Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Хто боїться горобців, проса не сіє

20 січня - продовження сесії Надвірнянської райради


20 Січня 2015 p.

На свою першу в цьому році і 31-у (за рахунком) сесію депутати районної ради зібралися у переддень Старого Нового року, 13 січня. Однак під новорічну ялинку районний бюджет-2015 так і «не поклали»…

Голова районної ради Василь Попович привітав усіх із новорічними святами, побажавши «терпіння,  миру, який потрібний всій державі, щоб проблеми залишились у старому році, а ми в Новому році дійсно мали можливість будувати велику Україну». Керівник району поінформував стисло про свою нещодавню поїздку на фронт, про що детальніше читайте також у цьому числі «Народної Волі».

Василь Попович згадав і дату 22 січня, коли відзначатимемо День Злуки ЗУНР і УНР. – З того часу мільйони українців віддали своє життя за волю і незалежність України, – зазначив Василь Попович і запропонував вшанувати пам`ять полеглих хвилиною мовчання.

У роботі сесії взяв участь депутат обласної ради Роман Струтинський. На порядок денний винесено питання про районний бюджет на 2015 рік.

Керівник представницької влади району наголосив, що питання основ­ного фінансового документу Надвірнянщини скрупульозно обговорювали на засіданнях профільних депутатських  комісій, на Дні депутата 12 січня та на засіданні президії районної ради. Протягом усіх цих обговорень депутати отримали багато відповідей. Передбачалося, що жодних гострих «кутів» із прийняттям бюджету, начебто, і не повинно вже виникати. Депутати погодилися навіть із рекомендацією президії районної ради утриматися від оголошення своїх депутатських запитів. Але очікування, як з`ясувалося згодом, виявилися даремними.

Із основними економічними показниками районного бюджету-2015 депутатів ознайомив начальник управління фінансів РДА Михайло Обідняк, котрий перед тим виступив також і на Дні депутата. Дискусія, що розпочалася ще у депутатський день, навколо прийняття районного бюджету, отримала своє продовження і на сесії. Спочатку питання до промовця виникли у депутатів районної ради Михайла Іваночка, Марії Білінської, Ігоря Писклинця, Андрія Карманського. Потім «бюджетне» питання «зачепило за живе» і керівників органів місцевого самоврядування. Зокрема, Ланчинського селищного голову Михайла Іванюка, Битківського Івана Годзюра, Молодківського Василя Кисляка, Цуцилівського Миколу Дутчака, Гвіздського Василя Половка, Фитьківського Марію Дмитрук, Краснянського Василя Завальнюка, Добротівського Михайла Мельника, Зарічанського Михайла Вацика та багатьох сільських голів.

Підготовлений проект райбюджету викликав несприйняття з цілком об`єктивних і справедливих причин. І це у своєму коментарі озвучив 12 січня в. о. голови РДА, депутат районної ради Андрій Крицький, торкнувшись його суті – перерозподілу деяких податків у ті чи інші бюджети: – Галузі освіти, культури, медицини виявилися більш-менш забезпечені фінансовими ресурсами. Виникнуть проблеми із забезпеченням діяльності місцевих рад району (сільських і селищних). Якщо раніше податок із доходів фізичних осіб (ПДФО) був основним у формуванні бюджету органів місцевого самоврядування, то зараз 60 відсотків ПДФО йде у районний бюджет. Великий перелік податків скеровано у місцеві бюджети. Але ці податки в загальному є дуже незначні і не завжди зможуть компенсувати якраз отой ПДФО…

Із введенням освітньої і медичної субвенцій із Держбюджету окремою статтею відповідно фінансують ці галузі, але районний бюджет не зможе уже виділити субвенції місцевим радам. На нараді із сільськими, селищними головами вирішили, що ДНЗ фінансуватимуть із райбюджету. Аналогічне фінансування сільських будинків культури, клубів, народних домів. Відповідно сільські, селищні ради повинні передати в оперативне управління майнові комплекси згаданих закладів. За станом на час проведення Дня депутата, 12 січня ц. р., таке рішення вже ухвалили 12 сільських рад, зауважив Андрій Крицький.

Самоврядні органи в основному фінансуватимуть видатки, основна частка чого – утримання апарату. До кінця не вивченим залишається питання з ремонтом доріг. Державну субвенцію сільським радам уже не виділятимуть, а формуватимуть її з акцизного збору на алкоголь, тютюн, паливно-мастильні матеріали, скраплений газ. Одним із джерел фінансування повинен стати податок на нерухоме майно, який уже встигли охарактеризувати як резонансно-скандальний.

Враховуючи надходження 2014 року і фінансові ставки податків, у Надвірнянщині при такому рівні видатків, фінансування апарату органів місцевого самоврядування у «плюсах» залишиться тільки у 6-х із 30-ти сільських і селищних рад, констатували і на Дні депутата, і на 31-ій сесії районної ради. А решта органам місцевого самоврядування не вистачатиме від 50 до 300 тис. грн., щоб утримати той апарат, що є на сьогодні.

Тривалі дискусії і виступи упродовж більше півтори години лише засвідчували про підняття градусу обурення таким станом справ. Ситуація не змінилася навіть і після завершення оголошеної кількахвилинної перерви, під час якої відбулась погоджувальна рада голови районної ради, керівників депутатських фракцій та органів місцевого самоврядування.

Вирішено перенести розгляд питання на 14-ту год. 20 січня ц. р., за що проголосували 47 обранців району. А до того часу депутати і, зокрема, сільські голови запланували зустрітися з головою ОДА Олегом Гончаруком, а також вивчити питання підготовки виїзної сесії районної ради у столиці країни.

Опісля депутати прийняли три звернення до керівництва Держави, Уряду і Верховної Ради: щодо недопустимості руйнування фінансової основи місцевого самоврядування в Україні; про вжиття заходів для включення у перелік об`єктів, що фінансують за рахунок Держбюджету у 2015 р., завершення будівництва підвідного газопроводу Надвірна-Ланчин; про забезпечення лісодеревиною деревооборобних підприємств місцевого регіону (щодо зміни правил рубок деревини в умовах Карпат).

Згідно з підписаними у 2011 р. договорами між Івано-Франківським обласним управлінням регіонального розвитку та будівництва та НАК «Нафтогаз України» на згаданий газопровід виділено 1,5 млн. грн. Зазначені кошти освоєні у повному обсязі. У 2014 р. після того, як представники громад сіл Верхній Майдан, Красна, Ланчин, Саджавка взяли участь у роботі комісій та сесії Івано-Франківської обласної ради, облрада передбачила виділення з обласного бюджету 900 тис. грн. на будівництво вказаного газопроводу.  На сьогодні роботи припинені у зв’язку з відсутністю коштів на добудову 1,8 км підвідного газопроводу Надвірна-Ланчин. Тому депутати просять допомогти у вирішенні питання виділення коштів (3 млн. грн.), необхідних для завершення будівництва та введення в експлуатацію підвідного газопроводу Надвірна-Ланчин, зазначено у зверненні, адресованому Президентові, Прем`єр-міністрові та Голові Верховної Ради України.

У зверненні до Уряду країни депутати просять, зокрема, відмінити наказ Держкомлісгоспу № 269 від 15.10.2009 р. «Про затвердження віку стиглості похідних ялинових деревостанів», яким встановлено вік стиглості 51-60 років, а, отже, дано дозвіл на вирубку молодих карпатських лісів; внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 733 від 16.05.2007 р. «Про затвердження порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок», а саме: відмінити п. 4 додатку № 3 до Порядку, яким усі високогірні ліси на висоті вище 1100 метрів над рівнем моря віднесені до протиерозійних лісів, без врахування крутизни схилів та складу грунтів. Це дасть можливість проводити рубки головного користування у частині стиглих та перестиглих карпатських лісів, частина яких є пошкоджена шкідниками та хворобами, та використати деревину з користю для Держави, дотримуючись при цьому протиерозійних правил, викладених в інших пунктах цієї Постанови та правил рубок головного користування. Надати першочерговий пріоритет при придбанні лісодеревини місцевим деревообробникам.

З метою забезпечення мінімальної потреби органів місцевого самоврядування у здійсненні  ними передбачених законами повноважень, недопущення руйнування фінансової бази місцевих громад, депутати просять розглянути можливість внесення наступних змін до бюджетного законодавства та Державного бюджету на 2015 рік: залишити податок з доходів фізичних осіб у розпорядженні місцевих бюджетів у повному обсязі; поновити інструмент фінансування утримання доріг у населених пунктах, який діяв до 2014 року включно; зменшити видатки по КПКВК 3511090 «Державні капітальні видатки, які розподіляє Кабінет Міністрів України» на 4500000 тис. грн. та збільшити видатки по КПКВК 3511460 «Державний фонд регіонального розвитку» на зазначену суму.

Фінансово забезпечити здійснення органами місцевого самоврядування наданих законом повноважень органів виконавчої влади у повному обсязі за рахунок надання трансфертів із Державного бюджету відповідно до ст. 67 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Коментар голови районної ради Василя Поповича про ситуацію з районним бюджетом:

– Одне з головних питань 31-ї сесії районної ради від 13 січня – прийняття районного бюджету на 2015 рік. Дуже складна сесія. На жаль, рішення Верховної Ради України, зміни до Податкового і Бюджетного кодексів приймали, на мою думку, швидко. Ми на місцях не отримали ні роз`яснень, ні консультацій, ні інструкцій, як дальше функціонуватимуть, передусім, органи місцевого самоврядування у таких умовах.

Ми розуміємо, що це – перехідний період. Але немає запевнення, що для них нададуть якусь допомогу. Тобто, зараз органи місцевого самоврядування залишилися сам-на-сам із проблемами. Є перелік податків і зборів, якими вони повинні займатися і це буде основною частиною надходжень у місцевий бюджет. Немає механізму, немає роз`яснення, хто буде адмініструвати ці податки.

Тому ми прийняли рішення перенести прийняття бюджету на 20 січня. Можливо, за цей час все-таки вдасться якимось чином врегулювати ситуацію. Розуміємо, що і прийняти цей бюджет не можна, бо частина людей знову залишиться без зарплати. І не приймати ми не можемо. Бо, знову ж таки, неприйняття районного бюджету тягне за собою неможливість виплати заробітної плати бюджетним установам. Патова ситуація. І заручниками, як  завжди, стали депутати, у т. ч. районної ради.

Тому на погоджувальній раді вирішили перенести сесію і за тиждень постараємося отримати якесь роз`яснення, інформацію і тоді прий­няти бюджет.

…Не хочу прогнозувати і забігати наперед, але поки що – доброго мало. Все-таки сподіваємось, що нам вдасться знайти рішення й отримати консультацію, інформацію від керівництва області, держави, як жити дальше. Має бути якийсь алгоритм дій, чітко роз`яснені позиції, правила гри тому, що це стосується великої кількості людей. Ситуація і так складна зараз: і на місцях, і в державі. Тут ще – і допомога армії, і тим, котрі постраждали на столичному Майдані, на сході України.

Повинні бути зрозумілі для всіх правила гри і головне – відкритість, достатньо інформації. От інформації немає і ми зараз на здогадках, на досвіді чи якихось чутках. Це – неправильно.

Джерело: Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 533
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців