Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Жінка без сорому, що їжа без солі

Туристів запрошує один з наймальовничіших туристичних маршрутів «Ставний грунь»


11 Липня 2014 p.

Влітку робота працівників Карпатського національного природного парку (Івано-Франківська область) пожвавлюється з проведенням науково-польових робіт. При цьому відчувається співпраця між відділеннями парку.

Нещодавно працівники рекреації, наукового відділу та Підліснівського природоохоронного науково-дослідного відділення організували вихід на один з наймальовничіших туристичних маршрутів «Ставний грунь». Кожне відділення знайшло тут працю в своїй царині. Так лабораторія аналітичного контролю та моніторингу проводила інвентаризацію природних джерел вздовж маршруту, також проводилися заміри температури грунту у ялицевому пралісі. Рекреація мала можливість оцінити естетичну привабливість маршруту та внести пропозиції по облаштуванню. Працівники Підліснівського ПНДВ провели гірськими стежками та плаями, розповідаючи про найцікавіші природні об’єкти.

Туристичний маршрут «Ставний грунь» створений в рамках проекту «Без кордонів: мережа природних маршрутів у Східних Карпатах», який виконував «Центр соціальних та ділових ініціатив» у партнерстві з Карпатським НПП за фінансової підтримки Європейської Комісії за спів фінансування ЄС в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія –Україна 2007-2013.

Маршрут починається від церкви Вознесіння Христового в с. Микуличин (урочище Полумистий), де встановлений інформацій стенд з описом та карто-схемою маршруту. Лісова дорога піднімається в урочище Козміївка, проходить через лісові пасовища, де літом цвітуть дзвоники карпатські, волошки, тирлич, зозулинець, арніка гірська та інші рослини.

В ур. Козміївка праворуч від стежки росте ялицеві старовікові ліси віком 120 років. З цього місця відкривається чудовий краєвид на уч. Стави-Ростовий.

Далі маршрут виходить до лісового джерела та інформаційного стенду в ур. Клива. Поруч знаходиться верхове болото Мочари, що заросло вербами.

Відтак дорога піднімається догори і через близько 300 метрів виходить на полонину Грунь, звідки відкриваються мальовничі краєвиди. Влітку тут можна спостерігати цвітіння різнотрав’я, достигає малина, ожина, брусниця та чорниця.

Поруч розташована дерев’яна вежа для спостереження за тваринним світом, виготовлена під час реалізації проекту, та інформаційний стенд. Праворуч можна побачити насадження модрини європейської. Звідти через смерековий ліс маршрут сходить до ур. Чертіж, звідки також відкриваються чудові краєвиди. Трохи нижче можна спуститись до обриву Скала, який утворився внаслідок зсуву гори внаслідок повені1968 року.

Лісова дорога веде далі через смерековий ліс і сходить в ур. Громовиця, де колись було лісове озеро. Тут на галявині розташовано мисливський будиночок.

Звідси маршрут продовжується в заповідне ур. Копчин і вздовж однойменного струмка лісовою дорогою приводить до ще однієї галявини, де навесні можна спостерігати цвітіння купальниці європейської, шафрану Гейфеля, анемони дібровної. Трохи далі з лісової сторони споруджено годівницю для підгодівлі диких тварин, праворуч – встановлено інформаційний стенд.

Далі маршрут іде мальовничими згинами струмка Копчин, минає лісові пасовища та джерело. На потоці можна спостерігати кашиці – берегозахисні споруди, які збереглися з часів польської влади.

Маршрут закінчується у місці, де потік Копчин впадає в р. Прутець Чемигівський. Тут знаходиться приватна відпочинкова галявина. Бачимо величні скелі вздовж каньйону р. Прутець Чемигівський. Навпроти ростуть реліктові насадження сосни звичайної. Неподалік вздовж дороги, що веде в ур. Полумистий, можна спостерігати насип колишньої вузькоколійної залізниці та так званого «Чорного мосту» через р. Прутець Чемигівський.

Протяжність маршруту – 7 км (в одну сторону).Час проходження: 3-4 год. Рівень складності: середній. По маршруту встановлені вказівники.

Приємно, що для відвідувачів нашого краю відкриваються нові маршрути, що допомагають численним мандрівникам помилуватися неповторною красою карпатських гір.


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1053
Рекомендовані статті

Гість 18:06, 30.7.2023

Ну його нафіг цей ваш маршрут! До дерев'яної вежі ще дістались, лізли через болото і гори, але норм, дуже красиво і цікаво. А от після сходження вниз щось пішло не так. Вказівник на Церкву розвернутий так, що не зрозуміло, куди саме йти. Кілька разів повертались до вказівника, бо пройшовши досить довгий шлях розуміли, що йдемо кудись не туди. Заблукали в лісовій гущавині так, що думали, не вийдемо ніколи. Зв'язок біля струмка в низині не ловить, зрозуміти де знаходишся неможливо. Перелякалися не на жарт! Блукали лісом, водою і шукали дорогу більше 3х годин! Потім вирішили, поки ще не стемніло повернутись хоча б туди, де були і звідки зможемо вибратись тією ж дорогою, що й прийшли. Видерлись на саму гору, знов до вежі. Але знайти дорогу до болота, яким йшли туди, не змогли. Вийшли на якусь іншу дорогу, по якій, як було видно, їздять хоч іноді машини, сліди від протекторів на це вказували. Вирішили, що ця дорога кудись та й виведе. Прямували вниз, йшли дуже довго, поки не почули на полонині людей, що косили траву. І тільки вони нам підказали дорогу. Вийшли до місця ловлі форелі, а звідти вже до церкви. Всього наблукали лісом більше 15 км. Всім, хто наважиться на таку подорож, необхідно зважати на те, що як для такого довгого маршруту надто мало вказівників!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців