Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Видно птаха по пісні

СТВОРЕНО КОАЛІЦІЮ, ОБРАНО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА ТА ПРИЗНАЧЕНО ЧЛЕНІВ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ


28 Лютого 2014 p.

Учора Верховна Рада сформувала коаліцію «Європейський вибір», обрала Арсенія Яценюка Прем’єр-міністром та призначила новий склад Кабінету Міністрів.

Повідомляючи про створення коаліції «Європейський вибір», Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зазначив, що до її складу увійшли фракції «Батьківщина», «УДАР», «Свобода», депутатські групи «Економічний розвиток» та «Суверенна європейська Україна», а також народні депутати України. Загалом під коаліційною угодою підписалися 250 народних депутатів, проте не виключено, що її чисельність збільшуватиметься.

Угода про створення коаліції європейського вибору у Верховній Раді України сьомого скликання передбачає формування коаліційного уряду народної довіри, підтримку Програми діяльності Кабінету Міністрів, а також зобов’язання послідовно і неухильно дотримуватися принципів цієї угоди.

Збори коаліції, котрі відбулися просто в сесійній залі, запропонували кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду Прем’єр-міністра, а в.о. Президента України Олександр Турчинов одразу вніс цю кандидатуру на розгляд парламенту.

У своєму виступі з парламентської трибуни кандидат на посаду прем’єра Арсеній Яценюк наголосив, що головне завдання — зберегти територіальну цілісність та єдність нашої держави, яка незабаром стане членом Європейського Союзу, яка має велике майбутнє. 

А. Яценюк закликав усіх учасників Будапештського меморандуму гарантувати безпеку, територіальну цілісність, єдність України. Водночас зауважив, що під час підписання меморандуму країни-гаранти — Росія, США і Велика Британія — зобов’язалися взяти на себе відповідальність і гарантувати уникнення військових конфліктів, і що жодна з країн-сусідів за жодних обставин не втручатиметься у внутрішні справи України. Промовець засудив спроби сепаратизму на території АР Крим, зауваживши, що в Україні є дуже багато відмінностей серед людей — за мовною ознакою, баченням історії, релігійними переконаннями.

Щодо мовного питання, то Яценюк переконаний, що єдиною державною мовою є українська, однак буде забезпечено всім національним меншинам, національно-культурним та етнічним групам гарантії і права їхнього розвитку. «Українська держава забезпечить всі права і гарантії кожному українцеві, хоч би де він проживав і якою мовою розмовляв», — запевнив промовець.

Характеризуючи ситуацію в українській економіці, А. Яценюк відзначив, що державна казна розкрадена і порожня. Він заявив: «Я не обіцяю покращення ані сьогодні, ані завтра, наше основне завдання — це стабілізація ситуації в державі. За його словами, державний борг сягнув 75 мільярдів доларів США, у 2010 році, коли Янукович став Президентом, цей борг був удвічі менший. Золотовалютні резерви становили три роки тому 37 мільярдів доларів США, а нині впали до позначки 15 мільярдів доларів. Фактично розбазарено понад 20 мільярдів доларів золотовалютних резервів. Отримано 37 мільярдів доларів кредитів, які зникли в невідомому напрямку. На єдиному казначейському рахунку — 4,3 мільйона гривень, і цих коштів не вистачає ні на що. Окрім того, подано низку судових позовів щодо України стосовно повернення позик і коштів, які отримував уряд Азарова—Януковича. У міжнародних судах розглядається позов про повернення трьох мільярдів доларів, отриманих під державні гарантії від КНР. Місце знаходження цих коштів не встановлено. За останні три роки з фінансової системи України на офшорні рахунки було виведено майже 70 мільярдів доларів, серед них кошти, які бралися в кредит під державні гарантії.

Новий уряд, за словами А. Яценюка, буде вимушений приймати вкрай непопулярні рішення щодо субсидій, тарифів, скорочення соціальних програм, збереження фінансової системи країни. Уряд буде зобов’язаний вжити невідкладних заходів щодо скорочення видатків державного бюджету на утримання органів державної влади.

Новий прем’єр також пообіцяв проводити жорстку податкову та митну політику. На посади керівників Державної податкової адміністрації та Державної митної служби призначатимуть людей не із системи, а котрі мають західне бачення і здатні навести лад у системі. Одне з найбільш корупційних міністерств — Міністерство доходів і зборів буде ліквідовано. «Мінздох повинен здохнути», — сказав А. Яценюк.

А. Яценюк закликав Російську Федерацію виконувати всі двосторонні політичні зобов’язання та інвестувати в Україну.

Серед головних завдань нового українського уряду А. Яценюк назвав початок переговорів із МВФ та іншими міжнародними фінансовими інституціями для отримання допомоги Україні, реформу правоохоронних органів задля забезпечення безпеки громадян, європейську інтеграцію, безвізовий режим із країнами ЄС, підписання угоди про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі, боротьбу з корупцією, створення Національного антикорупційного бюро і незалежних судів, притягнення винних до кримінальної відповідальності, запровадження європейських стандартів у державних закупівлях, проведення чесних і прозорих виборів Президента України.

«Майбутнє України — в Європі, і Україна стане частиною Європейського Союзу», — запевнив А. Яценюк.

Новий уряд А. Яценюк назвав «урядом політичних камікадзе». Але водночас пообіцяв: «Усе, що в наших силах, усе, що тільки  можна зробити для України, все буде зроблено. Цей уряд, незважаючи на надскладні завдання і ситуацію, буде працювати на єдність, стабільність, на мир і злагоду в Україні».

А. Яценюк також заявив, що він не збирається балотуватився в Президенти і здає мандат народного депутата України.

Під час обговорення Олександр Єфремов (Партія регіонів) заявив, що «нове керівництво своєю риторикою провокує ескалацію напруженості». Він також зазначив: прийняття нового закону про мови свідчить, що нова влада не розуміє та не враховує інтересів половини країни. Однак у відповідь О. Турчинов заявив, що парламент не ухвалював нового закону про мови, а лише скасував «недолугий документ». Водночас глава парламенту пообіцяв, що влада уважно ставитиметься до потреб усіх громадян.

Анатолій Кінах зазначив, що, на думку групи «Економічний розвиток», до уряду мають іти не для того, щоб вирішувати власні інтереси чи інтереси тих, хто туди делегував. Він також закликав відновити роботу урядових комітетів, що сприятиме налагодженню співпраці між Кабінетом Міністрів та Верховною Радою. 

А. Кінах висловився за перегляд бюджету та закликав вжити невідкладних заходів задля стабілізації фінансової системи.

Ігор Єремєєв від імені групи «Суверенна європейська Україна» наголосив, що в листопаді країна мала унікальний шанс підписати угоду про асоціацію з ЄС, проте «диктаторський режим його вкрав». Парламентарій зазначив, що після цього народ упродовж трьох місяців фактично вдруге виборював незалежність України. Стосовно складу уряду, то, за словами І. Єремєєва, його має визначити народ і не повинно бути ніяких квот. «Саме на цих умовах ми увійшли до складу коаліції», — сказав він.

Андрій Парубій («Батьківщина») звернув увагу, що небезпека для України не зникла, бо те, що відбувається в Криму, свідчить: у сусідній державі не полишають спроб дестабілізувати ситуацію в Україні. «Тому дуже важливо мати легітимний майданчик, який зможе приймати швидкі та ефективні рішення стосовно тих загроз, які тепер, наприклад, є в Криму», — сказав він і закликав якнайшвидше призначити уряд загалом та силових міністрів зокрема. «Закликаю всіх до швидкої роботи», — наголосив А. Парубій.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко найголовнішим завданням нової влади назвав наведення ладу в країні та проведення реформ, яких чекають люди. «Нам потрібна відповідальна влада, яка не повторить помилок минулого», — сказав він. В. Кличко також запропонував звернутися до ЄС та США із пропозицією заморозити рахунки Януковича та повернути вкрадене до України. «Це буде справедливо», — наголосив він.

Олег Тягнибок «Свобода» зазначив, що диктаторський режим подолано, тому нині потрібно поділяти відповідальність за ситуацію в країні. «Свобода», увійшовши до складу коаліції, показала, що вона готова поділяти цю відповідальність», — запевнив він.

Адам Мартинюк (КПУ), звертаючись до нової влади, закликав припинити всіляке свавілля. «Щоб людей не нищили, щоб не палили, щоб у нас справді була влада, яку підтримуватиме весь український народ», — сказав він та повідомив, що комуністи перебуватимуть в опозиції.

«За» призначення Арсенія Яценюка на посаду Прем’єр-міністра проголосували 371 народний депутат. 

О. Турчинов одразу запропонував йому зайняти місце в урядовій ложі.

Наступним рішенням Верховна Рада звільнила тих членів попереднього уряду, яких ще не було усунуто від виконання обов’язків міністрів.

Після цього уже прем’єр А. Яценюк, перш ніж представити кандидатів у міністри, запитавши, «чому взагалі нині відбувається голосування за новий склад Кабінету Міністрів та хто зробив це можливим», нагадав, що це зробила та Небесна Сотня, яка загинула на Майдані, і запропонував вшанувати пам’ять про загиблих хвилиною мовчання.

Відтак він запропонував призначити Віталія Ярему на посаду Першого віце-прем’єр-міністра,  Олександра Сича та Володимира Гройсмана — на посади віце-прем’єрів, Остапа Семерака — міністром Кабінету Міністрів, Олега Мусія — міністром охорони здоров’я, Арсена Авакова — міністром внутрішніх справ, Олександра Шлапака — міністром фінансів, Людмилу Денісову — міністром соціальної політики, Павла Петренка — міністром юстиції, Євгена Нищука — міністром культури, Павла Шеремету — міністром економічного розвитку і торгівлі, Ігоря Швайку — міністром аграрної політики, Андрія Мохника — міністром екології, Максима Бурбака — міністром інфраструктури, Дмитра Булатова — міністром молоді та спорту, Юрія Продана — міністром енергетики та вугільної промисловості, Сергія Квіта — міністром освіти і науки.

Новий склад уряду підтримали 331 народний депутат.

Далі О. Турчинов як в. о. Президента повідомив: відповідно до норм Конституції вносить подання про призначення в. о. міністра закордонних справ Андрія Дещицю та в. о. міністра оборони адмірала Ігоря Тенюха. Ці кандидатури, відповідно, підтримали 322 та 326 народних депутатів. Після того, як урядовці склали присягу на вірність українському народу, Прем’єр-міністр А. Яценюк запропонував народним депутатам схвалити програму діяльності Кабінету Міністрів. Оскільки основні її тези було озвучено в доповіді нового глави уряду, то документ ухвалено без обговорення. «За» проголосували 294 народні депутати.

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 364 депутати. На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр Турчинов повідомив, що сьогодні близько п’ятої години ранку злочинці у військовому камуфляжі з автоматичною зброєю, гранатометами і вибухівкою захопили будівлю Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим. О. Турчинов поінформував, що дав доручення силовим структурам вжити всіх заходів для захисту громадян, покарання злочинців відповідно до законодавства України і деблокування будівлі. Глава парламенту звернувся до всіх громадян України з проханням зберігати спокій, а до всіх патріотів — захищати адміністративні будівлі.

«Будь-які спроби будь-кого захоплювати адміністративні будівлі в Україні — і на Заході, і на Сході, і на Півночі, і на Півдні — буде розцінюватися як злочин проти Української держави з усіма наслідками, які повинні бути», — сказав Турчинов. Він звернувся до керівництва Російської Федерації щодо дотримання базових угод російської військової присутності в АРК та Севастополі та недопущення порушення законів України військами Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Голова Верховної Ради також звернувся до військових керівників ЧФ РФ з вимогою: всі військові повинні перебувати в межах території, яка окреслена підписаною угодою. «Будь-які пересування військових, тим паче зі зброєю, за межами цієї території, буде оцінено нами як військова агресія», — наголосив О. Турчинов. Голова Верховної Ради звернувся і до українського народу: «Для того, щоб вороги України не пробували розхитувати ситуацію та не посягали на нашу територію, ми повинні сьогодні негайно приступити до формування уряду, який повинен відновити правопорядок і законність». Звертаючись до депутатів, О. Турчинов сказав: «Сьогодні парламент не завершить свою роботу, поки уряд не буде сформовано». Він подякував людям, які сьогодні прийшли під стіни Верховної Ради захистити парламент від провокаторів та екстремістів. «На нас з вами лежить відповідальність, Українська держава зможе захистити свій суверенітет, незалежність своєї території».

О. Турчинов повідомив, що керівники фракцій нині завершують перемовини та найближчим часом оголосять про створення коаліційної більшості у парламенті та внесуть кандидатуру нового Прем’єр-міністра. І доки тривають політичні консультації, закликав парламент розглядати закони за скороченою процедурою. Представникам депутатських фракцій і груп було надано слово.

Потім депутати перейшли до розгляду проектів законів згідно з порядком денним. О. Турчинов зауважив: як тільки депутатські фракції будуть готові оголосити про створення коаліції, парламент одразу перейде до розгляду цього питання.

На розгляд парламенту було винесено проект змін до Закону «Про застосування амністії в Україні», який передбачав повну реабілітацію політичних в’язнів. Ішлося про звільнення людей, яким за часи правління Януковича «шили» кримінальні справи з відвертим політичним підтекстом — справи Павличенків, васильківських та запорізьких «терористів» та інші. Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) запропонував чітко визначити перелік статей, до яких застосовуватиметься амністія, щоб під помилування не потрапили справжні злочинці — вбивці, ґвалтівники, грабіжники. Деякі промовці зауважували, що амністію може оголошувати лише Президент України і закликали чітко дотримуватися юридичної процедури в ухваленні рішень парламенту. Натомість головуючий наголосив, що йдеться не про помилування, а про політичну реабілітацію. За прийняття законопроекту за основу та в цілому проголосували 277 депутатів. Після цього рішення депутати проголосували за визнання такою, що втратила чинність, попередню постанову парламенту щодо амністії політичних в’язнів.

Після голосування О. Турчинов закликав працювати над реформуванням всієї судової гілки влади: «Без люстрації і відновлення всієї судової системи ми не зможемо мати чесні суди, чесне судочинство України і головне — довіру громадян до судових рішень».

Депутати розглянули і прийняли за скороченою процедурою пакет законодавчих актів щодо приведення у відповідність із Конституцією України законів щодо діяльності органів центральної виконавчої влади для повернення до парламентсько-президентської форми правління. Автор законопроекту «Про Кабінет Міністрів України» Інна Богословська запропонувала прийняти його лише в першому читанні.

Микола Томенко («Батьківщина») запропонував до перехідних положень закону додати такий пункт — доручити до 25 травня 2014 року Верховній Раді внести зміни та доповнення до цього закону. Законопроект про Кабінет Міністрів було прийнято за основу та в цілому 313 голосами.

За такою само процедурою 308 голосами було ухвалено законопроект про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо приведення його у відповідність з Конституцією.

В цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» щодо приведення його у відповідність з Конституцією України.

«Я дякую народним депутатам, які створили законодавчий фундамент для відновлення роботи виконавчої влади», — зазначив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Народні депутати ухвалили законопроект про внесення змін до статті 2 Закону України «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України від 7 жовтня 2010 року № 2592-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Конституцією України». За словами автора законопроекту Сергій Терьохіна, йдеться про юридичне уточнення, зокрема, замість словосполучення «законів України» пропонується написати «юридичні норми законів України», які відповідають нормам Конституції від 2004 року. «Так ми ліквідовуємо безлад в різних сферах, зокрема у податковій, який утворився після рішення, ухваленого 23 лютого», — сказав парламентарій.

На пропозицію голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давида Жванії парламентарії ухвалили низку постанов про призначення окремих позачергових виборів. Отож 25 травня одночасно з виборами Президента відбудуться вибори Чернівецького, Херсонського, Миколаївського, Одеського, Охтирського, Ніжинського, Сакського, Фастівського, Феодосійського, Нетішинського, Лисичанського, Ровеньківського, Канівського, Сніжнянського, Першотравенського, Христинівського, Верхньодніпровського, Білопільського, Барвінківського, Кам’янського, Кременецького, Збаразького, Родинського, Перевальського, Жмеринського міських голів.

Депутати вітали з Днем народження народних депутатів Олексія Кайду та Григорія Смітюха.

Дослівно

Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр ТУРЧИНОВ:

 

«Будь-які спроби будь-кого захоплювати адміністративні будівлі в Україні — і на Заході, і на Сході, і на Півночі, і на Півдні —розцінюватимуться як злочин проти Української держави з усіма наслідками, які повинні бути».

Дослівно

Народний депутат України Анатолій Кінах (депутатська група «Економічний розвиток»:

«Усі дії, спрямовані на підсилення ризиків силового протистояння та загрозу цілісності держави, кваліфікуються як антидержавні дії».

Джерело: Голос України,

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 586
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців