано лише 11 осіб, які продавали наркотики і лише одна особа заарештована. А вже цього року за 4 місяці число затриманих зросло до 18 осіб, левова частка яких з Івано-Франківська. Робота в цьому напрямку активно продовжується.
Що відбувається з особами, у яких поліцейські знаходять при собі наркотики?
Такі особи несуть відповідальність за статтею 309 КК України, тобто «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту». Проводиться експертиза, яка визначає кількість речовини. Такі історії, зазвичай, закінчуються адміністративною відповідальністю. А якщо це молода особа, то поліція відправляє інформацію батькам та представникам навчального закладу. Наша робота – це боротьба з наркоторговцями та контрабандою, тобто з великими об’ємами. Взагалі, хочу запевнити, що «кар’єра» наркоторговця триває недовго, десь рік-два. Відповідальність неминуче наступає для кожного такого «бізнесмена». Вони втрачають майно, кошти та свободу. Як правило, самі вживають наркотики, тож і здоров’я.
Які наркотики є найпопулярнішими серед франківської молоді?
Я б сказав, які речовини ми найчастіше виявляємо. Дуже прикро говорити, що наркотики є популярними, а особливо серед молоді. Перш за все, це марихуана, яка популярна не тільки в нас, а й в країнах Європи. Однією з причин поширеності є лояльна відповідальність, яку несуть любителі цього наркотику. Як я вже зазначав, затримана людина при собі має малу кількість речовини, тому це закінчується адміністративним штрафом, а не кримінальною відповідальністю. Далі, марихуана не викликає серйозної залежності. А остання причина – це низька ціна, у порівнянні із синтетичними наркотиками, та й вирощують її у нас. Протягом останніх років різко зріс попит на амфетамін. Не секрет, що за допомогою інструкцій в інтернеті та простих хімічних реактивів можна виготовити подібну речовину. Ще одним популярним наркотиком є таблетки французького виробництва під назвою «Субітекс», що містять речовину бупренорфін. Їх призначають для лікування наркозалежних. Там таблетки продаються вільно в аптечних мережах, які переправляються на територію України шляхом контрабанди.
Як змінився ринок наркотиків в Івано-Франківській області?
Кілька років тому наркозалежні особи вживали ацетильований опій або так звану «ширку», яка виготовляється з макової соломки. Станом на зараз, цей наркотик втрачає популярність на Прикарпатті, на відміну від центральних та східних областей України. Сьогоднішнє суспільство диктує свій попит. Марихуана та синтетика – це те, чого хочуть зараз. Наприклад, марихуану вирощують вздовж річки Дністер. Найбільше випадків ми фіксуємо в Городенківському та Тлумацькому районах. Щодо амфетаміну, то деякі умільці виробляють його в домашніх умовах або ж на закинутих чи орендованих приміщеннях в Івано-Франківську. Минулого року було виявлено 3 лабораторії в нашому місті, а одну в Богорочанському районі. Частина наркотиків потрапляє до нас контрабандним шляхом. Це стосується таблеток «Субітекс», які маскують під продукти харчування чи побутову хімію. Цікаво, що інколи водії, які перевозять передачі з Європи, не знають про наркотики в посилках.
Чи фіксувала поліція випадки продажу наркотиків у школах, університетах та інших навчальних закладах?
Так, подібні випадки бувають. Ми затримували осіб, серед яких були майбутні юристи, лікарі чи вчителі. Подібна інформація проходить перевірку і наше головне завдання – це виявляти таких осіб та притягувати їх до відповідальності. Варто розуміти, що існують різні схеми передачі наркотиків. Одні передають з рук в руки, про місце знаходження інших повідомляють після внесення оплати.
Чи розповсюдженні серед прикарпатських любителів наркотиків «курильні суміші»?
Так званий «спайс» продають під виглядом засобу для зняття стресу і підвищення працездатності. За ступенем впливу на організм його можна кваліфікувати як важкий наркотик. У більшості європейських країн «курильні суміші», що мають у своєму складі синтетичний препарат «JWH-018», були заборонені ще в 2008-2009 роках. В Україні вперше про «спайс» заговорили в грудні 2015 року. На території Франківщини випадків продажу такого наркотику не зафіксовано.
І останнє питання. У суспільстві побутує думка, що більше половини осіб, які перебувають у в’язницях, є засудженими за вживання та розповсюдження наркотиків. Підтвердіть або спростуйте такий міф.
Це хибна інформація. Можу відзначити, що у чотирьох виправних закладах нашої області, станом на 26 квітня, перебуває 901 особа, 98 з яких засудженні за злочини пов’язані із наркотиками. Тобто, це 11%. Справа в тому, що під час розгляду подібних справ у суді підозрюваний має право вносити заставу, розмір якої складає 50-80 тисяч гривень. Багато хто робить це і виходить на волю.
Джерело поліція ІФ


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 617
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців