Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Ахілес ніколи не наздожене черепаху, аж поки її не наздожене

Прикарпатці по "гарячій лінії" отримали відповіді на актуальні питання щодо декларування доходів


18 Березня 2014 p.

18 березня 2014 року в ГУ Міндоходів області проведено черговий сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія». На питання щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році, та податкової знижки для фізичних осіб відповідала заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області Ірина Кучер.     

Пропонуємо відповіді на питання платників податків.

-   Протягом 2013 року отримано кошти від кількох роботодавців. Чи потрібно їх декларувати?

Якщо протягом звітного року оподатковувані доходи нараховувалися у формі заробітної плати, інших виплат або винагород від двох або більше податкових агентів і річна сума таких доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, доходи необхідно обов’язково декларувати. Тобто, у разі перевищення протягом 2013 року загальної річної суми доходів - 137 640 грн., платник зобов’язаний до 1 травня 2014 року подати Податкову декларацію.

-   Крім основної роботи в школі, вчитель дає додаткові уроки школярам за окрему плату, яку отримує від батьків. Коли потрібно подати декларацію та чи відображати у ній зарплату і додаткову плату, чи тільки додаткові доходи?

Отриманий дохід від репетиторських послуг підлягає декларуванню. До таких послуг відноситься: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо. Якщо вчитель-репетитор у 2013 році не був зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності, та надавав репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року. Декларацію необхідно подати до 1 травня 2014 року в податкову інспекцію за місцем реєстрації.

-   Чи оподатковується податком на доходи фізичних осіб сума компенсації, яка виплачується юридичною особою-працедавцем найманому працівник, за використання власного автомобіля при виконанні службових обов'язків?

Сума компенсації, яка виплачується юридичною особою найманому працівнику за використання власного автомобіля, який не перебуває в оренді у юридичної особи, при виконанні службових обов’язків, є додатковим благом такого працівника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

-   Як оподатковується вартість майна, отриманого внаслідок поділу спільної сумісної власності подружжя?

До оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна, які надходять платнику податку за рішенням суду про поділ спільної сумісної власності подружжя у зв’язку з розірванням шлюбу чи визнанням його недійсним, або за добровільним рішенням сторін, з урахуванням норм Сімейного кодексу України.

-   Чи підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб виграш фізичної особи у державну грошову лотерею?

Сума коштів, отриманих як виграш чи приз у державну грошову лотерею в розмірі, що не перевищує 50 мінімальних заробітних плат, не включається до загального оподатковуваного доходу платника податку.

- Що таке податкова знижка? Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до контролюючого органу, щоб скористатись правом щодо нарахування податкової знижки по коштах, сплачених за навчання?

Відповідно до вимог Податкового кодексу України, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення); тощо.
     Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету і забезпечення правильності визначення зазначених сум, доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів.

-   Чи включається до складу податкової знижки за навчання сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році, але за семестри наступного року, якщо дані семестри складають один навчальний рік?

Сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена до податкової знижки, оскільки до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).     

-   Студент працює та отримує заробітну плату. Чи має право на податкову знижку один з батьків студента, який фактично оплату за навчання?

Якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, так як він вже не перебуває на їх утриманні.

Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

-   Громадянин здійснив переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо. Які документи треба надати для отримання податкової знижки?

Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива), з метою отримання податкової знижки, повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 590
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців