Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Добре тому в дорозі, хто сидить на возі

В Івано-Франківську відбудеться освячення храму святих слов’янських апостолів Кирила і Мефодія


16 Травня 2016 p.

Запрошуємо вас розділити нашу радість. У неділю, 22 травня, на вул. Галицькій, 38а (скверик біля Народного Дому «Княгинин») відбудеться освячення храму святих слов’янських апостолів Кирила і Мефодія. В чому особливість нової греко-католицької церквиІвано-Франківська? Вона споруджена в пам’ять про депортацію з Польщі у 1944-46 рр, а також у 1951 році, та є водночас і пам’ятником, і храмом. Урочистість почнеться літургією об 1100, а закінчиться невеликим концертом.

Додаткова інформація

Пам’ятний знак

В багатьох містах і селах України, де живуть українці, депортовані з Польщі, за роки незалежності встановлені пам’ятні знаки чи пам’ятники. Зокрема, у нашій області є пам’ятний знак депортованим у м. Долина, споруджено пам’ятникиу с. Лопушня Рогатинського району, у  Калуші та Галичі.

(До речі, у ЗМІ часто депортацію 1944-46 і 1951 років до Радянської України неправильно називають Акцією „Вісла”. Просимо звернути увагу, що Акція „Вісла” ― третій етап депортації з рідних земель ― відбувалася у 1947 році і проводилася виключно на території Польщі.)

Вирішено було спорудити пам’ятний знак і в обласному центрі. Отож, 12 грудня 2002 року Івано-Франківська ОДА видала розпорядження про встановлення пам’ятного знакуз метою вшанування жертв депортації та оголосила конкурс на кращий ескізний проект. Конкурсна комісія мала прийняти рішення 1 квітня 2003 року.

 

На жаль, оголошений конкурс не викликав широкого зацікавлення архітекторів та скульпторів. Зрештою, було подано лише два гідні проекти і, цілком можливо, що було би зреалізовано той, що вимагав значно менше коштів, але був досить вдалим, естетичним. Це був проект відомого у місті архітектора, теж лемка-переселенця Степана Валевського. Отож, у скверику на вул. Галицькій біля Народного Дому «Княгинин» встановили камінь з написом, який повідомляв, що тут постане пам’ятний знак депортованим.Але на тому й скінчилося, справа не зрушилася з місця, як той камінь.

Збудувати каплицю-пам’ятник

Тому й виникла ідея спорудження каплиці-пам’ятника. Це була ініціатива священика-лемка з м. Монастириська Тернопільської області. Отець Анатолій Дуда-Квасняк від початку дев’ятдесятих  років щомісяця почергово відправляв літургії для лемківської громади у Львові, Тернополі та Івано-Франківську. Якщо у Львові отець Анатолій відправляв Службу Божу у лемківській церкві святих Володимира і Ольги, що в Шевченківському гаї, то у нашому місті не було такого єдиного місця. Спочатку літургії для лемківської спільноти відбувалися у храмі Пресвятого Серця Христового (монастир  Сестер Василіянок), згодом у церкві Різдва Христового, що по вул. Мазепи, пізніше в каплиці Святого Юрія Побідоносця (Парк воїнів-інтернаціоналістів). Ось і з’явилася ідея спорудити свій невеличкий дерев’яний храм, та ще й такий, щоб і зовні нагадував традиційну лемківську церкву.

У лемківській громаді Прикарпаття, у Товаристві „Лемківщина” загалом схвально поставились до ідеї отця Анатолія Дуди-Квасняка. Сумніви з’явилися лише щодо фінансової споможності переселенців з Надсяння, Західної Бойківщини, Холмщини, Підляшшя і Лемківщини своїм коштом спорудити нехай невеличку, але церкву.

Будівництво

Сумніви були слушними: з доброчинних внесків церква будувалася дуже довго. Не пришвидшило ситуацію і застосування дешевших матеріалів, наприклад, пластикового сайдингу, металочерепиці.

Проект розробила у 2009 році проектно-архітектурна фірма «Пилипів», а безпосередньо керував будівництвом Юрій Качмарський.

30 вересня 2009 р. у сквері до 65-ліття депортації з Польщі було встановлено хрест.

У січні 2010 року було офіційно зареєстровано релігійну громаду ― парафію храму святих слов’янських апостолів Кирила і Мефодія. Два роки представники депортованих на чолі з отцем Анатолієм Дудою приходили у міську раду та відвідували різні інстанції, щоб нарешті у квітні 2011 року отримати акт на землю. Відтоді й тривало будівництво ― з великими перервами, зумовленими браком коштів. Але тільки-но було споруджено цокольний поверх, як тут вже відправлялася літургія. Таким чином, вже більше двох років церква діє.

Небесні заступники

Тепер же, коли будівництво в загальному завершене, прийшла пора для урочистого освячення храму. Воно буде відбуватися у неділю перед храмовим святом ― днем пам’яті святих Кирила і Мефодія. Чому церква названа саме на їх честь?

А це не випадково. В 1980 році Папа Іван-Павло II оголосив святих Кирила та Мефодія «покровителями» Європи. Україні шанують Кирила й Мефодія як великих просвітителів, творців слов’янської азбуки і загалом слов’янської письменності, культури, освіти. Але у вихідців з Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння особливе ставлення до „солунських братів”: саме вони принесли у 863 р. християнство у Моравську державу, яке скоро поширилось і на довколишні землі. Таким чином, наприклад, предки сучасних лемків були охрещені на століття швидше, ніж це здійснив у Києві святий Володимир.

Святі просвітителі слов’ян наче вказують, якою важливою є загалом наша культура, наша література. І це також символічно для громади депортованих. Одразу планувалося, що у цокольному поверсі буде влаштовано світлицю-музей, де будуть відбуватися різні заходи, спрямовані на збереження культури українців, депортованих з Польщі, зокрема і лемків.

Символічно також, що відразу після освячення храму має відбутися невеликий концерт, де цю культуру буде представлено у поетичному слові, у пісні.

Церква для всіх

Якщо донедавна ще не всі знали, що храм діє, то після урочистого освячення він широко відчиняє двері для всіх. Хоч це греко-католицька церква, але сюди приходять всі ті, хто був виселений з Польщі та їх нащадки, як греко-католики, так і православні. Їх єднає спільна доля і, зрештою, вони є однією спільнотою.

Запрошуємо і вас ― вже після всіх урочистостей ― заходити до храму святих слов’янських апостолів Кирила і Мефодія. І, звичайно, запрошуємо у неділю на урочисте освячення, на 1100.

Ми добре знаємо, що робота працівників ЗМІ дуже виснажлива, і у вихідні вони радіють можливості відпочити. А однак щиро просимо вас цієї неділі прийти на літургію не у той храм, який ви відвідуєте завжди, а у нову святиню, щоб стати свідком важливої події у житті нашого міста. І згодом поширити цю добру новину. Чекаємо вас!


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 491
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців