Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Виховані люди повні сумнівами, а ідіоти - впевненості

Перепрограмування клітин та діабет


7 Березня 2017 p.

Дослідники відрили новий спосіб перепрограмовувати клітини печінки мишей на попередників панкреатичних клітин, змінюючи експресію всього лиш одного гену. Вони припускають, що їхня знахідка є важливим кроком вперед, який показав, що перепрограмування клітин може запропонувати спосіб лікування першого типу діабету в людей.

Науковці опублікували результати дослідження у виданні Nature Communications - йдеться в статті на сайті Пріма МЕД.

Діабет є хронічним захворюванням, що розвивається коли організм, або ж не здатен виробляти достатньо інсуліну, або ж коли він не може ефективно використовувати інсулін. Інсулін є гормоном, що регулює кількість цукру, або глюкози, в крові, а також допомагає перетворити цукор на енергію для клітин.

Неконтрольований діабет призводить до високих показників цукру в крові, або ж гіперглікемії, що за тривалий час може завдати значної шкоди багатьом частинами організму, у тому числі серцю, кровоносним судинам, нервам, очам та ниркам.

У Сполучених Штатах, за приблизними обрахунками, 29,1 мільйона людей мають діабет, з яких 8,1 мільйон не знають про це.

Найбільш частим типом діабету є другий, коли організм не може ефективно використовувати синтезований інсулін. Перший тип діабету, при якому організм не виробляє достатньої кількості інсуліну, налічує всього 5% від усіх випадків захворювання на діабет.

Нове дослідження може зацікавити дослідників, що розробляють ліки від першого типу діабету. У людей з першим типом діабету, імунна система атакує інсулін-продукуючі бета клітини  підшлункової залози.

Переваги використання клітин печінки

Дослідники зі сфери регенеративної медицини досліджують способи створення нових популяцій панкреатичних бета клітин, як можливого способу лікування першого типу діабету.

Нове дослідження використало метод перепрограмування, завдяки якому стало можливим перетворення одного типу клітин на інший, маніпулюючи генами.

Очевидним джерелом клітин для перепрограмування можуть бути інші типи клітин підшлункової залози.

У своєму дослідження науковці  посилаються на інше дослідження, що показало, що клітини підшлункової залози мають високий рівень необхідної клітинної пластичності.

Проте науковці вирішили сфокусуватись  на клітинах печінки, оскільки вони володіють низкою переваг над клітинами підшлункової залози. Для прикладу, вони більш доступні та знаходяться у більшій кількості.

Науковці показали, що, змінивши експресію гена TGIF2, їм вдалось перевести клітини у менш спеціалізований стан, після чого стимулюванням їх вдалось перевести їх у стан, який характеризувався особливостями панкреатичних клітин.

TGIF2 регулює долю клітин

Коли науковці пересадили модифіковані клітини мишам з діабетом, рівень цукру в крові значно покращився, з чого можна зробити висновок, що модифіковані клітини поводились наче панкреатичні бета клітини.

Для визначення необхідного гену, науковці провели профільне сканування генної експресії недиференційованих клітин печінки та підшлункової залози ембріонів мишей.

Науковці дізнались, що на певному вирішальному етапі експресія TGIF2 змінюється у зворотному напрямі, визначаючи чи клітинна стане на шлях розвитку печінки чи підшлункової залози.

Джерело: сайт Пріма МЕД


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 215
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців