Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не та мати, що родила, а та, що вигодувала

Головне при проблемах із зором – своєчасна медична допомога


2 Липня 2012 p.

У сучасному світі складно знайти людину, у якої не було б жодних проблем із зором. Проте дуже часто ми уникаємо регулярних щорічних медичних обстежень і навіть не уявляємо, що чимало захворювань, а особливо це стосується офтальмологічних проблем, не проявляються одразу і помічають їх, на жаль, уже тоді, коли повернути зір нереально.

Із 1996 року у Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська працює відділ мікрохірургії ока. Сюди за допомогою звертаються як мешканці Івано-Франківська, так і жителі районних центрів як Прикарпаття, так і інших областей України. Тут лікуються пацієнти із захворюваннями, які підлягають оперативному лікуванню, – катаракта, глаукома, захворювання повік і слізних органів. Є тут і пацієнти із захворюваннями терапевтичного профілю – запальними, захворюванням судин ока, гострими судинними проблемами і зрештою усім, що може турбувати людину щодо очних патологій.

Лікар-ординатор відділу мікрохірургії ока Андрій Савич розповідає, що найбільш поширеною на сьогодні офтальмологічною операцією є операція з приводу катаракти, адже саме катаракта найчастіше зустрічається серед людей.

„Ми виконуємо ці операції на сучасному рівні, методом факоемульсифікації. Цей метод використовується зараз у всьому світі і активно рекламується різноманітними приватними центрами. Факоемульсифікація значно скорочує ліжкодень, і хворі зазвичай після операції уже наступного дня можуть іти додому. Цією технологією ми володіємо уже понад п’ять років, у нас є відповідна апаратура, і ми з успіхом робимо такі оперативні втручання”, – каже Андрій Савич.

У відділі мікрохірургії ока також роблять різноманітні операції при глаукомі. Проте медики наголошують: не можна плутати катаракту з глаукомою. Це абсолютно різні патології, які потребують різного підходу і різної реабілітації.

„Після видалення катаракти хворий через місяць приходить до нас на контроль, і все. Можна сказати, що він забуває про свою хворобу. Натомість хворий на глаукому повинен постійно перебувати на диспансерному обліку під наглядом лікаря. Такий пацієнт має постійно лікуватися та проходити регулярні медичні обстеження. Сама глаукома є надзвичайно різноманітним захворюванням і потребує індивідуального підходу до кожного пацієнта”, – розповідає завідуюча відділом мікрохірургії ока Галина Головчак.

За її словами, івано-франківцям, які мають ті чи інші проблеми із зором, не треба їхати за медичною допомогою до інших областей чи звертатися до різних приватних установ. Усі консультації жителі Прикарпаття можуть отримати у Центральній міській клінічній лікарні.

Лише при деяких складних випадках пацієнту варто звертатися у спеціалізовані клініки із найсучаснішим обладнанням, якого немає у межах Івано-Франківської області. Тоді медики самі направляють пацієнта до Одеси чи до Києва.

„Проблеми із зором значно молодшають, зокрема це стосується дегенеративних процесів сітківки. Ми відмічаємо протягом останніх кількох років, що значно молодшає катаракта. Якщо раніше пацієнт звертався до нас із таким захворюванням після 60 років, то тепер ми досить часто оперуємо 40-річних пацієнтів”, – каже Галина Головчак.

Лікарі-офтальмологи розповідають, наскільки важливими є рання діагностика і вчасне лікування. При багатьох гострих офтальмологічних захворюваннях кожна година має свою вагу і, власне, тільки вчасне звертання по допомогу дає хворому шанси на одужання.

„Найбільшою помилкою наших пацієнтів при гострій втраті зору є очікування, що з часом усе минеться. Але є тільки один виняток, так звані транзиторні розлади зору, коли зір за годину-дві може повернутися. В усіх інших випадках, як правило, кожна згаяна година обертається значною втратою зору навіть після лікування. Тому людина, яка раптово втратила зір, повинна негайно звертатися до окуліста у будь-якому медичному закладі міста.

Проте у більшості випадків втрата зору відбувається поступово і хворий не помічає цього. Якщо говорити про таке захворювання, як глаукома, то помітити її може тільки спеціаліст. І тут дуже велике значення має рання діагностика за рахунок профоглядів, які варто проходити хоча б раз на рік”, – зауважує лікар-ординатор відділу мікрохірургії ока Андрій Савич.

Він розповідає, що після операції з приводу катаракти, зір може повернутися на 100% і такі випадки трапляються дуже часто. У цьому плані катаракта є дуже сприятливим захворюванням.

При глаукомі ситуація дещо інакша. Ті зорові функції, які втрачені до лікування, як правило, не повертаються. І перед лікарем стоїть завдання врятувати те, що збереглося. Статистика вражає: 80-90% випадків глаукоми протікають абсолютно безсимптомно і хворий може її помітити лише у пізній стадії, коли від нього уже мало що залежить.

Лікарі закликають: не варто легковажити своїм здоров’ям.

На цьому наголошує і головний лікар міста Тарас Масляк: „Необхідно хоча б один раз на рік відвідати лікаря-окуліста, щоб вчасно виявити і зупинити хворобу. А спеціалісти відділу мікрохірургії ока Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська завжди готові прийти на допомогу, щоб врятувати найцінніше – можливість бачити”.

Любов Загоровська, для БРІЗ


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 775
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців