Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Скільки віслюка не мий, все рівно коровою йому не стати

«Прикольна» загроза зі Сходу


29 Травня 2015 p.

Українське суспільство переживає не найкращі часи. Кривава війна на Донбасі. Як наслідок - тисячі жертв,  десятки тисяч вимушених переселенців, сотні зруйнованих осель та підприємств, економічна криза - спад виробництва, безробіття, стрімке зростання комунальних тарифів… Усі ці ланки одного ланцюга не лише боляче вдарили по соціально-економічному становищу мільйонів українців, водночас відкинувши значний пласт населення за межу бідності. Вони, щонайстрашніше, принесли руїну у душі наших людей.

Світоглядне розчарування і переоцінка цінностей, падіння старих ідеалів, руйнування сімейних уз, шок від втрати близьких і вже масові прояви «Донбаського синдрому»… Люди по-різному долають новітні психологічні проблеми. Хтось занурюється у роботу чи родині стосунки, хтось шукає розради у пляшці, дехто свідомо звертається до психотерапевтів, а хтось шукає прихистку у релігії.

На жаль, традиційні релігійні конфесії не завжди виявляються достатньо гнучкими, щоб ефективно протистояти новітнім психологічним викликам і вчасно запропонувати тим, хто потребує, ефективні ліки для зцілення душ. Тож утворену таким чином нішу нерідко займають різного роду екзотичні релігійні і псевдорелігійні течії.  Значно більш прагматичні, нерідко авторитарні і навіть тоталітарні за своєю суттю, вони часто-густо демонструють неабиякі успіхи у створенні ілюзії «щастя», відмежування потребуючого від «зайвих» чинників емоційного впливу, навіть якщо такими чинниками виявляється сім’я, друзі, суспільство. Так вже сталося, що особливою популярністю в українців користується екзотика з Далекого Сходу. Саме там розмаїття світоглядних нашарувань стало тим благодатним ґрунтом, на якому, наче гриби після дощу, масово продукуються все більш екзотичні релігійно-філософські вчення.

Івано-франківці вже звикли до яскравих шоу, що їх, за допомогою бубнів, двох-трьох акордів на гітарі, простих, але досить пластичних танцювальних рухів та мелодійного повторення мантри «Харе Крішна, Харе Рама» влаштовують їм одягнені у яскраві балахони «прикольно» пострижені хлопці і дівчата, які називають себе представниками Міжнародного товариства свідомості Крішни. Ну здавалося б, що можуть нести у собі шкідливого ці «прикольні», веселі позитивні люди? Чи, на приклад, що може бути страшного у практиках духовного самовдосконалення, що їх пропонує, скажімо, місцевий осередок «Сахаджа-Йога»?

А, між тим, «Сахаджа-Йога» офіційно визнана тоталітарним культом. Таким же за своєю сутністю є і вчення «свідомості Крішни».

Що таке тоталітарний культ? Фахівці-психологи, кримінологи та релігієзнавці визначають такі характерні особливості неокультів тоталітарного типу: поклоніння засновнику громади, як представнику бога на землі, беззаперечна покора керівникам, розрив соціальних та родинних зв'язків. Відомо, що під час своїх зібрань члени громади використовують різноманітті психологічні техніки, які можуть негативно вплинути на психіку осіб, що їх практикують.

При цьому не рідко наслідки такого психологічного впливу – трагічні. Відомий, на приклад, факт, коли внаслідок виконання тантричних ритуалів прихильниця культу «Сахаджа-Йога» по-звірячому вбила власну дитину. Це, зокрема, сталося у 1995 році в місті Бердськ, Новосибірської області, РФ, Слідство встановило, що вбивство було вчинене під впливом галюцинацій, спричинених участю жінки у релігійному обряді «очищення», що його стосовно жінки виконали очільники місцевої громади «Сахаджа-Йога». Жінка завдала дівчинці численних ножових поранень, а кров загиблої дитини зібрала у каструлю і лишила на кухні.

На щастя, такі випадки є поодинокими, але навіть якщо закрити на них очі, поставте себе на місце батьків, чия дитина стала адептом неокульту тоталітарного типу. Якими будуть ваші почуття, якщо ваша рідна кровинка забуде про свою родину, а за батька чи матір вважатиме чужого дядька чи тітку, які призначили себе як не богом, то святим?

До речі, повертаючись в даному контексті до «прикольних» і позитивних кришнаїтів, варто відзначити, що канони Міжнародного товариства свідомості Крішни вимагають від адептів відмовитися від усіх світських інтересів (навіть розмови про них вважаються порушенням «відданого служіння»), суспільних обов'язків, відмовитись від накопичення – забути навіть розмови про матеріальне, а також не витрачати час на спілкування з людьми, які не цікавляться «свідомістю Крішни». Категорично забороняється їсти і спати більше, ніж необ­хідно. Половину свого прибутку послідовник вчення повинен віддати на потреби «служіння Крішні та його підлеглим», втім, основним заняттям більшості рядових кришнаїтів є постійне жебракування на вулиці міст. Така ось неприкольна перспектива потрапляння до лав «прикольних» кришнаїтів.

Додамо, що для послідовників Крішни є чужими, скажімо, родинні цінності, поняття патріотизму, любові до рідного краю. Дітей таке віровчення називає «побічними продуктами тіла». «Людина, яка… вважає побічні продукти тіла своїми родичами, а землю, на якій народився, достойною поклоніння, повинна вважатись подібною до віслюка», - пише у своїй доктринальній для кожного кришнаїта книзі «Бхагават-Гіта як вона є» засновник Міжнародного товариства свідомості Крішни Бхактіведанта Свамі Прабхупада.

Варто відзначити: ні кришнаїти, ані прихильники «Сахаджа-Йоги» не проводять агресивну кампанію щодо залучення до своїх лав нових адептів. Навіщо? Як вже було сказано вище, моральний вакуум, спричинений руйнуванням світоглядних пріоритетів, - ідеальне поле для процвітання яскравої псевдорелігійної екзотики. Люди, керуючись елементарною цікавістю, просто ведуться на «прикольні фішки» зі Сходу – не того – близького і страшного, де йде війна, а того – далекого і незрозумілого, який пропонує власні, специфічні, але при цьому загорнуті у яскраві кольорові обгортки, способи вирішення наявних проблем.

При цьому потенційних адептів, зазвичай, не переймає, на приклад, та обставина, що саме на отому гарному далекому Сході зародилася і розквітла до багатотисячного міжнародного псевдорелігійного руху секта «Аум Сінрікіо», яка дозволила собі потруїти нервово-паралітичним газом сотні людей у Токійському метро. Саме на тому «прикольному», екзотичному, а тому привабливому Сході зародилася секта «Фалуньгун», чиї релігійні практики, за твердженням уряду КНР, стали причиною смерті 1600 людей у Китаї, а сьогодні її апологети вже вкорінилися у столиці і, хто зна, може вже завтра складуть конкуренцію кришнаїтам та Сахаджи-йогам на Прикарпатті…


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 583
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців