Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не взявшись за сокиру, хати не зробиш

Долина у літературному турне братів Капранових


13 Грудня 2016 p.

У суботу, 10 грудня, центральна районна бібліотека приймала шанованих гостей, найвідоміших близнюків України – Віталія та Дмитра Капранових. Українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі, барди, а відтепер і мандрівні кобзарі – у таких іпостасях знають цей дует українці. В рамках свого творчого експерименту вони об’їхали чималу кількість великих та малих міст України, щоб поспілкуватися із читачами своїх книжок. Долина стала завершальною у цьому тижневому турі.
Літературно-мистецький залбібліотеки був переповнений, адже бажаючих зустрітися з авторами у нашому місті виявилось чимало. Це були вчителі, бібліотекарі, творча молодь, громадські активісти, представники мас-медіа і просто користувачі нашої бібліотеки.
Уже з перших хвилин спілкування брати Капранови міцно прикували до себе увагу присутніх своєю неймовірно цікавою розповіддю. А розповідь їхня мала досить оригінальну форму – один підхоплює монолог іншого, щоля слухачів було зовсім по-новому.
Новий витвір співпраці братів – роман “Забудь-річка”. Саме про нього здебільшого йшлося на презентації. Розповідаючи історію написання твору, письменники згадали своїх дідів: один із них воював під час Другої світової війни в Червоній армії та був героєм за радянської епохи, а інший був, як називали в сталінський період, «ворогом народу» і завдяки ст. 58 відбував покарання у таборах. Часи змінилися, ідеологічні напрямки теж. З настанням епохи незалежності їх дідусі обмінялися ролями: один перестав бути вигнанцем, а інший – взірцем, але поваги до рідних дідів у братів не поменшало. Розібралися в подіях тих років і, водночас, написали художній твір: п’ятсот сторінок на трьох Степанів Шагут або як ми загубили власне коріння.
Назва роману походить від старого язичницького символу – Забудь-річки. Через неї, за віруваннями наших предків, перелітали душі в народження чи в смерть та втрачали всі спомини про попереднє життя. Саме така Забудь-річка протікає між поколіннями українців, що не знають про своє коріння, бо за Союзу про це не прийнято було розповідати.
Над романом родинний тандем письменників працював рівно чотири роки, доклавши до цього чимало зусиль. Загалом, у «Забудь-річці» – дві сюжетні лінії, що охоплюють події минувшини (1939-1943) і сучасності (2010-2014). Аби дотриматися у творі правильного балансу історичної правди і правди фактів брати перечитали сотні сторінок мемуарів зі спогадами очевидців та учасників Другої світової війни, досліджували власний родовід, історичні документи, спілкувались з багатьма спеціалістами різних галузей, особисто відвідували місця, де розгортаються описані ними події. І все заради того, аби написати насправді невигаданий роман, адже головна мета, яку ставили перед собою, – історична достовірність. Саме тому приділяли увагу найменшим деталям, до прикладу, описуючи військову форму підрозділу СС «Галичина», вони дізнались, що на відміну від німців, які носили штани на лямках, ці військові, попри суворі покарання, лямки переробляли на пояси. І таких деталей, з яких, наче з пазлів, складається загальна картина, безліч.
Втім, не обійшлося і без любовної лінії. Віталій і Дмитро жартували, що без кохання цю книгу не читатимуть жінки, аце великий мінус в аудиторії.
Під час заходу автори жартома пояснили долинянам, що це серйозний роман (а саме так вони охарактеризували свою «Забудь-річку») і відрізняється він від несерйозного передусім закладкою у книзі.
Прочитати їхню книгу треба!.. бо вона фактично про кожного українця.
Далі гості представили «Щоденник моєї секретарки», що вийшов у світ 2011 року. Тут Капранови досліджують феномен українців, які не вірять у власні сили, але дружно виходять на Майдани. Герой твору – бізнесмен, якого «донєцкіє» довели й він став учасником Революції. За ідею твору автори вдячні своїй секретарці, яка в службовому журналі вела щоденник із роздумами про події з власного життя. І, використавши з нього думку про добро й зло, ввели у твір героїню, яка є тим дзвіночком, камертоном, нагадуючи бізнесмену, що є добре, а що ні. А ще Капранови включили в книгу особисті спогади з часів, коли «крутилися» серед депутатів, спортсменів та бізнесменів. І, прочитавши цей твір, дехто впізнав себе серед персонажів і перестав вітатися з авторами. Отже, правда зачепила…
Наступна книга – історична – «Мальована історія Незалежності України». З’явилася вона на світ завдяки «випадку». Син одного з братів вирішив здавати ЗНО з історії. Але ж як запам’ятати всю інформацію про князів, гетьманів і події тих часів? Тож звернувся за допомогою до дорослих і через деякий час світ побачила дуже компактна книжка з розповідями доступною мовою про історію від Трипілля до наших часів, з ілюстраціями та коміксами, цікавими сучасній молоді, історичними фактами на фото та мапах з простим та зрозумілим текстом. Зі сторінок цієїпраці видно, що державність України дійсно має тисячолітню історію. Твір рецензували спеціалісти-історики. Добрим словом Капранови згадали Левка Лук’яненка, котрий був їхнім консультантом при виданні “Мальованої історії незалежності України”.
Письменники подарували для користувачів бібліотеки та презентували присутнім ще й збірку «Я like Україну», яка вийшла до 25-річчя Незалежності. У неї ввійшли твори сучасних українських письменників, у тому числі й тих, хто воював і поклав життя за рідний край на сході України.
Привезли з собою і «Кобзар-2000», що перевидавався вже 7 разів. Сучасні кобзарі, на думку Капранових, – це письменники, які несуть українську культуру своїми книгами. Високобюджетні твори, такі як, наприклад, про Гаррі Поттера, нині відомі в усьому світі, але це не значить, що якщо існує світова література, то не має бути української чи її мають менше любити та читати. Ця книжка – містичний зріз сучасної України. Містика в нашого народу – це вічна категорія, що передавалася поколіннями й існує досі.
Поділилися брати Капранови й думками про роль бібліотек і ту ситуацію в галузі культури, до якої може призвести децентралізація. Розповіли про свій закон – закон братів Капранових, виведений ними під час виборів 2005 року: чим менше бібліотек в області, тим більше голосів за Януковича. І за такою таблицею найменше бібліотек у Донецькій, Луганській областях та в Криму. Чи потрібно ще щось до цього додати? Книга – це зброя, а люди, які її читають, – це еліта, яка береже мир у державі. Як бачимо, війна і танки прийшли туди, де немає бібліотек або їх дуже мало.
Привітні, відверті та щирі, з неперевершеним почуттям гумору брати Капранови радо відповіли на запитання присутніх, що стосувалися творчості, цікавих моментів із життя, поглядів, традицій святкування в їхніх родинах, історії та подій в державі, психології, в т.ч. політичної, українців.
Щирі привітання та слова вдячності братам Капрановим висловили міський голова Володимир Гаразд, начальник відділу культури РДА Володимир Гібчинський, директор бібліотеки Людмила Фреїв та ведуча зустрічі Валентина Любенко. Побажали письменникам здоров’я, нових книг, сповнених світлої енергії, радості та натхнення і вручили в подарунок книги (а що може бути ще кращим подарунком!), що стосуються історії нашого міста та району.
Наприкінці відбулися традиційні для презентацій книг автограф- (бажаючі мали змогу отримати автографи не тільки для себе, а й для своїх дітей та онуків) та фотосесія.
Тема книги «Забудь-річка» не залишила присутніх байдужими. Учасники заходу активно купували не тільки цей роман, а й інші книги. Тих, хто не зміг прийти на презентацію чи придбати собі «Забудь-річку» – запрошуємо завітати до бібліотеки, адже презентована книга Братів Капранових увійшла до переліку книг, які надійдуть до бібліотек області за Державною програмою.
А ще міський голова Володимир Гаразд закупив 50 примірників “Мальованої історії Незалежності України” Братів Капранових, щоб цю книжку отримала кожна школа та бібліотека.
 

Джерело сайт Долинської РДА


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 546
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців