Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Мудрий не все каже, що знає, а дурень не все знає, що каже

Історико-меморіальний музей Олекси Довбуша відзначив 20-річчя


29 Грудня 2015 p.

Нещодавно 20-річний ювілей відзначив Історико-меморіальний музей Олекси Довбуша, який був створений в Івано-Франківську у вересні 1995 року, а уже через два роки, в 1997 році, він отримав статус державного.

Експозиція музею побудована з найцікавіших історичних матеріалів часів опришківського руху та мистецьких творів, присвячених народному меснику Олексі Довбушу. Створена експозиція на матеріалах з колекції відомого українського вченого, історика, професора, академіка, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора історичних наук Володимира Грабовецького.

«Академік Володимир Грабовецький зібрав велику кількість архівних матеріалів про життя і боротьбу Олекси Довбуша проти польської шляхти і орендарів. Це оригінали і копії судових протоколів, складених під час слідства над побратимами Олекси Довбуша, актові матеріали з історії соціально-економічних відносин, твори поетів, прозаїків, драматургів, композиторів, художників, кінематографістів», – розповідає в.о. директора Історико-меморіального музею Олекси Довбуша Юрій Срайчук.

Музей складається з двох експозиційних залів, а найближчим часом тут відкриють музейну кімнату, присвячену Володимиру Грабовецькому, який відійшов від нас 4 грудня 2015 року.

Експозиція першого залу розпочинається зі стенду, присвяченого засновнику музею Володимиру Грабовецькому. У вітрині представлені наукові видання музею Олекси Довбуша, в основу яких входить багатовіковий літопис Прикарпаття. Наступна експозиція присвячена Галицько-Волинському князівству, у вітринах багато історичної літератури про історію та мистецтво Галицько-Волинського князівства XII-XIII ст., два великі портрети князів Ярослава Осмомисла і короля Данила Галицького, зображення членів Галицької трійці – Авдія, Тимофія та Митуси. Експонуються картини боротьби населення Прикарпаття під проводом Мухи, Семена Височана та Івана Грабівського проти шляхетського безправ’я 1648 року.

В другому залі експонуються матеріали, що розкривають соціально-економічні передумови, які спричинили умови піднесення опришківського руху під проводом Олекси Довбуша: письмові документи, карти, схеми, а також малярські та скульптурні зображення, що ілюструють становище Галичини під Польщею в першій половині XVIII ст. та діяльність легендарного героя Карпат. Цей експозиційний зал починається з літопису діяльності Олекси Довбуша, де демонструється картина «Олекса Довбуш» невідомого художника XVIII ст., привертає увагу і велике панно В.Масюткіна «Олекса Довбуш у Чорногорі» 1953 року. На достовірність історичної постаті Олекси Довбуша вказують фотокопії документів судових книг, маніфест Олекси Довбуша проти панів, гетьманські універсали та протоколи допитів побратимів Олекси Довбуша.

Експозиція також насичена роботами відомих художників, які ілюструють життя і діяльність Олекси Довбуша. В окремій вітрині демонструються опришківські реквізити, зброя, автентичний Довбушевий топір. В. Грабовецьким було зібрано всю художню літературу про народного героя, починаючи ще з 1840 року. Представлено письмові документи про діяльність наступників опришківського руху – ватажка Василя Баюрака та Івана Бойчука.

«Вагоме місце працівники музею приділяють науковій та науково-дослідницькій роботі. Музей є науково-методичним центром, який тісно співпрацює з учнівською та студентською молоддю міста, області та України. На базі нашої установи проводяться науково-практичні заняття із студентами Інституту історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського Національного університету ім. В.Стефаника, уроки з історії України з учнями 5-х та 8-х класів по тематиці національно-визвольного руху на західноукраїнських землях XV-XVIII ст.

З вересня по травень діє школа музеєзнавства з юними музеєзнавцями. За останні роки було проведено ряд науково-практичних конференцій та презентацій книг, що вийшли друком силами нашого колективу, зокрема – академія-презентація книги Володимира Грабовецького, присвячена століттю встановлення першого скульптурного пам’ятника Кобзареві у Винниках, Україні і світі 1913-2013 рр. Також працівники музею взяли участь у дводенному святкуванні з нагоди 100-річчя встановлення першого скульптурного пам’ятника Шевченкові, яке відбулося 28-29 вересня 2013 року. До визначних релігійних та національних свят в музеї проводяться виставки, одна з них присвячена 200-річчю Тараса Шевченка і діяла протягом усього 2014 року», – зазначає Юрій Срайчук.

Пріоритетом наукової роботи музею є видання наукових монографій працівників музею, зокрема чільне місце займають монографії доктора історичних наук Володимира Грабовецького. Так за минулі роки він встиг видати ряд монографій, які поповнили фонди бібліотек та музеїв області. Це такі наукові видання, як «З літопису Коломийського осередку Запорізької Січі (До 400-річчя першого походу запорожців)», праці про Прикарпаття, праця, присвячена історії Коломиї.

Донедавна Володимир Грабовецький працював над створенням багатотомного літопису Прикарпаття в 50 томах, з яких вийшло тільки 18, які колектив музею планує презентувати найближчим часом..

Юрій Срайчук зауважує: «Музей завдячує підтримці обласній раді, управлінню культури, національностей та релігій облдержадміністрації та міській владі. Крім державного фінансування, музей активно залучає і спонсорські кошти. Вже історичною традицією є те, що меценати допомагають культурі і це позитив у нашій роботі, адже державних коштів не завжди вистачає на усі починання і задуми. Так, протягом останніх років було проведено внутрішній та зовнішній ремонт світлиці, закуплено комп’ютерну техніку, а нещодавно будівельна компанія «Благо» допомогла встановити в музеї нові євродвері».

Історико-меморіальний музей Олекси Довбуша має тісні зв’язки з багатьма музеями України, зокрема з музеєм Тараса Шевченка в Києві, Історико-краєзнавчим музеєм у Винниках та з всіма музеями Івано-Франківської області.

20 років існування музею – це лише початок. Попереду багато роботи і багато нових досягнень. І колектив Історико-меморіального музею Олекси Довбуша обіцяє продовжити всі ті починання, які зробив Володимир Васильович, розвивати Довбушеву світлицю і водночас запрошує усіх шанувальників опришківського руху відвідати їхній музей та дізнатися про славетні сторінки історії Прикарпаття та України.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 422
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців