Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Не все те правда, що на весіллі співають

Ігор Яківчук: Потрібно пам’ятати, що Яремчанщина - це одна велика екосистема, у збалансованості якої повинні бути зацікавлені всі (Яремчанський вісник)


26 Квітня 2012 p.

Нещодавно журналіст регіонального часопису «Яремчанський вісник» спілкувався з депутатом Яремчанської міської ради, заступником начальника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківської області Ігорем Яківчуком. Мова йшла про екологічні проблеми краю та зокрема Яремчанщини.

- Ігоре Михайловичу, Ви є одним із очільників екологічної інспекції в Івано-Франківській області. Які функції виконує наше відомство?

- Екологічна інспекція в Івано-Франківській області є підрозділом Державної екологічної інспекції України. Ми здійснюємо державний контроль за дотриманням законодавства про охорону навколишнього середовища у сферах використання природних надр, лісових ресурсів, біосфери. Одним з аспектів нашої роботи, окрім здійснення контролюючих функцій, є надання дозволів на спец. водокористування, лісокористування та інші види господарської діяльності.

- Яремчанщина багата на флору і фауну, на її території функціонує КНПП. Яка його роль у збереженні природного ресурсу Карпат?

- Ми, як екологічна інспекція, окрім державного контролю за дотриманням екологічного законодавства, здійснюємо нагляд за діяльністю суб’єктів господарювання, до яких і належить КНПП. Саме його функціональні обов’язки полягають у забезпеченні охорони рідкісних видів флори і фауни та цілої екосистеми Карпатського національного парку в рамках забезпечення чинного законодавства України про заповідні території. Він наділений статусом національного парку і забезпечує збереження природно-заповідного фонду. За тридцять років функціонування на теренах Яремчанщини КНПП зумів створити зони рекреаційного призначення. Це дало можливість розвитку рекреаційної галузі, що сприяє розвитку туризму в регіоні.

- Розкажіть про функції лісгоспів, які ведуть господарську діяльність на теренах Яремчанської міської ради?

Лісогосподарські підприємства нашого регіону займаються заготівлею деревини та утриманням санітарного стану по лісонасадженнях. В основі їх діяльності є промислова складова, яка  визначає їх функціонування. Це  лісовпорядкування територій, віднесених до окремо взятого лісгоспу. Також на них покладена функція охорони лісів від шкідників, браконьєрів, зокрема несанкціонованих вирубок. До їх обов’язків належить і відтворення лісу за рахунок нових насаджень. Їхня діяльність є регламентована матеріалами лісовпорядкування. У нашому регіоні є добре налагоджена співпраця лісогосподарських підприємств з органами місцевого самоврядування, які, настільки їм дозволяють можливості, беруть участь у соціально-економічному розвитку Яремчанщини.

- Яремчанщину вважають  туристичною Меккою України. Це з однієї сторони забезпечує інтенсивний розвиток регіону, а з іншої несе певні навантаження, такі  як нагромадження твердих побутових відходів. То чи все гаразд у цій сфері?

- Всі суб’єкти господарювання, які розташовані на території Яремчанської міської ради, мають свої функціональні обов’язки з того чи іншого питання для забезпечення природоохоронних норм. Одним з проблемних  питань є поводження з твердими побутовими відходами. Сьогодні як на рівні нашої області, так і на державному рівні розробляється методика впровадження системного збору й утилізації твердих побутових відходів. Стосовно території Яремчанської міської ради, то тут розташований природно-заповідний фонд загальнодержавного значення. Отож на теренах Яремчанщини не може бути облаштоване сміттєзвалище, отож  зараз ставиться питання про відведення земельної ділянки для нього на території Надвірнянського району. В Яремчанському регіоні  ведеться робота з населенням щодо укладення договорів на утилізацію твердих побутових відходів. Сьогодні у нас завдяки зусиллям Яремчанської міської ради та розумінню громади діє схема розміщення сміттєвих контейнерів та графік  вивозу твердих побутових відходів. Останні громадські слухання з цієї проблеми, а за ним і прийняте рішення сесії міськради дали додаткову можливість для покращення забезпечення систематичного вивозу твердих побутових відходів. Суспільство повинно мати розуміння, що тверді побутові відходи є нічим іншим як сировиною, з якої при правильному підході можна отримати прибуток. Ми повинні створити механізм переробки цих побутових  відходів і перетворення їх у продукцію. Теж потрібно пам’ятати, що Яремчанщина - це одна велика екосистема, у збалансованості якої повинні бути зацікавлені всі.

- Розвиток  туризму  теж має свої мінуси в екологічному сенсі, адже існує проблема очистки каналізаційних стоків та будови очисних споруд, що для більшості  зелених садиб є проблемними у реалізації. Чи діють якісь програми сприяння вирішенню таких питань?

-  Першим кроком, який  був зроблений  Яремчанською міською радою в цьому напрямку  стало затвердження генерального плану міста. Саме в ньому відображені всі можливості забудови  території, а також облаштування зон різного господарського призначення. Другим кроком для вирішення питання водокористування та очистки стоків є отримання дозволів на спец. користування водними ресурсами, які повинні мати всі підприємства та суб’єкти підприємницької діяльності. Тобто на кількість води, яка відбирається і скидається у вигляді каналізаційних стоків, накладається  екологічний податок відповідно до затверджених норм. На Яремчанщині йде проектування нових очисних споруд для міста Яремче. В індивідуальному секторі та, зокрема, у сфері зеленого туризму повинні бути локальні очисні споруди. Вони можуть бути споруджені на корпоративній засаді, як наприклад,  співпраці кількох закладів. На сьогодні діють державні грандові програми, які дозволяють громадам ці проблеми вирішувати. У нас є екологічна програма до 2013 року, в якій чітко розписано, що і де ми повинні зробити, у якій черговості та певній поетапності. Проблема, яку маємо на сьогодні з очисткою води, може перейти з розряду локальної до європейської. Вже  розробляється екологічна європейська програма, в  якій передбачене фінансування за кошти фондів Європейського союзу програми  «Сталий розвиток гірських населених пунктів». Метою програми є вирішення проблем розвитку гірських населених пунктів за рахунок реалізації  грантових проектів. На даний час добротні очисні споруди функціонують на ГК «Буковель». Найближчим часом потрібно привести у відповідність до існуючих норм водокористування та водовідведення власниками туристичних комплексів та садиб зеленого туризму. Наведу вам приклад по селу Поляниця  Яремчанської міської ради, де було припинено діяльність 29-ти суб’єктів господарської діяльності з причини відсутності дозволів на спец. водокористування, по Яремчі - близько шістдесяти таких випадків. На цих  підприємців було накладено штрафні санкції, зроблено відповідні приписи та призупинено діяльність аж до усунення недоліків.

- Чи вдається  Вам у якійсь мірі впливати на несанкціоновану вирубку   лісів та іншу господарську діяльність,   яка призводить до захаращення русел річок, гірських потоків, опор мостів гіллям та іншим сміттям, що призводить до непоправних наслідків розливу річок?

Звичайно, ми цю ситуацію контролюємо. Дуже слушно задано вами питання про запобігання виникненню розливу річок. Наслідки повені від безгосподарської діяльності можуть бути значно більшими, чим створює сама природа. Є технологія розробки лісосік, яка категорично забороняє скидання порубочних рештків у п’ятнадцятиметровій зоні від берега річки. Ми систематично накладаємо штрафні санкції. Для прикладу, за 2011 рік тільки по КНПП було накладено більше 140 тисяч гривень штрафних санкцій. Ми теж здійснюємо контроль за новими насадженнями після вирубок. Зараз розроблена програма моніторингу вирубки лісів високогірних Карпат, яка має на меті врегулювати ці проблеми

- Сьогодні реальністю стає спорудження міні-гідроелектростанцій на Карпатських гірських річках. У суспільстві існує дві протилежні думки щодо доцільності їх спорудження. Нещодавно на сесії Івано-Франківської облради депутати розглядали таке питання і їх думки були неоднозначними. Яка Ваша думка з цього приводу, як еколога?

- По перше, кожна пропозиція від інвесторів має проходити через громадські слухання. Також повинні бути висновки експертів щодо доцільності такого будівництва на конкретно взятій території  та вигоди, які отримає місцева громада від реалізації таких проектів. Коли інвестор заявляє про свій намір споруджувати гідроелектростанцію, то першим питанням повинно бути: «Що з цього буде мати громада?» Далі повинен братись до уваги розрахунок водного балансу, наукове та економічне обгрунтування. На останній нараді, яка відбулась у Верховині, ставилось питання про комплексне вивчення можливості спорудження таких об’єктів у нашому Карпатському регіоні. Вода, повітря та інші природні багатства -  це наш ресурс і використання його має бути без шкоди для навколишнього середовища і з користю для громади.

Спілкувався Всеволод КИСІЛЕВСЬКИЙ

Джерело: офіційний сайт Яремчанської міської ради


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 933
Рекомендовані статті

Гість 10:07, 26.4.2012

Одним з аспектів нашої роботи, окрім здійснення контролюючих функцій, є надання дозволів на спец. водокористування, лісокористування та інші види господарської діяльності.
діє схема розміщення сміттєвих контейнерів

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців