Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


A bargain is a bargain

Побиття Максима Кицюка – кому вигідно?


30 Листопада 2013 p.

 

Максим Кицюк - фото: РепортерЩось не те діється у маленькому Івано-Франківську. Щось абсурдне і нелогічне. Схоже, комусь ну дуже вже кортить перетворити зазвичай мирне і толерантне місто на центр політичного чи то кримінально-політичного протистояння.

Нагадаю, в ніч з п’ятниці на суботу тут було побито одного з лідерів Євромайдану – студента-заочника з Севастополя Максима Кицюка. Побито жорстоко. У п’яних бійках так не б’ють. Крім численних ударів по голові, хлопцеві нівроку порізали ноги. Наразі він перебуває на лікуванні у обласній клінічній лікарні. А тим часом прикарпатські політики опозиційного штибу вже активно нагнітають пристрасті навколо цього інциденту, мовляв, то все помста громадському активістові за організований ним майдан. Майдан, від участі у якому отих самих політиків, між іншим, відсторонили і сам же постраждалий Максим Кицюк до цього, між іншим, особисто доклався. Втім, про це згодом.

Правоохоронці вже озвучили свою офіційну версію щодо вказаного інциденту. В повідомленні СЗГ УМВС, викладеному на сайті УМВС в Івано-Франківській області, зокрема, зазначено: «30 листопада о пів на четверту годину ночі до Івано-Франківського міськвідділу міліції надійшло повідомлення про вчинення хуліганських дій по вулиці Північний Бульвар. Відомості про цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України. Наразі міліцією проводяться оперативно-розшукові заходи, спрямовані на виявлення обставин злочину, а також причетних до нього осіб. Робота з його розкриття перебуває на контролі начальника УМВС в області».

Дещо більше подробиць даного інциденту подає Інтернет-версія газети «Репортер». З посиланням на свідка побиття – товариша потерпілого на ім’я Анатолій, газета пише, що Максим з друзями засиділись допізна у кафе «Чікен Хат», що на вулиці Бельведерській, а тоді прямував разом з вказаним Анатолієм до хостелу «Феномен», на Південному Бульварі, де він мешкав, перебуваючи на сесії у Івано-Франківську. Там хлопців і перестріли троє спортивної тілобудови чоловіків, які у «кращих» традиціях «буремних дев’яностих» спочатку попросили дати закурити, а потім повалили на землю і почали бити. Нападників налякали крики перехожих, тож вони вскочили у червону «Ладу» і зникли, по дорозі ледь не переїхавши Максима, що побитий лежав на асфальті.

Напад на М.Кицюка вже викликав бурхливе обговорення у соціальних мережах та у засобах масової інформації. Численні коментатори вже висунули низку власних версій щодо подій суботньої ночі. При  цьому у версію про звичайний гоп-стоп мало хто вірить. Хоча вона, здавалося б, логічно мала б бути першою, що приходить у голову. По-перше, тому це вже далеко не перший випадок, коли у нашому місті ласі до легкої наживи хлопці нападають на громадян, що вештають нічними вулицями. Як повідомив у своєму коментарі з даного громадський активіст та політексперт Микола Кучернюк, «Блукання по нічному місту саме по собі ризиковане. На превеликий жаль, не всі представники громади мають тверезий і світлий розум, саме по цій причині я допускаю можливість присутності низькоінтелектуального конфлікту». Підмічено, що кількість гоп-стопів різко зростає з наближенням зими, коли на вулиці темніє раніше та холодає, а тому і численні мешканці поспішають сховатись у теплих світлих будинках раніше, залишають поодиноких перехожих сам на сам  з гоп-стоперами, а також у період масових протестів, коли зловмисники користуються тим, що міліція змушена відволікати наряди від патрулювання нічних вуличок на посилення охорони громадського порядку в місцях проведення масових акцій. Для прикладу можете взяти статистику вуличних пограбувань за листопад – грудень 2004 року, коли правоохоронці фіксували такі випадки мало не щодня.

Чому люди не вірять у версію про гоп-стоп чи хуліганку? Ну по-перше, М.Кицюка просто били, а не грабували (хоча, можливо, просто не встигли?), а отже це не розбій. А по-друге описані Анатолієм нападники та й спосіб нападу не дуже в’яжуться з усталеними в Івано-Франківську уявленнями ні про вуличний розбій, ані про хуліганку: автомобіль, порізані ноги і все таке…

Та й особа потерпілого, м’яко кажучи, непересічна. Нагадаємо, як організатора івано-франківського Євромайдану його за версією газети «Репортер» було визнано людиною минулого тижня.

Масла у вогонь підлила публікація на одному з Інтернет-ресурсів Прикарпаття про міфічних «тітушок», які нібито мало не щовечора збираються у будівлі Обласної державної адміністрації. За публікацію одразу вчепилися депутати Юрій Романюк і місцеві «свободівці». Пов’язавши «тітушків» в адміністрації з побиттям студента, вони одразу звинуватили у всьому керівництво Івано-Франківської ОДА і особливо її новопризначеного голову – Василя Чуднова. Зрештою, вірна тактика усунення політичного опонента – «бий, поки не встиг твердо встати на ноги». Що тут почалося… Вже по обіді в Івано-Франківську засідала президія обласної ради. Кажуть, окремі гарячі голови навіть хотіли йти обшукувати усі приміщення адмінбудівлі ОДА, мовляв, «а чи не ховаються там бува «тітушки»?» А ще вирішили зібрати у неділю спільне виїзне засідання сесії обласної та районних рад. Там, вочевидь, також шукатимуть «тітушок».

Не сиділи без діла і «герої Євромайдану». Вони зібрали прес-конференцію, на якій так само звинуватили в усьому владу та поширили заяву з вимогою до міліції, СБУ та прокуратури «негайно вжити заходів з розслідування даного інциденту, посилити заходи безпеки, забезпечити охорону активістів Євромайдану та його організаторів і гарантувати охорону правопорядку в Івано-Франківську».

На цьому тлі мимоволі задаєшся питанням: а чи вигідно прикарпатській владі сьогодні, після того, як Єромайдан згорнув свою діяльність, коли усі протестні пристрасті на Івано-Франківщині вщухли, організовувати напад на одного з його лідерів, тим самим свідомо наражаючись на повторення майдану з новою силою. Адже будь-який керівник зацікавлений у тому, щоб у його «вотчині» був спокій, порядок і, звісно ж, жодних протестів.

Помста? Важко уявити собі, що комусь із можновладців стане розуму (погодьтеся: на високі державні посади, зазвичай ідіотів не призначають) опускатись до банальної помсти, особливо якщо це йде на шкоду справі.

«Навіть не будучи професійним експертом - можна об’єктивно оцінити ситуацію, - зауважує вже цитований вище Микола Кучернюк, - Ми проживаємо на території однієї з тих областей, де рівень підтримки євроінтеграції знаходиться на показнику «101%». За таких умов - зовсім ненавмисна політична розправа».

До речі, автора цих рядків зацікавила тема отих «тітушок» з облдержадміністрації і, виглядає на те, що я знаю, звідки, як то кажуть, ноги ростуть. Як вдалося з’ясувати, фотографії людей в холі та перед приміщенням облдержадміністрації, які облетіли Інтернет і на які сьогодні посилаються окремі палкі опозиціонери, було зроблено ввечері 27 листопада. Саме тоді у залі засідань на сьомому поверсі адмінбудівлі ОДА відбувався перегляд кінофільму «Вільний Китай: мужність вірити». Знята американським режисером Майклом Перлманом – юристом і правозахисником - картина розповідає про насильство, що відбувається за фасадом економічного розвитку Китаю і раніше демонструвалася у Європарламенті, Конгресі США , в парламентах Італії , Швеції, Ізраїлю , а також у парламенті Тайваню, і вже завоювала кілька нагород на міжнародних кінофестивалях. На перегляд фільму запрошувались усі бажаючі, не залежно від соціального статусу, віку чи роду занять. Звісно ж, жодного дрескоду організатори також не встановлювали. Показ фільму було заплановано на 19.00 годину. Оці от глядачі, вочевидь, і потрапили в об’єктиви фотокамер.

То хто ж напав на бідолашного лідера Євромайдану. В давнину б сказали:  is fecit, qui prodest – «зробив той, кому вигідно».

Як ми вже з’ясували, владі це точно не вигідно. Тоді кому ж?

Вище я вже відзначав, що лідерів Євромайдану в Івано-Франківську фактично відсторонили від впливу на перебіг протестів. Чого вартує хоча б, скажімо, відмова пустити на сцену майдану нардепа-«свободівця» Юрія Михальчишина? А заява студентських лідерів організаторам виїзного засідання сесії Івано-Франківської облради, мовляв, ви б тут краще не піарилися, а разом з нами вночі померзли, майдан охороняючи?

А що таке політик без можливості попіаритись? Що таке політик, у якого забрали ініціативу керівництва натовпом? І хто? Якісь дітиська… Такий політик готовий на все – на будь-які провокації аж до силових акцій, в тому числі і за принципом «бий своїх, щоб чужі боялися». То чи не стирчить з цієї справи вуха деяких наших депутатів, які дуже вже хочуть реанімувати на Прикарпатті майдани, але вже під партійними прапорами. В даному контексті цікавою є позиція народного депутата-«свободівця» Руслана Марцінкива, який, коментуючи у соціальних мережах напад на Максима Кицюка, так, ніби між іншим, обмовився: «На жаль, це наслідок майданів без політики, тому рішення прийняли активісти». Себто, якби майдани були не без політики, такого нападу не сталося? Чи слід це розуміти як зізнання у причетності політсили, яку представляє пан Марцінків до побиття М.Кицюка, - вирішуйте самі…

Є й інша версія. Когось, вочевидь, давить жаба за те, що Євромайдан в Івано-Франківську відбувся мирно, без конфліктів. Що Прикарпаття стало чи єдиним регіоном, де влада навіть не намагалася розігнати наметове містечко, ба навпаки: заявила про цілковиту підтримку права громадян на вільне волевиявлення, в тому числі і шляхом проведення громадських акцій, а голова ОДА особисто кілька разів виходив спілкуватись з мітингувальниками і навіть подякував їм за підтримку євроінтеграційного курсу нашої держави… Надто вже не на руку ці речі окремим особам та очолюваним ними політсилам…

Іван Зимний


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1901
Рекомендовані статті

правда 20:47, 30.11.2013

А ВИ НЕ ДУМАЄТЕ ЩО ЦЕ МАКСИМ БУВ ЗАСЛАНИМ КОЗАЧКОМ З КИЄВА ЯКИЙ ЦІЛЕНАПРАВЛЕНО ПРИЇХАВ ЩОБ ОЧОЛИТИ МАЙДАН!А ПІСЛЯ РОЗРАХУНКУ З СВОЇМИ ПОПЛІЧНИКАМИ ІШОВ З КОШТАМИ ОТ ТУТ ЙОГО І ПОБИЛИ А ТАК ЯК БУВ НЕТВЕРЕЗИЙ ТО ДОБРЕ ВІДДУБАСИЛИ!А ТЕПЕР ЗРОБИЛИ З ТОГО ПІАР ЩО ВІН ЖЕРТВА ХОЧА БАГАТО НАРОДУ КАЖУТЬ ЩО ВІН ОДНООСІБНО ПРИЙНЯВ РІШЕННЯ ЗГОРНУТИ МАЙДАН НІБИ ЩОСЬ ЗНАЮЧИ!І ПОБИЛИ ЙОГО БО ВІН НЕ ВСТИГ ПОЛЕТІТИ(СТУДЕНТ ЗАОЧНИК ЛІТАЄ ЗА 1000 ГРН) ТО І ПОДУМАВ ЩОБ НЕ СКАЗАЛИ ЩО ВСІ ПОЇХАЛИ І ЇХ ПОБИЛИ А ВІН ЗАТОРМОЗИВ І РОЗКОШУВАВ!Я ДКМАЮ ЩО ВІН ХОЧЕ ЧЕРЕЗ РІК БАЛОТУВАТИСЬ І СЛУЧИК ТА СЕРБИН ТАКОЖ!

А.П. 22:18, 30.11.2013

Згоден з "Правдою" кіцюк лібераст, противився вмиканню патріотичних пісень, наголошував на пацифікації нашого майдану, вперто підтримував знесення наметового містечка, відмовлявся вносити більші вимоги в резолюцію від студентів, підігрував ткачам.... тобто не вигідно правдивій позиції національної революції

Сергій Чирва 09:19, 1.12.2013

Чого шукати... попередні коментарі - це вже зізнання тої сили, яка має причетність до злочину... і тут не проходить "Бий своїх..." - тут били конкурентів!

Гість 17:32, 1.12.2013

ті, хто писав під іменем "правда" і "А.П." нічим не відрізняються від тих беркутівців в києві. шкода таких, як вас земля ще тримає?!((

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців