Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Любиш кататися — люби і саночки возити

Хто зацікавлений у блокуванні державного реєстру? - Радіо Свобода


10 Жовтня 2013 p.

Хто зацікавлений у блокуванні державного реєстру? - Радіо СвободаУкраїнські бази даних та сайти органів влади залишаються незахищеними, а правила розробки програмного забезпечення для них не виписані в законодавстві, відтак у цій сфері залишається поле для корупції. Ці та інші проблеми окреслили розробники програмного забезпечення, експерти та урядовці на круглому сталі, присвяченому збоях у функціонуванні державних реєстрів, які почалися 1 жовтня. В Мін’юсті, який опікується реєстрами, компанію-розробника програмного продукту звинувачують і в блокуванні держреєстру, і у викачуванні бюджетних коштів. Тоді як розробники не виключають, що їх навмисне витискають з ринку, - гворить Радіо Свобода.
 
Компанія «Арт-Мастер», яка розробила та обслуговувала програмне забезпечення для державних реєстрів Міністерства юстиції, навмисне зупинила роботу реєстрів 1 жовтня. Про це заявив заступник міністра юстиції України Юрій Іващенко.
 
«В якийсь момент, незрозумілий для нас, працівники «Арт-Майстра» на свій розсуд встановлювали час, як довго працюватиме система. Робили вони це на своєму ліцензійному сервері, він отримував сигнали від реєстру, і що кілька хвилин передав сигнал про поновлення його роботи – розповідає подробиці урядовець. – Програмне забезпечення було зашифроване. Вони застосували алгоритми, які закрили доступ навіть для експертів. Хоча нині експерти працюють над тим, щоб система коректно працювала і ми прийшли до якогось результату».
 
Таке втручання в систему розробники називають порушенням авторського права. Натомість керівник підприємства «Інформаційний центр» Мін’юсту Леонід Богданов зауважує, що програми розроблялися за вказівками міністерства, відтак фірма не має на них повного авторського права. Тому він вважає незрозумілим і незаконним те, що компанія не продала свій програмний продукт, а щороку отримувала від уряду за користування ним великі гроші.
 
Корупційну схему довкола держреєстру ліквідовують чи… створюють?
 
Чи ідеться про корупційну схему та намагання заволодіти інформацією про громадян з державних реєстрів – має встановити слідство, вважають у СБУ. За фактом збою системи порушено кримінальну справу, а дві особи, зокрема і попередній керівник «Інформаційного центру», перебувають в розшуку. Під час зупинки роботи реєстрів витоку інформації про майно українців не було, запевнила Радіо Свобода речник СБУ Лада Сафонова.
 

«Зміст реєстру не постраждав. Робота СБУ триває, зокрема, наші працівники мають з’ясувати, що саме на сьогодні загрожує державним даним, і як ці загрози можна усунути», – наголошує речниця Служби безпеки.
 
В Міністерстві юстиції визнають, що мали значний борг перед компанією-розробником, але не вважають, що це могло бути підставою для втручання в роботу реєстрів. Відтак відомство розглядає можливість проведення тендеру, щоб визначити нового розробника програм для держреєстрів, який не припинятиме її роботу через такі причини.
 
Виконувач обов’язків директора компанії «Арт-Мастер» Олексій Ковальський в інтерв’ю Радіо Свобода припустив, що влада пішла на зупинку реєстрів навмисне, щоб поставити на їхнє обслуговування своїх людей.
 

«Зупинку реєстрів можна пов’язати з тим, що нове керівництво міністерства не встигло розібратися в договірних взаєминах. Чи мало це на меті поставити своїх людей для розробки програмного забезпечення? Можливо. Витоку інформації під час проблем з реєстрами не було. Було втручання в роботу системи сторонніх осіб, в програми внесли зміни, не погоджені з розробниками, тому нині ми не можемо гарантувати безпеки держаних реєстрів», – зазначив Ковальський.
 
На сайті розробника програм розміщене листування компанії з міністерством після того, як Олександра Лавриновича на посаді керівника Мін’юсту змінила Ольга Луккаш. На думку керівників компанії «Арт-Мастер», листи, які відправляли не їм, а на неіснуючу адресу, та інші деталі переписки доводять, що відомство свідомо пішло на зупинку роботи реєстрів. В міністерстві це відкидають.
 
Радіо Свобода вже наводило точки зору неофіційних джерел про те, що, імовірно, розробника програмного забезпечення усунули, щоб передати фінансові потоки від реєстрів від компаній Лавриновича до компаній, які пов’язують з родиною президента. Олександр Лавринович у коментарі Радіо Свобода говорити на цю тему відмовився.
 
Представник компанії-розробника говорить, що «Арт-Мастер» продовжує працювати над вдосконаленням програм для державних реєстрів, сподіваючись, що співпраця цього підприємства з міністерством відновиться. Що ж до річної винагороди за користування програмним продуктом, яку в Мін’юсті оцінюють у сто мільйонів гривень і називають надмірною, то Олексій Ковальський запевняє, що ця сума є цілком мотивованою, і що він має розрахунки того, на які роботи компанія витратила кожну гривню.
 
Частина правників та представників ІТ-бізнесу (ідеться про комп’ютерні програми й технології) вважають неприпустимим той факт, що взаємини держави та розробників програм є неврегульованими. Зокрема керівник юридичної компанії Артем Афян говорить про те, що в жодній цивілізованій країні світу держава не зламує програм компанії, з якою не дійшла згоди, а ці зламані програми – не обслуговують державних реєстрів.
 
Щоб захистити персональні дані, їх пропонують зробити публічними
 
Проте існують й інші точки зору на те, як поводитися з інформацією про власність, про угоди купівлі-продажу та з персональними даними громадян. Депутат від УДАРу Віктор Чумак у соцмережах заявив про те, що найкращий захист майнових прав – повна публічність реєстрів про майно. За його словами, представники опозиції вже зареєстрували законопроект, який зробить реєстри прав на майно доступними для всіх українців, і таки чином допоможе боротися з корупцією та майновим шахрайством, вважають автори законопроекту.
 
Одразу після зупинки в роботі державних реєстрів в українських медіа з’явилася інформація про те, що вони містять інформацію про все майно громадян, зразки їхніх підписів та копії документів, а відтак ці дані можуть бути знаряддям шахрайства та фальсифікацій на виборах.

Джерело: Радіо Свобода


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 757
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Березень
2024
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців