Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто боїться горобців, проса не сіє

У Всесвітній день захисту прав споживачів франківців закликають захищати право на повітря без тютюнового диму


16 Березня 2016 p.

За результатами громадського моніторингу, проведеного до третьої річниці дії закону про заборону куріння у закладах ресторанного господарства (16 грудня 2015р.), 16% закладів України порушують цей закон. Відповідно до моніторингу, попереднього року цей показник дорівнював 11%. Щоб зупинити таку негативну тенденцію, потрібні активні дії з боку споживачів. Тому до Всесвітнього дня захисту прав споживачів, який щороку відзначається 15 березня, громадськість розпочинає інформаційну кампанію щодо інструментів захисту споживчих прав, у першу чергу права на повітря без тютюнового диму.

Варто відмітии, що вже другий рік поспіль Івано-Франківськ є взірцем викорання «бездимного» закону, у ході перевірок не було виявлено жодного порушення.

Дієвим засобом захисту споживчих прав є написання скарг на заклади-порушники до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

«Ми надаємо набір інструментів, якими можна скористатися, щоби поскаржитися і ліквідувати порушення. Такі навички необхідні для будь-якого громадянина, оскільки вони є універсальними і стосуються будь-якої іншої теми захисту прав споживачів. Це є механізм співпраці громадянина з державою», – говорить про ініціативу Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», керівник проекту «Український центр контролю над тютюном».

Деяке погіршення виконання антитютюнового законодавства пов’язане в першу чергу із тривалим мораторієм на перевірки бізнесу, який діяв з серпня 2014 року по 1 липня 2015 року. Наразі Державна інспекція із питань захисту прав споживачів відновила свою роботу і знаходиться на стадії реформування. Головною особливістю роботи інспекції на даний момент є залежність від активності громадян, адже у зв'язку із реформою контролюючих органів, у даний час більшість перевірок здійснюються за зверненнями громадян.

Зокрема, за 2015 р. Держспоживінспекція перевірила 69 суб’єктів господарювання щодо дотримання ними антитютюнового законодавства, порушення були встановлені у 34,8% випадків. 88,9% порушень – це розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Держспоживінспекція оштрафувала порушників на 62 тис. грн, із них сплачено до Держбюджету 45,1 тис. грн.

Крім того, у 2015 р. територіальні органи Держспоживінспекції розглянули 38 скарг від споживачів стосовно виконання антитютюнового законодавства.
Ці показники є набагато нижчими, ніж у попередні роки, що пояснюється дією мораторію на перевірки бізнесу, скороченням персоналу та фінансування Держспоживінспекції. Для порівняння, у 2013 році було перевірено 2,6 тис. закладів на предмет дотримання антитютюнового законодавства, а в наслідок порушення до Держбюджуту сплатили 331,4 тис. грн.

«Саме перевірки за зверненням громадян мають найвищу ефективність. Так, ефективність перевірок кафе, барів, ресторанів за зверненнями громадян складає більше 70%» – зазначає Олег Кобельков, начальник відділу управління захисту прав споживачів та реклами Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

В результаті реформи державного нагляду, Кабінет Міністрів України своєю постановою утворив Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через реорганізацію шляхом перетворення Державної ветеринарної та Фіто санітарної служби і приєднання до Служби, що утворюється, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів і Державної санітарно-епідеміологічної служби. Відповідно до затвердженої структури нової служби, створюється окремий департамент контролю над тютюном та рекламою, який буде контролювати дотримання антитютюнового законодавства.

«Це відлуння і сподівання громадськості, і це результат тієї активності громадських організацій, громадян і їхньої великої уваги до здоров’я свого і своїх дітей» – зазначив пан Кобельков.

Експерти з контролю над тютюном закликають франківчан не травитися тютюновим димом, а захищати своє право на чисте повітря.

Що необхідно зробити?

По-перше, вимагайте книгу скарг, і записуйте в неї свою пропозицію або скаргу на те, що у приміщенні курять. Книга скарг є офіційним документом, але вона не є підставою для накладання штрафу. Через книгу скарг можна домогтися спілкування з адміністрацією.

По-друге, напишіть скаргу у контролюючі органи, зараз це Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів, у майбутньому вона буде мати іншу назву, але суть її діяльності не зміниться.
Нещодавно було надано можливість споживачам подавати скарги в електронному форматі, і скарга, надіслана з комп’ютера або мобільного, має таку ж юридичну силу, як і паперовий документ. Це нововведення значно полегшує комунікацію споживачів, клієнтів і контролюючих органів. Тобто звернутися до контролюючих органів зі скаргою можна такими шляхами:

• подати електронну скаргу до Державної служби з питань захисту прав споживачів на веб-сайті www.dsiu.gov.ua/feedback у розділі «Віртуальна приймальня»;

• надіслати скаргу на електронну адресу Державної служби з питань захисту прав споживачів: dsiu@dsiu.gov.ua ;

• надіслати скаргу поштою на адресу: 03680 м. Київ-150, вул. Горького, 174.

У тексті скарги необхідно вказати юридичну особу, юридичну та фактичну адресу суб’єкта господарювання. Без зазначення цієї інформації Вашу скаргу не задовольнять. Ця інформація є у фіскальному чеку й у книзі скарг та пропозицій, що міститься у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу клієнта.

Законодавство про заборону куріння в закладах харчування ресторанного господарства діє в Україні вже три роки. Не курити в ресторані вже стало соціальною нормою, яка позитивно сприймається і курцями, і некурцями. Проте є заклади, які порушують закон. Із метою звернути увагу громадян до цієї проблеми активісти ГО «Життя» створити короткий відеоролик, який показує абсурдність куріння у приміщеннях.
( https://www.youtube.com/watch?v=FfUPt8xH3dM )


Довідка

16 грудня 2012 року набули чинності зміни до Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», який повністю заборонив куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщення закладів ресторанного господарства.

Упродовж листопада 2015 року волонтери Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» та Всеукраїнського руху "Молодь за права споживачів" здійснили 4-й моніторинг та відвідали більше 700 закладів громадського харчування у 17 містах України. Загальні результати моніторингу показали, що законодавство про заборону куріння виконує 84% кафе, барів та ресторанів.

За даними Державної служби статистики, поширеність куріння у 2014 році зменшилася, порівняно із 2012 роком, на 4%, і складала 20,9%.
 


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 379
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців