Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Нема кращого друга, як вірна супруга

“Тарас Шевченко і Прикарпаття”


14 Травня 2012 p.

“Тарас Шевченко і Прикарпаття” - під такою назвою побачив світ сьомий випуск альбому із серії “Українське мистецтво у старій листівці”, який присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, видатного українського поета, художника, духовного провідника нації.

Презентація альбому “Тарас Шевченко і Прикарпаття” відбудеться 17 травня 2012 року о 14.00 у приміщенні актової зали Коломийського педагогічного коледжу (вул. І.Франка, 12) на рамках круглого столу “Шевченко і сучасність” за участю представників органів державної влади, керівників освітніх установ, науковців Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника та інших навчальних закладів, голів осередків “Коломийського міськрайонного товариства “Просвіта” ім.Тараса Шевченка”, керівників громадських організацій та політичних партій, широкого кола громадськості та студентства.

Альбом ілюстрований 147 поштовими листівками, які присвячені Шевченкові, видані на Прикарпатті від 1902 до 2010 року. Особливе місце серед них займають 114 листівок, виданих у м.Коломиї. Основний масив листівок – з колекції Валерія Ковтуна. У виданні використано також листівки з колекцій: Володимира Яцюка (Київ), Володимира Гавриленка, Миколи Ганущака, Івана Вишиванюка (Коломия), Петра Арсенича, Зіновія Жеребецького (Івано-Франківськ). Альбом вийшов друком у видавництві “Вік” (Коломия) за художнім оформленням Мирослава Ясінського. Примірники альбому будуть передані, як подарунок, до фондів Коломийських міських бібліотек, центральної районної бібліотеки та музеїв міста Коломиї.

Альбом відкривається передмовою Миколи Савчука “Магічне слово “Шевченка”. У розвідці “Шевченко у поштовій листівці Прикарпаття” Валерій Ковтун подає історію видання поштових листівок та особливо листівок, які присвячені Шевченкові. Перша тонована листівка з портретом Тараса Шевченка видана у Кракові, на адресному боці її поставлений штемпель 1898 р.

Перша кольорова листівка була видана у Львові 1900 року за малюнком Андрія Андрейчука на якій зображено портрет Шевченка, хату батьків у Кирилівці та його могилу у Каневі, які обрамлені українським орнаментом.

Великий внесок у світову шевченкіану додали поштові листівки, видані у різні часи на теренах Прикарпаття. Так, вдалось віднайти 147 поштових листівок присвячених Шевченкові, виданих на Прикарпатті від 1902 до 2010 року. Особливе місце серед них займають 114 листівок, виданих у м.Коломиї. Гордістю української філокартії є видані в Коломиї Яковом Оренштайном листівки з ілюстраціями до поеми Шевченка “Гайдамаки” на яких були репродуковані малюнки художника Опанаса Сластьона (1855-1933). Перша серія з 16 чорно-білих листівок вийшла в лютому 1902 року. Влітку цього-ж року вийшла друга серія чорно-білих листівок. Напередодні 50-х роковин смерті Т.Шевченка у 1910 році Оренштайн випустив третю серію із 15 кольорових листівок з ілюстраціями Сластьона до “Гайдамаків”. Відомі, ще три різні випуски третьої серії з 15 листівок, виданих у 1910 році.

На початку ХХ століття накладом товариства “Взаїмна поміч Учительства в Коломиї” кольоровим друком видано дві листівки. У 1905 році Оренштайн випустив у світ серію з 12 листівок “Власноручні офорти Т.Шевченка”. У 1910 – роках Семен Бурко із с.Жаб’є (тепер – м.Верховина) видав серію з 13 листівок за ілюстраціями Сластьона до поеми “Гайдамаки”. У 1911 році до відзначення від дня смерті Шевченка, у Болехові видано листівку із зображенням портрету – плоскорізьби Шевченка роботи Михайла Гаврило.

У 1914 році у столітній ювілей Кобзаря у Коломиї видано дві кольорові листівки з його портретом пензля Ярослав Пстрака. В другій половині 20-х років накладом “Товариства Учительскої Спілки в Коломиї” видано листівку, на якій під портретом Шевченка роботи художника К.Адта відтворили факсимільний підпис поета. У 1918 році Оренштайн видав у світ великий масив шевченківських переписних листків під загальною назвою “Малярські твори Т.Шевченка”, до якого увійшли 57 сюжетів. У 1918 році видані листівки з трьома репродукованими малярськими творами, які пов’язані з авторством Шевчкенка. Орест Кузьма, засновник першого українського есперантського часопису Ulraina Stelo, видав у 1922 році в Коломиї дві листівки присвячені Шевченкові. У 1925-1935 рр. за графічними портретами Василя Касіяна видано дві поштові листівки. Портрети Шевченка, виконані Іваном Кейваном, репродуковані на двох листівках, вийшли накладом українського музею в Клівленді (1964, США). Станіславське обласне книжково-газетне видавництво 20 грудня 1960 року видало кольорову листівку О.Кузьменка та С.Білозерова “Пам’ятник Т.Г.Шевченку біля Коломиї”. Подібна кольорова листівка вийшла у видавництві “Радянська Україна” в 1969 році під назвою “Карпати. Пам’ятник Т.Г.Шевченку в Коломиї”. Сучасний пам’ятник Шевченку в Коломиї можемо побачити на кольоровій листівці за фотографією Ю.Рильчука, виданій у 2000 році. У 2010 році видано дві кольорові листівки із зображенням пам’ятника: одна з них за фотографією В.Солодкого, інша видана антикварнею “Скриня”, що у місті Коломия.

Альбом видано за старою українською традицією – народним способом за громадські кошти та завдяки генеральній підтримці меценатів проекту “Українське мистецтво у старій листівці” - Героя України, Василя Ткачука, начальника управління освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Зінаїди Болюк, начальника управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації Володимира Федорака, коломийського міського голови Ігора Слюзара, депутата Івано-Франківської обласної ради, голови “Івано-Франківського земляцтва у Києві” Богдана Гдичинського, директора молодіжного благодійного фонду “Заради добра” Андрія Волощука.

Сприяння у виданні альбому надали державні органи та установи: Івано-Франківська облдержадміністрація та обласна рада, управління освіти та науки і управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації, Коломийська міська рада, Коломийська райдержадміністрація, Коломийське міськрайонне товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка, Коломийська державна податкова інспекція, Івано-Франківський обком профспілки працівників освіти та науки; чисельні підприємства (21) та 122 особи (Коломия, Київ, Івано-Франківськ, Снятин, Косів, Житомир, с.м.т. Делятин, с. Н.Березів, Н. Вербіж, Печеніжин, Лука, Перерів, Спас, Трофанівка, Воскресінці та з С.Ш.А.), які жертовно підтримали видання альбому та засвідчили свою прихильність до батька Тараса, до його поезії та ідей.

Наприкінці висловлю щиросердну подяку та складаю низький уклін усім, хто долучився до видання альбому “Тарас Шевченко і Прикарпаття” та сподіваються, що альбом стане доброю цеглиною у початок підготовки до відзначення 200 – річчя від дня народження Тараса Шевченка.

“Ніхто досі не зробив більше для відродження самосвідомості українського народу, як Тарас Шевченко. Цим пояснюється щиросердна любов українців до Поета – Пророка. Тому й вклоняється Україна – після Бога – найбільше Великому Тарасові. В його імені й творчості – вся новітня історія України. Творчість Кобзаря відіграла величезну роль у розвитку національної самосвідомості українців.

Нам потрібен Тарас Шевченко сьогодні не як ікона, не лише згадувати його принагідно, як все ще іноді трапляється, а читати – перечитувати, вивчати безсмертні поезії, доростати до них розумом і серцем”.

Валерій Ковтун, засновник серії “Українське мистецтво у старій листівці”


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1839
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців