Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Поки людина не здається, вона сильніша від своєї долі

Проблеми і перспективи освітніх округів на селі обговорили вчителі на спеціалізованому семінарі


6 Грудня 2013 p.

В умовах складних суспільно-політичних та економічних процесів, що відбуваються в Україні у зв’язку з її входженням у європейський простір, важливого значення набуває модернізація системи освіти й загальної середньої освіти зокрема.

У Національній стратегії розвитку освіти на період до 2021 року зазначено, що для здійснення стабільного розвитку і нового якісного прориву в національній системі освіти необхідно забезпечити реалізацію ряду завдань, головними з яких є:

обов’язкове здобуття всіма дітьми і молоддю повної загальної середньої освіти в обсягах, визначених державними стандартами загальної середньої освіти;

створення умов для диференціації навчання, посилення професійної орієнтації та допрофільної підготовки, забезпечення профільного навчання, індивідуальної освітньої траєкторії розвитку учнів відповідно до їх особистісних потреб, інтересів і здібностей.

Реалізація стратегій можлива за умови створення в загальноосвітній сільській школі навчально-виховного середовища, яке забезпечило б рівний доступ до якісної освіти, цілісний розвиток особистості учня, його саморозвиток і самореалізацію у сучасному просторі.

Одним із шляхів досягнення якісної загальної середньої освіти є моделювання розвитку шкіл, а надто у сільській місцевості, та їх інтеграція в освітні округи, які, об’єднавши зусилля навчальних закладів й установ-суб’єктів, забезпечили б реалізацію поставлених цілей та завдань.

На це націлює освітян і постанова Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 777 “Про затвердження Положення про освітній округ”.

Проблема створення і функціонування освітнього округу в сільській місцевості як цілісної соціально-педагогічної системи у центрі уваги як науковців, так і практиків.

28–29 листопада 2013 року на базі Івано-Франківського ОІППО відбувся міжрегіональний науково-практичний семінар “Проблеми функціонування освітнього округу у сільській місцевості: регіональний компонент”.

Його організатори – Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України; департамент освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

На семінар були запрошені науковці, працівники інститутів післядипломної педагогічної освіти, органів управління освітою, методичних служб, директори загальноосвітніх шкіл, які долучилися до експериментальних досліджень лабораторії сільської школи Інституту педагогіки НАПН України з теми “Організаційно-педагогічні умови функціонування освітнього округу у сільській місцевості” (науковий керівник – Віра Мелешко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач лабораторії сільської школи Інституту педагогіки НАПН України).

У заході взяли участь делегації Донецької, Запорізької, Київської, Івано-Франківської, Сумської, Черкаської областей, м. Києва.

28 листопада ц.р. в актовій залі Івано-Франківського ОІППО відбулося пленарне засідання. Із привітанням до присутніх звернулися Марія Мрічко, заступник начальника управління освіти і науки департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації, начальник відділу загальної середньої освіти; Роман Зуб’як, кандидат педагогічних наук, доцент, ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Віра Мелешко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач лабораторії сільської школи Інституту педагогіки НАПН України.

У ході пленарного засідання та круглого столу було обговорено актуальні проблеми функціонування освітніх округів у сільській місцевості різних регіонів України, зокрема, теоретико-методичні засади моделювання освітньо-виховного простору в умовах освітнього округу, науково-методичний супровід інноваційної діяльності, практичний аспект створення і функціонування освітніх округів на основі принципу інтеграції закладів та установ-суб’єктів з урахуванням особливостей конкретного регіону, моніторинг змін, що відбулися в ході апробації моделей освітніх округів тощо.

Цікавими й змістовними були доповіді науковців: Віри Мелешко, кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача лабораторії сільської школи ІП НАПН України – “Реалізація принципу інтеграції як умова функціонування освітнього округу в сільській місцевості”; Оксани Мариновської, доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського ОІППО – “Самоменеджмент інновацій як передумова ефективності функціонування освітнього округу”; Ірини Лапшиної, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри менеджменту освіти та психології КЗ “Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти” ЗОР – “Автоматизація моніторингових досліджень як засіб підвищення якості освіти”.

В обговоренні актуальних проблем функціонування освітніх округів у сільській місцевості взяли участь Тетяна Гайманова, методист науково-методичного центру менеджменту освіти та педагогічних інновацій Донецького ОІППО (“Освітній округ як інноваційна модель управління: регіональний аспект”); Оксана Сахно, завідувач районного методичного кабінету відділу освіти молоді та спорту Путивльської районної державної адміністрації Сумської області (“Організаційно-педагогічні умови створення та функціонування освітніх округів у Путивльському районі”); Галина Миронюк, директор Стеблівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Корсунь-Шевченківської районної ради Черкаської області (“Опорна школа освітнього округу – особливості управління”); Оксана Лесевич, завідувач методичного кабінету відділу освіти Косівської районної державної адміністрації Івано-Франківської області (“Науково-методичне забезпечення діяльності освітніх округів: регіональний аспект”); Богдан Місевич, директор Семенівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Обухівської районної ради Київської області (“Функціонування моделі освітнього округу в адміністративному районі”); Ольга Матковська, директор Отинійської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Коломийської районної ради Івано-Франківської області (“Модель навчально-виховного об’єднання “Отинійський освітній округ активної спільноти (ресурсний центр)”: досвід упровадження”) та інші.

На засіданні круглого столу учасниками були представлені варіативні моделі освітніх округів різних регіонів, зокрема: прогностична модель освітнього округу (автор-розробник – В. Мелешко); орієнтовна структурна описова модель освітнього округу (автор-розробник – Л. Келембет); модель округу “Районна різнопрофільна школа”(Донецька область), моделі освітніх округів сільської місцевості Івано-Франківської області.

Присутні оглянули виставку-презентацію матеріалів освітніх округів, напрацьованих керівниками експериментальних опорних ЗНЗ Івано-Франківщини.

29 листопада ц. р. учасники семінару відвідали Манявський навчально-виховний комплекс Богородчанської районної ради, де ознайомилися з досвідом функціонування навчально-виховного об’єднання “Манявський освітній округ”.

Завідувач Богородчанського районного методичного кабінету Володимир Мельник розповів присутнім про реалії і перспективи розвитку системи освіти Богородчанщини та науково-методичне забезпечення дослідницько-експриментальної діяльності.

Досвідом апробації й упровадження моделі Навчально-виховне об’єднання “Манявський освітній округ” поділився директор Богдан Білусяк, який особливу увагу приділив реалізації концептуального, управлінського, змістового, методичного, ресурсного компонентів на основі інтеграції закладів та установ-суб’єктів освітнього округу.

Гарні враження залишилися в учасників від відвіданих уроків, проведених кращими вчителями закладу, виставки творчих напрацювань методичних об’єднань, літературно-музичної композиції “Моє село в пахучім цвіті мені всміхається здаля”, де звучали авторські вірші і пісні про рідний край, село Маняву, майстерно виконані вчителями та учнями, та екскурсії до Манявського Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря.

На завершення семінару присутні висловили щиру вдячність його організаторам, зокрема, лабораторії сільської школи Інституту педагогіки НАПН України, Івано-Франківському інституту післядипломної педагогічної освіти, освітянам Манявського НВК Богородчанської районної ради за надану можливість познайомитися з досвідом створення і функціонування освітніх округів різних регіонів Прикарпаття й України та побажання подальшої співпраці у рамках дослідницько-експериментальної роботи.

Людмила КЕЛЕМБЕТ, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського ОІППО


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 870
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців