Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


До обіду - фейсбук, після обіду - Інстаграм

Регіонали за круглим столом обговорили проблеми конституційного будівництва в сучасній Україні


30 Червня 2012 p.

 

27 червня 2012 року в офісі обласної організації Партії регіонів за адресою Грушевського, 14 відбувся «круглий стіл» на тему «Проблеми конституційного будівництва в сучасній Україні».

У розмові взяли участь партійні активісти районних та міських партосередків Партії регіонів, громадської молодіжної організації «Молоді регіони», представники інших громадських організацій та установ області. Основними спікерами виступили народні депутати України Василь Чуднов, Ігор Зварич та професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Дерев’янко.

Під час обговорення теми, яка сьогодні не залишає байдужим жодного свідомого громадянина молодої незалежної держави, присутні згадували, як шістнадцять років тому в складних соціально-політичних умовах було прийнято Основний Закон України. Ця подія в історії держави має надзвичайно велике значення, адже вона ознаменувала фундаментальне закріплення нашої незалежності, навіки закарбувала волю українського народу жити у власній суверенній, соборній державі.

Зокрема, учасники дискусії відзначали, що, як не прикро, сьогодні не всі громадяни вважають День Конституції важливим святом. Таке ставлення спричинено тим, що Конституція України працює не на повну силу, більшість конституційних норм і положень залишаються лише деклараціями.

Для того, аби наш Основний Закон став по справжньому дієвим та ефективним, над його змінами працюватиме спеціально створена Конституційна асамблея, перше засідання якої днями відбулося в Києві. Цей дорадчий орган при Президентові має підготувати законопроект про внесення змін до Конституції. До роботи асамблеї залучені всі попередні президенти нашої країни, Голова Верховної Ради та представники Європейської комісії, Ради Європи, ОБСЄ, ООН. У цілому ж до складу Асамблеї увійшло 13 керівників вишів, 73 вчених, 22 представники громадських об’єднань.

Під час проведення «круглого столу» промовці дійшли спільної думки, що для того, щоб основний державний документ був по-справжньому демократичним, у роботі над ним необхідно відкинути надмірне політиканство, піднятися над вузькопартійними інтересами та не керуватися лише майбутніми парламентськими виборами. У жодного з учасників обговорення не викликає сумніву, що необхідно приділити особливу увагу підготовці науково обґрунтованої цілісної концепції модернізації Основного Закону України, а на її основі – відповідних законодавчих пропозицій про внесення змін до Конституції. Особливе значення, як наголошувалося, матиме й той факт, що в основі створення Основного Закону лежатиме широке обговорення.

Народний депутат України Ігор ЗВАРИЧ: – Нещодавно я переглядав наукові розробки та рекомендації європейської спільноти щодо подальшого вдосконалення правового поля України. Там чітко звучить питання подальшого вдосконалення Конституції. Пригадаємо, ще років два-три тому ця ж тема була присутньою практично в усіх виступах опозиції. А сьогодні, коли початок зроблено, і це реалізується, причому через Конституційну асамблею, ми з боку тої самої опозиції отримуємо дуже багато критичних зауважень: «а навіщо це треба», «а давайте покажемо Конституцію Європі», «кого вона не задовольняє?», «її вже дуже добре аналізували» і таке інше.

Потрібно також приводити у відповідність цілий ряд речей, зокрема, і в зв’язку з рішеннями Конституційного суду, в яких говориться про те, що й в самій Конституції є неузгоджені норми. Але ж не забуваймо, що ми – молода демократія, ми будуємо державу. Отож необхідно за фактом такого будівництва й того, що відбувається в усьому світі, чітко означити цілий ряд моментів, які притаманні саме правовій соціальній державі.

Скільки є розмов про Вищу раду юстиції? Там є чіткі положення, котрі сьогодні вже вступають у протиріччя з реформуванням судової системи, прокуратури, тому що вона також має міняти свої функції. Це саме стосується захисту, багатьох інших систем, включаючи національні меншини, приєднання України до законодавчих актів Європейського Союзу, які сьогодні діють і є обов’язковими для тих, хто наближається, інтегрується в ЄС.

Тому я би не політизував ситуацію. Конституційна Асамблея вже потім напрацює матеріали, які можна буде обговорювати. А сьогодні й теми, власне, ще немає.  Є розпочатий процес, є актуальність, є фахівці та підходи. А то виходить, що вже сьогодні ми критикуємо те, чого ще не існує. Це все було би смішно, якби не було так сумно.

Дерев’янко С. М. :

– Здійснивши аналіз практично всіх Конституцій світу, які були прийняті за минулі століття, дійшов висновку, що к Українська Конституція займає гідне місце серед конституційних актів світу, і це дійсно конституційний акт за своїм характером, який закладає основи для соціальної і правової держави, для формування громадянського суспільства.

Однак події останнього десятиліття показали, що є нагальна потреба у внесенні певних змін до Основного Закону держави. Створення Конституційної  Асамблеї є реальним конкретним кроком на шляху здійснення цих змін. . Досвід здійснення народного волевиявлення, проведення референдумів у різних державах,  засвідчує, що одним із найбільш легітимних форматів прийняття Конституції для світової спільноти, є її схвалення всенародним голосуванням.

Саме референдум розглядається, як один із ймовірних форматів оновлення основного Закону держави. Про доцільність і можливість проведення всеукраїнського конституційного референдуму чимало сказано очільниками держави. Лідерами більшості політичних партій тьа інших громадських формувань. У той же час суспільному загалу окремими політиками нав’язується ідея про так звану «правову та політичну недоцільність» його проведення, а то й «неспроможність народу» прийняти основний Закон держави.

Але я переконаний, що це далеко не так. Все залежатиме від того, як будуть сформульовані питання, як будуть роз’яснені людям потреби і доцільність тих змін, які пропонуються внести до Конституції. Тому я вважаю, що кращим варіантом є надання вищої легітимності Основному Закону завдяки прийняттю Конституції України на Всеукраїнському референдумі.

В принципі створення Конституційної Асамблеї не заперечує такий формат. І не виключено, що після того, як будуть опрацьовані пропозиції Конституційної Асамблеї до Конституції України, вона, безперечно, буде внесена на розгляд Верховної Ради України, а після того – на  всенародне голосування.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1423
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців