Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


В здоровому тілі здоровий дух

Щоб врятувати вулицю Надрічну від підтоплень, треба… повернути стару систему каналізації - думка фахівців


31 Травня 2015 p.

Вулиця Надрічна в Івано-Франківську минулого вівторка вкотре опинилася у центрі уваги місцевих засобів масової інформації, користувачів соцмереж та пересічних мешканців обласного центру Прикарпаття.

Сильна злива, що прокотилася містом ввечері 26 травня, вчергове перетворила її та прилеглий мікрорайон на «країну озер та боліт». Міська каналізація тут знову дала маху і дощові води разом з фекаліями з каналізаційних колекторів розлилися по місцині дзеркалом широких смердючих озер.

І через кілька годин після зливи на вулиці Надрічній залишались широкі озера... Фото - Євген Романиця

Наслідки зливи стали предметом активного обговорення у засобах масової інформації та соціальних мережах. «Вчора, під час дощу все г…но пливло по вулиці, навіть в дощ сморід стояв такий,що очі різало...», - поділився у Фейсбуку своїми враженнями від наслідків зливи мешканець вулиці Надрічної Євген Романиця, а івано-франківські інтернет-сайти завзято перепощували відео відчайдушної боротьби з стихією бідолашних автовласників та велосипедиста, які ризикнули проїхати одразу після зливи через глибочезну калюжу на стику вулиць Набережної ім. Стефаника та Надрічної під мостом через Бистрицю-Солотвинську.

Нагадаємо (і про це БРІЗ вже неодноразово писав), це вже далеко не вперше мешканці мікрорайону вулиці Надрічної потерпають від підтоплень дощовими водами та каналізаційними стоками після сильних злив. Чому так відбувається? Хто в цьому винен і що необхідно зробити для того, щоб такі підтоплення припинилися?

Підтопленням запобігти можна, - стверджують з даного приводу фахівці комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром», але для цього… необхідно повернутися до тієї системи каналізації, яка була до 80-х років минулого століття.

«В центральній частині міста є загальносплавна каналізація. – розповідає своє бачення причини підтоплень головний інженер підприємства Михайло Ткачук, - Це основна причина, що при залпових дощах ці колектора, які фекальні колись були, – 1200, 1600 (який іде по Надрічній) – під час дощів переповнені. На приклад, по вулиці Галицькій був колектор 1000 – фекальний і – двохметровий в діаметрі – дощовий. Вони ще за Союзу об’єднані у загальносплавний колектор».

Зі слів пана Ткачука, колись давно у центральній частині міста Івано-Франківська була роздільна каналізація: окремо – дощова, окремо – господарська (або фекальна). При цьому дощові колектори, відповідно до чинних нормативів будувалися вдвічі, а то і втричі, більшими в діаметрі, ніж господарські. Так, колектор на вулиці Галицькій (між іншим збудований ще за часів Австро-Угорської імперії), як вже зазначалося, має в діаметрі 2000 міліметрів, в той час, як його фекальний «брат» - 1000 міліметрів.

...а мешканцям довелося ходити просто по смердючих фекаліях. Фото Євгена Романиці

Якщо фекальні колектори виведено на міські очисні споруди, то дощові стоки скидалися безпосередньо до річки. В районі вулиці Надрічної було одразу три таких скиди – в районі моста на вулиці Галицькій, в районі перетину з вулицею Промисловою та в районі залізничного моста.

Однак наприкінці 80-х років екологічні служби дали міському водоканалу припис, яким заборонили скидати дощові стоки безпосередньо до річки. «Колись екологія дала припис, щоб скиду дощових вод в ріку не було. Оці скиди заглушені», - говорить пан Ткачук. З його слів, заглушивши скиди, довелося врізати наявні дощові колектори до колекторів фекальних. Відтак, на сьогоднішній день ситуація з каналізацією у дані місцевості виглядає, зі слів головного інженера Водоекотехпрому, таким чином: колектор діаметром 800 міліметрів, який проходить по вулиці Набережній, два колектори діаметром 1000 та 2000 міліметрів, що проходять по вулиці Галицькій та колектор діаметром 400 або 600 міліметрів сходяться у два колектори – діаметром 1200 та 1600 міліметрів, які йдуть по вулиці Надрічній. Туди ж врізається дощовий колектор діаметром 1200 міліметрів, який йде по вулиці Промисловій і туди ж врізається загальносплавний колектор діаметром 1500 міліметрів, який йде по вулиці Сагайдачного. То чи варто дивуватись, що вся ця маса води (після доброго дощу) вперемішку з фекаліями рано чи пізно знаходить вихід на поверхню і заливає все навкруги? «Ці два колектори, - зазначає головний інженер, маючи на увазі колектори – 1200 та 1600 на вулиці Надрічній, - є проблема № 1, яке є вузьке місце в місті».

Окрема розмова – «яма» під мостом на стику вулиць Надрічної та Набережної, яка під час злив перетворюється на непрохідне озеро. Зі слів пана Ткачука, колись там проходив каналізаційний колектор з вулиці Галицької. Втім, коли в 70-х роках було прийнято рішення про збільшення проїзду під мостом і заглиблення у зв’язку з цим дороги, частину колектора було знищено. На сьогоднішній день відведення дощової води з проїжджої частини під мостом здійснюється через дві дощоприймальні решітки, які окремо врізані у річку. «То що велика площа водозбору – і ці дві решітки не встигають приймати ці стоки, - пояснює комунальник причину виникнення підтоплень проїжджої частини, - і під час сильних залпових дощів самі дощоприймальні колодязі – решітки ми знімаємо, щоб швидше вода стікала – тільки по цій причині».

Загалом вихід із ситуації з підтопленнями вулиці Надрічної, як вже зазначалося є. В глобальному сенсі водоекотехпромівці вбачають його у тому, щоб переконати екологічних чиновників (і для цього є вже прецеденти в інших регіонах) зняти заборону на скидання дощових стоків до річки і відновити ту систему каналізації, яка було в місті до 80-х років минулого століття.

«Це проблема не сьогоднішнього дня і проблема цілої громади міста. – зауважує Михайло Ткачук, - І тут, якщо підходити глобально, то треба великі фінансові затрати. Якщо по мінімуму, постараємося зробити… Ми ряд заходів хочемо зробити, щоби, коли переповнені, позаварювати ці люки, понарощувати, де можливо, щоб не було затоплення. Плюс є невеличкий дощовий колектор – міліметрів 300 – три решітки – повідновлюємо ці речі, переливи – мінімальні заходи – те, що ми можемо робити, ми вже почали робити. Після цих паводків дорогу ми почистили, мінімальне ми зробили – зараз думаємо, що далі будемо робити. Десь є вузькі місця – може ми постараємося з мінімальними витратами фінансовими зробити. Будемо звертатися в екологію, щоб відновити цей дощовий колектор – оцей єдиний двохметровий, який іде по Галицькій, який збирає дощові води з центральної частини міста».

Сергій Білий


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 815
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців