Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто часу не цінує, на своїй шкурі це відчує

Правильно діагностувати патологію судин допоможе доплерівське дослідження


27 Березня 2017 p.

Протягом останніх років серед обстежень, які рекомендують проходити пацієнтам, важливе місце займає доплеографія. Її призначають переважно для того, щоб визначити патологію тих чи інших судин та призначити необхідне лікування.

Якщо у 1994 році, коли в Центральній міській клінічній лікарні було засноване відділення ультразвукової та функціональної діагностики, тут працювало четверо лікарів і був в наявності один примітивний ультразвуковий апарат для обстеження черевної порожнини і судин шиї та старенький апарат для обстеження периферичних судин рук, ніг і голови, то на сьогодні, завдяки зусиллям головного лікаря міста Тараса Масляка, пацієнти можуть пройти у відділенні якісне обстеження. Тут працює 13 лікарів, є сім ультразвукових апаратів і новий допплерівський апарат для обстеження периферичних судин.

«Без доплерівського дослідження судин практично не обходиться ніяка ультразвукова діагностика. Таке обстеження дозволяє побачити не тільки стінку судини, але і рух крові. Доплерівський ефект дозволяє виявити не просто органічну судинну патологію, але й функціональні здатності судин. Ми бачимо напрям руху крові, швидкість кровотоку, а по формі кривої можемо судити: прохідна чи непрохідна судина. Власне доплерівський ефект дуже важливий для дослідження артеріального і венозного русла», – розповідає в.о. завідуючого відділенням ультразвукової та функціональної діагностики ЦМКЛ Юрій Библюк.

За його словами, протягом останніх років різко зросла кількість венозної патології. Якщо ще 20 років тому лікарі виявляли кілька тромбозів глибоких вен на місяць і це було високим показником, до того ж ці тромбози фіксувалися переважно в лютому-березні, то на сьогоднішній день кількість тромбозів зросла в десятки разів. Практично кожного дня медики знаходять тромбози, крім того зникла циклічність захворювання.
«Колись ми могли пояснити цю патологію авітамінозом, виснаженням організму. Останнім часом кількість тромбозів, на думку лікарів, зросла через різке погіршення якості продуктів харчування, велику кількість консервантів, стабілізаторів, емульгаторів, тощо. Все це впливає на згортальну властивість крові.

Найчастіше пацієнти приходять до нас із тромбозами. Тромбоз виникає тоді, коли тромб перекриває глибоку вену. Також поширеними є тромбофлебіти – запальні захворювання підшкірних вен. При тромбозі глибоких вен дуже важливо вчасно поставити діагноз, адже в перший тиждень тромб є дуже нестійким, він любить відриватися. Відірвавшись, тромб рухається до серця, звідти до легень, в такому разі людина за 5 хвилин може померти. І «швидка» навіть не встигає доїхати до пацієнта. А якщо вчасно виставити діагноз, лікар призначить хворому препарати для розрідження крові, антикоагулянти», – каже Юрій Библюк.

Тромбофлебіти на гомілках не настільки небезпечні, але в підшкірних венах стегна теж любить відірватися тромб, а це може призвести до тромбоемболії легеневої артерії. Тому самолікування при таких захворюваннях взагалі неприпустиме.

Насторожити людину мають болі в литці, або ж стегні. Нога може міняти колір, стати синюшною чи почервоніти, збільшується об’єм гомілки або стегна. Людина не може наступити на ногу. Це найбільш поширені ознаки тромбозу глибоких вен.

При тромбофлебіті підшкірних вен появляється так званий «червоний батіг» вздовж вен, який болючий при пальпації. При таких симптомах людина має негайно прийти до хірурга, він огляне ногу і при потребі відправить на ультразвукове обстеження судин.

Доплерографія допомагає також і зняти діагноз, а це не менш важливо. Деякі патології за симптомами дуже нагадують тромбоз, але вимагають іншого лікування.

Наприклад, при захворюванні під назвою киста Бейкера, бокова кишенька колінного суглобу заповнюється драглеподібною рідиною, секретом, який виділяється суглобом. Така патологія дуже поширена. При перенапруженні ця кишенька тріскає і гель потрапляє між м’язи гомілки. Клінічно картина нагадує тромбоз глибоких вен, але лікування тромбу неефективне. При такому ж захворюванні пацієнту потрібно лише провести пункцію цієї кисти під контролем ультразвукового апарату і призначити туге бинтування. Через 2-3 дні хворий відчує значне покращення.

«У Центральній міській клінічній лікарні ми впровадили лазерну абляцію при варикозі. Це щадна операція, яка полягає в тому, що ми вводимо у варикознорозширену вену лазерний світловод і під місцевою анестезією «склеюємо» цю вену. Це косметична операція, яка дає хороші результати.
Варикозне розширення вен – одна з найбільш поширених патологій. Вона передається генетично, хоча тривале перебування на ногах, або довготривале сидіння, вагітність теж можуть привести до виникнення хвороби. Її важливо своєчасно діагностувати, бо з кожним роком процес наростає, він незворотній.

При своєчасному звернені хворого за допомогою, операція полягатиме в кількох невеличких розрізах, а при запущеній формі зростає об’єм роботи і кількість розрізів. Якщо хворобу не лікувати, у пацієнта з’являються сині плями, згодом трофічні виразки.

У варикозно розширеній вені кров не рухається, а застоюється, згортається і в будь-який момент може виникнути тромбофлебіт або й тромбоз», – наголошує Юрій Библюк.

Він розповідає, що по якості обстежень і оперативного втручання Центральна міська клінічна лікарня перебуває на рівні кращих клінік Європи.

Тут також обстежують артерії нижніх кінцівок. Це дає змогу виявити наявність такої патології, як атеросклероз чи тромбоз, побачити ступінь ураження судини, що дозволяє вибрати тактику консервативного чи оперативного лікування. Доплерівський апарат допомагає лікарю віддеференціювати артеріальну патологію від неврологічної, адже часто захворювання хребта, ревматизм чи діабет імітують артеріальну патологію.

Медики наполягають: у випадку наявної втомлюваності в ногах, затерпання, замерзання, ситуації, коли людина проходить певну відстань і відчуває біль у литках, необхідно звернутися до лікаря і пройти допплерівське обстеження. І тоді спеціаліст порадить, до якого лікаря пацієнту потрібно звернутися за допомогою. Треба пам’ятати одне: рівень сучасної діагностики є на дуже високому рівні. Тому хворобу можна виявити на ранній стадії, а отже, досягнути повного одужання.

 Джерело офіційний сайт ІФ


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 505
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців