Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Чужа жінка усім дівкою здається

Руслан МАРЦІНКІВ: "Що думає громада, я чую особисто, а не від підлеглих"


22 Січня 2016 p.

Більше місяця Руслан Марцінків – у кріслі міського голови Івано-Франківська. У значенні буквальному, сидів у кріслі мер вкрай мало. З самого початку своєї каденції він продовжує вести політику «походів в народ», яка і допомогла йому стати міським головою.  Майже кожного ранку перед початком роботи Руслан Марцінків об’їжджає місто на маршрутках, розпитує двірників про життя-буття, і паралельно анонсує такі ж щоденні вечірні перевірки. Кожного тижня проводить кількагодинний особистий прийом громадян, сільських голів. І не забуває про ЗМІ, регулярно роздаючи інтерв’ю і лояльним, і не дуже. Злостивці піджартовують: коли вже тут містом керувати?   

Та мер, якого франківці щодень можуть побачити не лише по телевізору, а й дотягнутися рукою, запустив перші обіцяні реформи з передвиборчої програми – транспортну, безкоштовний проїзд у маршрутках для дітей, «відкритий бюджет» міста. Успіхи їх городяни оцінюють поки-що двозначно. Критика — незмінна супутниця кожного мера, Марцінків — не виняток. Але при цьому навіть противники, хай і знехотя, визнають його наполегливість та постійне дорослішання як політичного гравця.

Прийнявши мерську присягу, Марцінків залишився вірним «свободівцем», і спираючись у міській раді на 14 багнетів (в тому числі і секретаря міськради), отримав всю повноту влади. Але кому багато дається, з того й питають більше... 

У інтерв’ю «Західному кур’єру» Руслан Марцінків підбив проміжні підсумки свого перебування на посаді.  

- Руслане Романовичу, ваш «медовий» місяць на посаді міського голови завершився 1 січня. Зізнайтеся, чи є різниця між тим, якою вам уявлялась робота на посаді мера, коли ви тільки примірялися у це крісло, і тим, що отримали, приступивши до роботи?  

- Про більшість процесів, з якими зіткнувся, я мав уявлення, тому що працював секретарем  міськради. Багато разів на цій посаді мені доводилося вести сесії, працювати у виконкомі. Зрозуміло, я відкрив для себе і багато нових моментів. За грудень до мене надійшло 1862 звернення, за кожним з яких стояла та чи інша проблема, на яку я повинен був відреагувати. Це більше ста звернень в день, і механізм вирішення кожної проблеми інший. Тому неможливо все передбачити.   

Але у моєї команди є чіткий дороговказ – план розвитку Івано-Франківська «Місто для життя», з яким ми йшли на вибори. Тому стратегічно працюємо в його рамках. 

- Чи змінилось якимось чином ваше бачення програми розвитку міста за цей місяць? Було внесено якісь корективи у концепцію? 

Коли ми розробляли наш проект, то підходили до нього дуже скрупульозно. Кожен пункт є продуманим і реалістичним. Стратегічно ми нічого не міняємо. Ну а поточні корективи, так, вони є. Це стосується безкоштовного проїзду для дітей. Ми знайшли спосіб, як не брати для цього кошти з бюджету, але пільги будуть діяти лише по будніх з 7 ранку до 19 вечора. Хоча, звичайно, мені б хотілося, щоб діти їздили безкоштовно і у вихідні. 

З цим також виникли такі проблеми, як звернення до нас ліцею для обдарованих дітей, які перебувають не в підпорядкуванні міста, а області. Тобто, згідно з рішенням виконкому, права на безкоштовний проїзд їхні учні не мають. Також у рішенні не враховано учнів фізико-математичного ліцею при ІФНТУНГ. Зараз ми ці моменти вирішуємо, щоб усі діти мали однакові права. 

У реалізації проекту «Відкритий бюджет», який ми уже запустили на веб-сайті budget.mvk.if.ua, ми теж зіткнулися із технічними моментами. Поки на сайті внесено лише доходи і видатки міськвиконкому. Для того, щоб там були присутні всі розпорядники коштів, всі комунальні підприємства, треба подолати спротив чиновників. А це, як виявилося, не так легко.  

Думаю, корективи будуть вноситися у план розвитку і надалі. Але лише поточні. Глобально – ми будемо рухатися чітко в напрямку прописаного стратегією. За кожним пунктом плану є закріплений відповідальний, той чи інший заступник чи начальник, від якого я буду вимагати відповідний проект рішення. Якщо питання стосується обмеження будівництва в центральній частині міста, то проект рішення виконкому я вимагаю від Кайди (Олексій Кайда – заступник). Програму збереження архітектурних пам’яток – у головного архітектора.  По кожному пункту є чіткий алгоритм роботи. 

- Наскільки бюджет задовольняє потреби міста? 

- Сказати, що повністю – не можу. Але якщо чекати ідеальних умов, то можна не зробити взагалі нічого. Рішенням Верховної Ради ми отримали в своє підпорядкування професійно-технічну освіту, не отримали субвенцію на пільги у транспорті для пенсіонерів, хоча пільги зберегли. На ремонт усіх проблемних доріг і дворів теж не вистачить. Але є два великі позитиви – у нас з’явилося трохи більше грошей, і казначейство ці кошти пропускає без затримок. 

- За час, що ви перебуваєте на посаді, намагаєтесь демонструвати прозорість роботи, відкритість. Кожного тижня проводите кількагодинні зустрічі із городянами, сільськими головами, походи в народ… Такими темпами у вас не залишиться часу власне на керівництво містом. Так, рейтинг це вам піднімає. Але чи не вплине аж надто активне занурення у побутові проблеми людей, на вашу ефективність на посаді  керівника обласного центру? 

- Керування містом це системний підхід. Кожного тижня я проводжу наради з заступниками, «оперативки», наради по фінансах і т.д.  Але міський голова – це, в першу чергу, лідер громади, який для неї повинен бути доступним. Він має ухвалювати рішення не тільки сидячи в кабінеті, бо там можна засидітися. Для мене важливо особисто, а не від підлеглих, чути що думає громада. 

Так, я їжджу в маршрутках, ходжу на ринки і нічого страшного в цьому не бачу, хоч знаю, що багато хто це не сприймає. Але один такий похід – і я знаю проблеми всіх мікрорайонів з перших уст. Бо як на базарі, так і автобусі, люди і з Каскаду, і з Позитрону, і з Пасічної. 

Керуванню міста це зовсім не шкодить. Бо керувати це не означає тягнути все на собі. Це вміння делегувати повноваження своїм заступникам, начальникам управлінь, за якими достатньо вести ефективний контроль.

Міський голова має бути максимально відкритим, говорити  з громадою і йти до неї. З рештою, за це мене і обирали. 

- Але чи надовго вас вистачить? Можливо це все ж тимчасова політика? 

- Ні, постійна. Як і всі інші ініціативи. Акція «Чистий четвер», об’їзди маршруток. Більше того, я даю завдання всім підлеглим мені начальникам кожного дня о 7:30 об’їжджати свої об’єкти. Особисто. І таку практику буду запроваджувати і надалі. 

- Як на це реагують начальники? 

- Їдуть. А що їм робити? Я звик працювати в такому темпі. Без вихідних, без відпусток. І вимагаю його від усіх, хто вибрав шлях служіння громаді. Я нікого не тримаю на посаді. Прийшов, написав заяву і йдеш займатися приватним бізнесом, що багато людей і зробило. Написали заяву Гайдар, Шахоріна, Петрик. До декого ми ще придивляємось.   

- Розформування старих і створення нових департаментів МВК – найшвидший шлях пакетом замінити всіх неугодних вам керівників, а не лише тих, які написали заяви добровільно? 

- Частково, так. І не тільки керівників. 

- А відмінності між старими і новими структурами, крім вивіски, будуть? 

- Звичайно, це будуть абсолютно інші структури, з іншим підходом до роботи. Приміром, від новоствореного департаменту культури ми будемо вимагати нових, цікавих, молодіжних фестивалів. У повноваження департаменту містобудування, архітектури і культурної спадщини ми додали питання реклами.  І так по кожному департаменту. Але, знову ж таки, все залежить, в першу чергу, від людей. Хочуть вони працювати, чи не хочуть. І нічого, якщо молода людина хоче працювати, але не має досвіду. Вона навчиться. Головне бажання.    

Я веду до того, що через кадрові перестановки проходить кожне місто, де прийшла нова влада. Твій колектив – це твоя впевненість. Це запорука ефективної роботи керівника. 

- Чиї кандидатури є потенційними начальниками нових департаментів?

- Новим архітектором міста стане Дмитро Нижник. Департамент молодіжної політики та спорту очолить Віталій Матешко. Департамент комунальних ресурсів – Ігор Гриненько. По освіті – ще є питання. Але до кінця січня ми закінчимо усі кадрові призначення по міськвиконкому. 

Є питання фактично по кожному комунальному підприємству. На «Водоекотехпром» я повернув Миколу Саєвича. Міський парк теж скоро буде мати нового керівника, просто ми йдемо по законній процедурі звільнення. Є питання по «Електроавтотрансу». Але з багатьма керівниками укладено контракти, які не дозволяють їх звільнити. Тому тут зміна кадрів трохи розтягнеться у часі.  

- Чи зустрічалися ви, будучи міським головою, із представниками центральної влади у столиці?  

- Мав лише телефонну розмову із Геннадієм Зубком, міністром ЖКГ. Також мала бути зустріч з президентом, але вона розладналася.  

- Напевно, зустріч мала бути під час візиту Петра Порошенка на Прикарпаття на різдвяні світа? 

- Так, ми з Олександром Сичем мали його зустрічати, планувалася невелика бесіда. Але не вийшло. Сповідаюся, 22 січня буду присутнім на Асоціації міст України, де буде можливість поспілкуватися з багатьма представниками влади. 

- Будучи міським головою, вам доведеться часто спілкуватися із владою у столиці, до якої ВО «Свобода» перебуває в опозиції. Чи не заважатиме  вам у цьому партійна приналежність? 

- Зрозуміло, є певні моменти. В БПП був свій кандидат на посаду міського голови. Але ж не Партія Регіонів зараз при владі… Словом, будемо спілкуватися, будемо бачити. Поки-що сказати не можу.   

- Чи зміниться формат стосунків із політичними опонентами - «Укропом», «Самопоміччю», після першої сесії міськради, яка завершилась скандалом та позовом до суду? Чи не буде зводитися вся робота міської ради  до кулуарних політичних протистоянь?

- Я б не назвав ту сесію скандальною…

- На вас подали відразу три позови до суду. Думаю, скандал все таки має місце.  

- Це нормальний процес. Всі ініціативи, які будуть іти на користь міста, незалежно від того, хто буде їх видавати – «Укроп», «Самопоміч» чи «Свобода», будуть підтримуватися міською радою і мною як міським головою. Але, якщо це буде лобіюванням власних бізнес-інтересів, то про це я буду говорити відкрито. Багато моментів спекулюються. За багатьма гаслами – бізнес-інтереси. Можливість брати участь у ремонті доріг, інтереси будівельних компаній. 

- Проти вас виступили і громадські активісти. Теж подали на вас позов до суду.  

- Ці активісти не такі громадські, якими хочуть здаватися. Звідкись же є у них фінансування. 

- Гранти? 

- А можливо допомоги, спонсори тощо. Я б не казав однозначно.

- А якщо суд все ж задовольнить їхній позов і анулює всі рішення першої сесії міськради? Повністю застопориться робота міськвиконкому. 

- Давайте не загадуватися. Будемо судитися. Є перша інстанція, є апеляція. Можна ініціювати прийняття будь-якого рішення ще раз, і від цього навряд-чи щось зміниться. Ці позови – не більше, ніж формальність заради піару.   

Інтерв’ю записала Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Газета "ЗАХІДНИЙ КУР`ЄР"

21 січня 2016 року


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 357
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців