Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Берладін Руслан
...
Не нарекаю...
Не нарекаю на Неё ... --- Её Все-похотливое Величество Судьбу ... Её капризы для нас всех давно...
13.4.2024, 23:49
Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Штучний розум здатний подолати тільки штучну дурість.

Для того, щоб пересіяти 40% загинувшої озимини, українські аграрії витратять 7 млрд. грн.


2 Квітня 2012 p.

Через засушливу осінь та низькі температури в зимовий період в Україні загинуло 3,5 млн. га посівів зернових і ріпаку. В окремих областях загинуло більше третини посівів: у Херсонській області – 44% озимих культур, у Полтавській – 40%. Весняну посівну аграрії називають катастрофічно дорогою – і за витратами на паливо, і за підвищеною вартістю на насіння, велика частина якого на даний момент – імпорт. Але фахівці кажуть, що зниження витрат для фермерів і агрохолдингів в найближчому майбутньому забезпечить закупівля насіння українського виробництва.

 

Зазвичай, при несприятливих погодних умовах фермери вдаються до збільшення посівного клину. Так, через засушливу осінь в Запорізькій області озимий клин збільшили з 50% від усієї посівної площі до 60-70%. Збільшували площу посівів і в Харківській області. Це повинно було привести до збільшення обсягів виробництва зерна озимих культур, але екстремальна зима і тут внесла корективи. За даними агрометеорології, промерзання грунту в південних областях Україні склало 1 метр, в той час як за останні 20 років цей показник не досягав навіть 20 см. Тож збільшення посівних площ не принесло економічної вигоди.

 

Вартість нинішньої весняної посівної експерти оцінюють в 36 млрд. грн. З них 7 млрд. грн. буде витрачено на пересівання загиблих культур на площах обсягом 3,5 млн. га (за даними Української аграрної конфедерації). А за даними аналітиків компанії «АПК-Інформ» для газети «Дело», у більшості господарств витрати на вирощування зернових складуть до 1500 грн. / га (весь цикл, з урахуванням прибирання). При цьому в деяких великих компаніях заявляють, що ця сума може зрости до 2500 грн. / га. Щоб покрити ці витрати при пересіванні, сільгоспвиробники повинні будуть вийти на рівень врожайності вище середнього.

 

І якщо на основну статтю витрат – паливо – підприємство вплинути практично не може, то зменшити витрати на посівний матеріал на 30% і при цьому домогтися високої врожайності можливо при використанні гібридного насіння як закордонної, так і вітчизняної селекції, виробленого в Україні.

 

Арифметика така: собівартість пересіву гектара оцінюється в 500-600 гривень в залежності від культури. У підсумку ці витрати набагато вище, ніж закупівля високоякісного насіння з ліцензією оригінаторів.

 

Василь Гула, агроном управління агропромислового розвитку Чугуївської райдержадміністрації (Харківська область):«У нашому районі потреби в ячмені, горосі покриваються за рахунок власних резервів. Але кукурудзу і соняшник доводиться купувати. Наприклад, якщо зараз ціна реалізації гектарної норми висіву насіння качанної угорської селекції з урахуванням ПДВ становить 960 грн., то вартість однієї вітчизняної посівної одиниці – лише 175 грн. / га. Можна заперечити: а потенціал врожайності? Так, проте рівень агротехніки в більшості господарств поки що не дозволяє його реалізувати, а місцеві гібриди пристосовані саме для нього і без надмірних зусиль можуть забезпечити віддачу 60-70 центнерів з гектара» (http://chuguevsovet.ru/selskoe-hozyaystvo/rastenievodstvo/1961-agrarii-prognoziruyut-znachitelnyy-peresev-ozimyh.html)

 

Українське насіння користуються попитом і за кордоном. За даними міністерства аграрної політики і продовольства України (http://www.apk-inform.com/ru/news/1002727), з вересня 2011 по лютий 2012 рр.. Україна збільшила поставки насіння сільськогосподарських культур за кордон в 4 рази в порівнянні з відповідним періодом 2010-2011 рр.. – з 786,3 тонни до 3295,3 тонни.

 

Василь Синєгубов, заступник директора АПД з насінництва групи АГРОТРЕЙД: «За 2011 рік три наших насіннєвих господарства (СТОВ «Колос», ТОВ «СК-Агро», СТОВ «Хлібороб» у Харківській та Сумській областях) виробили насіння: озимої пшениці – 2350 т , ячменю – 1200 т, сої – 1439 т, гречки – 104 т, кукурудзи (3 гібрида французької та 1 гібрид вітчизняної селекції) – 1100 т, соняшнику (3 гібрида французької селекції) – 250 т. Ми повністю освоїли український ринок і розвиваємо продаж до Росії. Найбільшим попитом на ринку, традиційно, користуються насіння пшениці, ячменю, соняшнику, кукурудзи».

 

За даними АГРОТРЕЙД, насіння насіннєвих господарств СТОВ «Колос», ТОВ «СК-Агро», СТОВ «Хлібороб» у середньому дешевше своїх зарубіжних аналогів на 30-35%.

 

«Зниження собівартості нашого насіння відбувається ні в якому разі не на шкоду його якості. Справа в більш низьких витратах у порівнянні із закордонним виробництвом. Наш посівний матеріал не поступається аналогам (як мінімум) ще й тому, що допрацьований на одному з кращих у своєму роді обладнанніCimbria Unigrain», – каже Василь Синєгубов.

 

Закупівля насіння українського виробництва вигідна підприємствам ще й тому, що їх агрономи можуть особисто переконатися в якості матеріалу. Приміром, в АГРОТРЕЙД регулярно відбуваються семінари для агрономів Сумської, Полтавської, Харківської областей. Їх проводять полями насіннєвого господарства, розповідають про особливості того чи іншого сорту, про технології вирощування, наводять статистику врожайності. Так кожному головному агроному легше підібрати сорт, що найбільше підходить для вирощування в конкретних умовах його господарства.

 

В цілому експерти погоджуються, що використання українського селективного матеріалу для засіву полів стає все вигіднішим як з точки зору вартості самого насіння, так і з урахуванням його стійкості та якості. За словами виконавчого директора асоціації «Насіння України» Олександра Муляра, у всьому світі зростання врожаю сільгоспкультур на 50% залежить від якості насіння (http://www.agronews.ru/newsshow.php?NId=64793). І Україна, з удосконаленням системи сертифікації, з розвитком насіннєвих господарств, може стати конкурентоспроможним постачальником насіннєвого матеріалу на світовий ринок.

 

Анастасія Вавіличева, для БРІЗ


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 1254
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Квітень
2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців