Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Й малими ділами можна заслужити милість Божу

Усі можливі види ендоскопічної допомоги надають медики Івано-Франківська


11 Жовтня 2016 p.

Ендоскопічна допомога в Центральній міській клінічній лікарні надається населенню Івано-Франківська багато років. Раніше в медичному закладі працював ендоскопічний кабінет, але два роки тому, за підтримки і сприяння головного лікаря міста Тараса Масляка, було вирішено відкрити окреме відділення – ендоскопічний центр, який і розпочав роботу з червня минулого року.
«Ендоскопічна допомога – це обстеження, діагностика і операції на органах шлунково-кишкового тракту і бронхо-легеневої системи, які виконуються за допомогою ендоскопічного обладнання. Тобто обладнання, яке дає можливість без розрізу, через фізіологічні отвори організму, пройти у внутрішні порожнисті органи і провести певні маніпуляції або оперативні втручання», – розповідає завідувач ендоскопічного центру діагностики та лікування, головний позаштатний ендоскопіст міста Олександр Гасанов.
Якщо в багатьох лікувальних установах Івано-Франківська виконують тільки гастроскопію – обстеження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту: стравоходу, шлунку, дванадцятипалої кишки, то відділення Центральної міської клінічної лікарні надає пацієнтам усі відомі в світі види ендоскопічної допомоги.
Дуже мало закладів проводять таку процедуру, як ендоскопія кишківника. І жоден міський лікувальний заклад не робить колоноскопію – обстеження і операції на товстому кишківнику. Окрім того, п’ять років тому Олександр Гасанов запровадив у міських лікувальних установах Івано-Франківська проведення процедури бронхоскопії, при якій лікар має змогу «зайти» в трахео-бронхіальне дерево і надати допомогу пацієнтові при застійній пневмонії чи важких бронхітах, які не лікуються медикаментозно, або ж пацієнтам, які перебувають у комі.
Також у відділені проводяться ендоскопічні маніпуляції та операції, найчастіше – зупинки кровотеч з виразок або ракових процесів, видалення доброякісних утворів або, на ранній стадії, і злоякісних. При виявленні пухлинного утвору медики можуть провести біопсію – захопити декілька клітин і з’ясувати, чи це дійсно пухлина. Тривалість такої операції – не більше 10 хвилин.
«Якщо говорити про патологію шлунку і дванадцятипалої кишки, то найчастіше в івано-франківців зустрічаються гастрити. Кількість хронічних гастритів збільшується щороку. На це має вплив екологія та спосіб харчування. Наявний також медикаментозний вплив, мова про ліки, які пацієнти купують не за призначенням лікаря, а надивившись різної реклами. Дуже велика кількість виразок. Розповсюдженими є випадки раку шлунку.
Серед проблем з кишківником, завдяки наявному у нас сучасному обладнанню, ми виявили чимало випадків раку, домінуюча кількість з них на тій стадії, коли пацієнта ще можна прооперувати. Велика кількість поліпів – доброякісних новоутворів. Дуже актуальною є злукова хвороба, або ж спайки. Найчастіше вона виникає в людей після оперативних втручань.
Також досить часто ми виявляємо гострі бронхіти, які виникають у реанімаційних пацієнтів. Знаходили рак бронхів у пацієнтів, які зверталися з іншою патологією, але при обстеженні було діагностовано і таке захворювання», – повідомляє Олександр Гасанов.
Якщо раніше ендоскопічне обстеження можна було пройти лише після спрямування лікаря-терапевта, то з початком роботи при ЦМКЛ консультативної поліклініки пацієнти можуть звертатися до медичного закладу напряму та якнайшвидше, в той же день, отримати ендоскопічну допомогу.
Існують певні симптоми, які мають насторожити людину і при яких варто одразу звернутися до лікаря. Це нічим не вмотивоване відчуття слабості, яке може бути ознакою захворювання шлунково-кишкового тракту, або навіть онкопроцесу. Існують більш вузькі скарги: кашель, який не проходить тривалий час і не пов’язаний із застудними процесами, відсутність апетиту або надмірне бажання поїсти, особливо у нічний час – можуть бути ознакою виразки. Диспептичні явища – часті здуття живота, відрижка, нудота, блювання, гикавка. Такі симптоми, як біль, розлади стільця, сильне схуднення – все це причина звернутися до медиків і пройти медичний огляд.
Часто люди бояться ендоскопічного обстеження, або як називають в народі, „ковтання шлангу”. Лікарі пояснюють: боятися не варто. Сучасні апарати мають товщину не більше 8 мм, а середньостатистичне обстеження шлунку відбувається 1,5-2 хв.
Медики застосовують місцеве знеболення, яке зменшує відчуття дискомфорту, дуже часто для пацієнтів задіюють медикаментозний сон. Це не наркоз, але процедура дає можливість пацієнту спати 3-5 хв. і не відчувати під час ендоскопічного обстеження ні болю, ні дискомфорту.
Олександр Гасанов наголошує: «Наш ендоскопічний центр має найкраще в області обладнання, тут наявні 11 різноманітних найсучасніших ендоскопічних апаратів. Працює три оглядові кабінети, що дає можливість диференційовано підходити до патологій. Простіше кажучи, в кабінетах, в яких оглядаються шлунки, усюди в світі заборонено оглядати кишківники. Це принципово і радикально. Ми дуже вдячні головному лікарю міста Тарасу Масляку, адже саме він допоміг відкрити ендоскопічне відділення та посприяв отриманню нами новітнього обладнання. Не варто боятися проходити ендоскопічне обстеження, адже досить часто саме воно допомагає виявити хворобу на ранній стадії і врятувати життя”.

Прес-центр ДОЗ ОДА


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 373
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців