Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не вір гарним словам, мовленими паскудними вустами

10 професій, які змінилися за роки Незалежності


22 Серпня 2016 p.

За роки незалежності український ринок праці зазнав низки змін. Перехід до ринкових відносин, зародження малого й середнього бізнесу, а також стрімкий розвиток інтернет-технологій сприяли трансформації багатьох професій. Змінилися не лише назви професій, але й зміст роботи. З’явилися професіонали, які є носіями знань одразу в кількох галузях і працюють «на перетині» професій. До 25-ї річниці незалежності України Міжнародний кадровий портал hh.ua підготував добірку професій, які помітно змінилися за чверть століття.

Кадровик/HR-спеціаліст, хедхантер

У радянський час практично на кожному підприємстві існував відділ кадрів, головними задачами якого було оформлення співробітників у штат, ведення особистих справ, контроль безпеки й охорона праці. Зараз ця посада лишилася, але переважно на держпідприємствах. У приватних компаніях з’явилися HR-відділи, де працюють рекрутери, хедхантери, корпоративні тренери, спеціалісти з утримання й розвитку персоналу. Їхній функціонал включає не лише документообіг, але й безпосередню роботу з людьми.

Завданням рекрутера є пошук і відбір претендентів на посаду. Хедхантер, на відміну від рекрутера, знаходить рідкісних і особливо цінних спеціалістів, у тому числі шляхом переманювання з інших компаній. Спектр обов’язків HR-спеціаліста ще ширший: він займається не лише підбором персоналу, але й адаптацією, оцінкою, навчанням, вимірює ефективність праці й розробляє систему мотивації.

Психолог/Бізнес-тренер, коуч

На розвиток коучингу вплинуло чимало галузей знань, у тому числі психологія. Як окремий напрямок коучинг сформувався на початку 90-х. Бізнес-коучі допомагають клієнтам досягти таких професійних цілей, як просування кар’єрними сходами, посилення лідерства і навичок стратегічного мислення, збільшення ефективності розв’язання конфліктів, а також створення продуктивної команди. Більшість професійних коучів мають глибокі знання у психології, проте специфіка роботи передбачає знання галузі, в якій працює клієнт, наявність досвіду успішного вирішення проблем і досягнення результатів, а також лідерських і комунікативних навичок.

Оператор ЕОМ/IT-спеціаліст, програміст

Розвиток IT-галузі сприяв появі великої кількості спеціальностей. Окрім операторів ЕОМ і системних адміністраторів, які залишаються затребуваними у багатьох компаніях, на ринок прийшли розробники, тестувальники й SEO-спеціалісти. Сьогодні бізнес у багатьох галузях «подався» до Інтернету. Наприклад, просування товарів і послуг або фінансові операції тепер здійснюються через всесвітню павутину. Тому з’явилася потреба в SMM-спеціалістах, інтернет-маркетологах і спеціалістах із контекстної реклами.

Художник-ілюстратор/Графічний дизайнер

У наш час ці дві професії переважно розглядають як ідентичні. Це пов’язано з тим, що сучасні ілюстратори користуються у своїй роботі тим же програмним забезпеченням, що й дизайнери. Проте ще кілька десятиліть тому робота ілюстраторів передбачала створення малюнків і графіки від руки, й лише із розвитком технологій вони почали використовувати можливості комп’ютерної обробки. Окремим напрямком дизайну є web-дизайн, пов’язаний із розробкою і оформленням сайтів і web-додатків.

Прес-секретар/PR-спеціаліст

Як і у випадку з графічними дизайнерами, цих спеціалістів ставлять у один ряд. Проте професія PR-менеджера більш нова й передбачає дещо інший функціонал. Як правило, прес-служба — це підрозділ держустанови, органу влади, суду або корпорації. Її головною задачею є інформування про діяльність організації. У більшості комерційних компаній працюють PR-спеціалісти. Коло їхніх обов’язків ширше — окрім взаємодії зі ЗМІ, воно включає формування позитивного іміджу компанії, підвищення впізнаваності на ринку, просування продуктів і послуг.

Статистик/Аналітик

Статистик – спеціаліст, який займається збиранням, обробкою і вивченням кількісних показників. Найчастіше статистики працюють на держпідприємствах і у державній службі статистики. Проте складні завдання, які постають перед бізнесом, вимагають спеціалістів іншого профілю, які змогли б не лише збирати й систематизувати дані, але й досліджувати ринок з допомогою різних методик та інструментів, пропонувати готові рішення, прогнозувати й розробляти програми розвитку. Це сприяло тому, що в різних галузях ринку з’явилися вузькопрофільні спеціалісти: бізнес-аналітик, інвестиційний аналітик або аналітик програмного забезпечення.

Контролер якості продукції/Таємний покупець

У епоху Держстандартів, відомих як «ГОСТи», і суворого їх дотримання практично на кожному підприємстві була посада контролера якості продукції. Ринок сьогодні — це передусім ринок послуг. Тому виникає необхідність контролювати не лише якість товарів, але і якість сервісу. Для цього взяли на озброєння метод досліджень за назвою Mystery Shopping, а на ринку праці з’явилася нова професія — таємний покупець. Цей спеціаліст здійснює візити у точки продажу, ресторани, на автозаправні станції, вдаючи клієнта, щоб оцінити якість послуг, що надаються, і рівень обслуговування.

Диспетчер/Логіст

На багатьох підприємствах функціонал цих співробітників перетинається, і різниця існує лише у назві посад. Проте у більшості випадків робота логіста передбачає вищу кваліфікацію. Диспетчер відстежує рух транспорту з метою забезпечення правильності маршруту. Логіст не лише координує переміщення вантажів. Передусім він організовує доставку з врахуванням ефективного розподілу часу й ресурсів компанії.

Секретар/Офіс-менеджер

Секретар є довіреною особою і правою рукою керівника. Він приймає телефонні дзвінки, зустрічає відвідувачів, вирішує організаційні питання й займається веденням діловодства. Коли ж однією із задач компанії стала турбота про співробітників, виникла потреба у спеціалістах, відповідальних за забезпечення роботи цілого офісу. Сьогодні офіс-менеджер є обличчям компанії, а коло його обов’язків настільки широке, що може починатися із заміни картриджів для принтера і закінчуватися роботою із сайтом компанії.

Квартирний маклер/Ріелтор, Агент з нерухомості

По суті, квартирний маклер і ріелтор займаються одним і тим самим — виступають посередниками під час укладення договорів купівлі-продажу й оренди нерухомості, отримуючи свій відсоток від угоди. У радянський час уряд не був прихильником підприємництва, тому квартирні маклери, не маючи змоги узаконити свою діяльність, працювали підпільно. Лише на початку 90-х в Україні почали з’являтися перші ліцензовані агентства нерухомості, а професія ріелтора стала затребуваною і популярною.

Світ професій увесь час змінюється. З’являються нові напрямки й спеціальності. А на ринок виходять фахівці, про яких двадцять років тому ще ніхто не чув. 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 318
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців